Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Kasvitieteelliset puutarhat tarjosivat hengähdyspaikan koronavuonna

Jaa

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili vuoden 2020 aikana yhteensä noin 233 000 eri-ikäistä luonnon ystävää. Koronavuosi koetteli Luomusta, mikä näkyi kävijämäärien hiipumisena. Kumpulan ja Kaisaniemen kasvitieteellisten puutarhojen ulkopuutarhat kuitenkin houkuttelivat runsaasti kävijöitä kasvien pariin, ja Kumpulan puutarhassa tehtiin jopa kävijäennätys.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Kuvaaja: Mikael Lindholm.
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Kuvaaja: Mikael Lindholm.

Ulkopuutarhojen suosio nousujohteista

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on vuosien varrella tullut tutuksi ja vakituiseksi vierailukohteeksi yhä useammalle. Puutarha ja kahvila Kumpu, yhdessä kesä-elokuussa avoinna olleiden geologisten kokoelmien kanssa, houkuttelivat vieraakseen enemmän kasvi- ja kivimaailman ystäviä kuin koskaan ennen. Puutarhalla vieraili kävijöitä lähes 28 000, vaikka sen portit olivat poikkeusoloista johtuen avoinna kuukauden lyhempään kuin normaalisti. Erityinen vuosi kasvatti ulkoilmakohteiden suosiota, mikä näkyi myös Luomuksen puutarhoilla ja etenkin Kumpulassa.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla ja ulkopuutarhassa vieraili yhteensä noin 115 000 luonnon ystävää vuoden 2020 aikana, mikä on noin viidenneksen vähemmän kuin vuonna 2019. Kasvihuoneiden kävijämäärä putosi lähes puoleen edellisvuoteen verrattuna, mutta ulkopuutarhassa vieraili lähes 88 000 kävijää, mikä on vain hieman vähemmän edellisvuoteen verrattuna.

Luomuksen perinteisesti suosituin vierailukohde Luonnontieteellinen museo, koki kovan kohtalon koronavuotena. Museossa vieraili vuoden 2020 aikana vain noin 90 000 asiakasta. Kävijämäärä museossa putosi siis puoleen edellisvuoteen verrattuna, siitäkin huolimatta, että museoon oli muun muassa avattu uusi vaihtuva näyttely, Antarktika.

Koronan koettelemukset

Hyvästä alkuvuodesta huolimatta kokonaiskävijämäärät Luomuksen yleisökohteissa putosivat lähes 35 prosentilla edellisvuoteen verrattuna koronasta johtuneiden yleisökohteiden sulkujen ja kävijämäärien tyrehtymisen takia kevään ja syksyn aikana. Tammi-helmikuussa 2020 kävijämääräkehitys oli vielä nousujohteista. Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet jouduttiin sulkemaan huhti-toukokuun ajaksi, ja jälleen joulukuun ajaksi. Epidemian laantuessa kesäkuukausina museo pystyi tarjoamaan vierailijoille muun muassa kissa- ja Antarktis- aiheisia tietoiskuja museolla ja yleisöopastuksia ja sienineuvontaa Kaisaniemen ulkopuutarhassa.

Koronavuosi näkyi myös Luomuksen opastustoiminnassa. Luomuksen yleisökohteissa järjestettiin vain 145 opastusta vuonna 2020, mikä on noin viidennes aiempiin vuosiin verrattuna. Luonnontieteellisen museon opastukset ovat olleet tavallisina vuosina suosittuja, varsinkin koulu- ja päiväkotiryhmien keskuudessa, mutta koronarajoitusten vuoksi ryhmien vierailut museoon jäivät ymmärrettävästi vähiin. Luomuksen oppaat ja ympäristökasvattajat ovatkin käyttäneet aikaansa kehittämällä yleisölle suunnattuja digitaalisia sisältöjä ja uusia etänä järjestettäviä opastuksia vuodeksi 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Palveluesimies Laura Sandholm, p. 02941 28802
Markkinointikoordinaattori Essi Huotari, p. 050 438 8467

Kuvat

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Kuvaaja: Mikael Lindholm.
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Kuvaaja: Mikael Lindholm.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston spinout-yhtiö GlucoModicumin verensokerin mittaamiseen suunniteltu non-invasive-ratkaisu on 13 kertaa tehokkaampi verrattuna aiemmin kehitettyyn neulattomaan state-of-art-teknologiaan20.4.2021 16:33:12 EEST | Tiedote

Nature Portfolio -julkaisuperheeseen kuuluvassa Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistut tiedot mahdollistavat diabeteksen seurantaan tarkoitettujen mullistavien puettavien ratkaisujen kehittämisen. Keksintö perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Yliopisto on ollut yksi GlucoModicumin omistajista vuodesta 2018.

Tutkimus vahvistaa: kehitysvammaisuus on harvoin perinnöllistä - riski tulevien sisarusten sairastumiselle on pieni18.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kehitysvammaisuus johtuu useimmiten perimän muutoksista, jotka ovat syntyneet varhaisen sikiökehityksen aikana ja joita ei löydy vanhempien perimästä. Siksi niiden uusiutumisriski perheen seuraavalle lapselle on hyvin pieni, selvisi Helsingin yliopiston tutkimuksessa. Suomalaisilla ei myöskään ole suurempi perinnöllisten kehityshäiriöiden riski kuin muilla eurooppalaisilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme