Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katujen puhdistuskausi lähestyy – auton siirtokehotuksen saa mobiilisovelluksesta

Jaa

Helsingin kaupunki tarjoaa pysäköijien käyttöön SiirtoSoitto-mobiilisovelluksen, jonka kautta voi tilata muistutuksen ajoneuvon siirtämistarpeesta kadun aurauksen tai hiekkapesun tieltä.

Katujen kevätpuhdistus alkaa kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Veikko Somerpuro
Katujen kevätpuhdistus alkaa kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Veikko Somerpuro

SiirtoSoitto on maksuton ja helppokäyttöinen sovellus, joka kertoo tulevista puhdistustöistä antamalla ennakkoon hälytyksiä ajoneuvojen siirtokehotuksista.

Jos ajoneuvo tästä huolimatta unohtuu kadulle, SiirtoSoitto soittaa automaattisen muistutuspuhelun vielä hetkeä ennen hinaamista. Parhaassa tapauksessa omistaja ehtii itse siirtää autonsa ja säästyy kaupungin perimältä siirtomaksulta.

Jos kaupunki siirtää ajoneuvon, SiirtoSoiton kautta saa tiedon sen uudesta sijainnista.

SiirtoSoiton voi ladata iPhone- ja Android-puhelimiin AppStoresta ja GooglePlay-kaupasta. Palvelun tilatessaan asiakas voi itse määritellä ne alueet Helsingissä, joita koskevat ilmoitukset hän haluaa vastaanottaa.

Hyötyä pysäköijille ja kaupungille

SiirtoSoitto-palvelu oli koekäytössä Meilahden ja Taka-Töölön alueella viime keväänä. Tuolloin palvelua käytti pari tuhatta rekisteröitynyttä autoilijaa. Positiivisen kokemuksen ansiosta kokeilu laajennetaan nyt koko Helsingin alueelle.

SiirtoSoitto on käytössä ainakin vuoden 2019 ajan. Kaupunki arvioi vuodenvaihteessa, onko sillä edellytykset jatkaa sovelluksen hyödyntämistä tulevaisuudessa.

Viime vuonna SiirtoSoitto-kokeilussa mukana olleiden käyttäjien tietoja ei voitu tietosuojasyistä säilyttää, joten heidän on rekisteröidyttävä palveluun uusina käyttäjinä.

Viime kevään kokeilu osoitti jo sovelluksen potentiaalisen hyödyn kaupungille ja käyttäjille. Kokeilun aikana SiirtoSoiton käyttäjien autoja piti siirtää 80 % vähemmän suhteessa alueen muihin autoihin. Kaupungin arvion mukaan sovelluksen käyttö säästi kevätsiivouksen aikana Meilahden ja Taka-Töölön alueella noin 170 hinausta. Myös käyttäjät olivat palautteen perusteella tyytyväisiä palveluun.

Apuvälineitä ennakointiin

SiirtoSoiton lisäksi Helsingin kaupunki tarjoaa tekstiviestipalvelun, jonka kautta saa edeltävänä päivänä ilmoituksen kaduista, joilta ajoneuvot tulee siirtää. Lisätietoja SiirtoSoitosta ja tekstiviestipalvelusta löytyy osoitteesta www.hel.fi/ajoneuvosiirrot.

Mobiilisovellusten käyttöönotto tukee kaupungin tavoitteita digitalisoitumisen edistämisessä. SiirtoSoitto ja tekstiviestipalvelu ovat hyviä apuvälineitä, mutta kaupunki ei kuitenkaan voi varmuudella taata niiden toimimista kaikissa tilanteissa.

Kun autot on poistettava siivouksen tieltä, kadulle tuodaan siirtokehotustaulut vähintään kaksi vuorokautta ennen puhdistustöiden aloittamista. Kadulla oleva siirtokehotuskyltti on aina lainvoimainen.

Jos auto on pysäköitynä kyltillä merkitylle katuosuudelle puhdistustöiden alkaessa ja kaupunki joutuu siirrättämään sen, veloitetaan auton omistajalta pääsääntöisesti siirtomaksu.

SiirtoSoiton on tuottanut kaupunkiympäristön toimialan tilaamana Twenty Hexagons Oy.

Faktalaatikko

  • SiirtoSoitto sujuvoittaa ja nopeuttaa puhdistustöiden kulkua. Siirtämällä autosi ajoissa vältät kaupungin perimän siirtomaksun.
  • Jos et kuitenkaan ehtinyt siirtää autoasi, SiirtoSoitto ilmoittaa sinulle myös mihin autosi on siirretty.
  • Vuosittain puhdistustöiden alta siirretään kaudesta riippuen 15 000 - 18 000 ajoneuvoa
  • Yhden ajoneuvon siirto maksaa kaupungille noin 250 euroa.
  • Viime vuonna kahden kuukauden SiirtoSoitto-kokeilusta syntyi kaupungille säästöä arviolta 10 000 euroa.
  • Henkilöauton omistaja maksaa ajoneuvon siirrosta ajoneuvon tyypistä riippuen 85 - 118 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Uski, projektipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
lauri.uski@hel.fi
040 673 0997

Tarja Myller, Ylläpitoinsinööri
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
tarja.myller@hel.fi
Puh. 050 4026162

Tiedotteen lähetti:
Kaupunkiympäristön toimialan viestintäpalvelut
kymp.viestinta@hel.fi, 09 310 79528

Kuvat

Katujen kevätpuhdistus alkaa kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Veikko Somerpuro
Katujen kevätpuhdistus alkaa kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.6.201914.6.2019 16:21:42 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-06-14_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 16.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Matti Miinalainen viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 31520 matti.miinalainen@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme