Keskuskauppakamari

Kasvua ja työllisyyttä ei pidä tuhota veronkorotuksilla

Jaa
Keskuskauppakamarin talous- ja elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell muistuttaa talouskasvua tukevien päätösten tärkeydestä hallitusneuvottelujen alla. ”Hyvinvointipalvelujen ylläpito edellyttää väestön ikääntyessä yhä vahvempaa julkista taloutta. Julkisen talouden kivijalan muodostaa yritystoiminnan synnyttämät verotulot”, Kemell sanoo.
Ann-Mari Kemell - STT Lehtikuva Anni Reenpää
Ann-Mari Kemell - STT Lehtikuva Anni Reenpää

Kemell on huolissaan yritysten kilpailukyvyn säilymisestä tulevalla hallituskaudella. Maailmantalouden kasvun hidastuessa kotimaisten päätösten merkitys korostuu entisestään.

”Talouskasvua uhkaavia veronkiristyksiä oli useamman puolueen vaaliohjelmissa, vaikka kaikki tietävät, että suurempaa kakkua on helpompi jakaa. Tällaisia kiristyksiä ovat esimerkiksi omistamiseen ja suurimpiin ansiotuloihin liittyvät veronkorotukset”, Kemell toteaa.

Kemell pitää yritysten kilpailukyvyn kannalta ongelmallisena myös kansallisia pisteveroja, kuten lentoveroa.

”Ilmastonmuutos on otettava tosissaan, myös verotuksessa, mutta keinojen on oltava tehokkaita. Lentoveron kaltaisilla kotimaisilla ratkaisuilla voidaan saattaa Suomi maantieteellisesti entistä epäedullisempaan asemaan suhteessa kilpailijamaihin. Meidän tulisikin vaikuttaa aktiivisesti EU:n-laajuisten ja globaalien ratkaisujen syntymiseen.”, Kemell linjaa.

Kemell muistuttaa, että Suomen verojärjestelmästä löytyy jo nyt useita esimerkkejä ympäristövaikutteisista veroista. Esimerkiksi autovero sisältää voimakkaan ympäristökomponentin ja määräytyy CO2-päästöjen perusteella siten, että veroprosentti on 2,7-48,9 auton myyntihinnasta. Ympäristökomponentit ovat käytössä myös energiaverotuksessa.

Työpaikkojen syntyminen jatkossa vaatii Kemellin mukaan useita eri tavoin vaikuttavia toimia.

”Työllisyysaste ei nouse 75 prosenttiin ja edelleen pohjoismaiselle tasolle lähelle 80 prosenttia, jos yritysten toimintaedellytyksistä tingitään”, Kemell sanoo.

Hän nimeää tärkeimmiksi talouskasvua tukeviksi keinoiksi verotuksen ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen, verokiilan pienentämisen ansiotuloverotusta keventämällä, varautumisen yhteisöveron alentamiseen sekä työlainsäädännön uudistamisen paikallista sopimisvapautta lisäämällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ann-Mari Kemell - STT Lehtikuva Anni Reenpää
Ann-Mari Kemell - STT Lehtikuva Anni Reenpää
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kansalaisuuslain muutosehdotukset ovat haitaksi pitkäjänteiselle sitoutumiselle suomalaisille työmarkkinoille25.4.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari katsoo, että asumisajan pidentäminen on haitaksi onnistuneelle kotoutumiselle ja pitkäjänteiselle sitoutumiselle suomalaisille työmarkkinoille. Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Suvi Pulkkisen mukaan asumisajan pidentäminen kaikkien ryhmien osalta huonontaa Suomen asemaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.

Keskuskauppakamari: Kaivatut ratkaisut helpottamaan osaajapulaa jäivät kehysriihessä toteuttamatta17.4.2024 09:01:43 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari pitää huojentavana, että hallitus säästi kehysriihessä koulutuksen merkittäviltä leikkauksilta vaikeassa taloustilanteessa, mutta samalla uupumaan jäivät myös kaivatut panostukset osaavan työvoiman saatavuuteen. Keskuskauppakamarin osaajakyselyyn vastanneista yrityksistä jo lähes 70 prosenttia kokee, että osaajapula on muodostunut niille kasvun esteeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye