Keskuskauppakamari

Kauppakamarikysely: 54 prosenttia yrityksistä toivoo hallituksen keventävän verotusta Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi – työn verotuksen alentaminen suosituin vaihtoehto

Jaa
Kauppakamarikyselyn mukaan yritykset näkevät verotuksen keventämisen paikallisen sopimisen lisäämisen ohella suosituimpana vaihtoehtona Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi. Kysyttäessä minkä veron alentaminen auttaisi yrityksiä eniten, 71 prosenttia yrityksistä vastasi työn verotuksen alentamisen. Kyselyyn vastasi 1560 kauppakamarien jäsenyritystä.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

Kauppakamarien talouskyselyn mukaan 54 prosenttia yrityksistä odottaa hallituksen keventävän verotusta Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi. Myös paikallisen sopimisen lisääminen (45%) ja investoinnit osaamiseen ja koulutukseen (39%) nähtiin tärkeinä keinoina. Kyselyssä yritykset saivat valita kolme mielestään tärkeintä vaihtoehtoa.

Kyselyyn vastanneet yritykset odottavat hallitukselta kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi myös työperäisen maahanmuuton lisäämistä (31%), luvitusprosessien sujuvoittamista (28%), investointeja liikenneväyliin (28%) sekä investointeja energian tuotantoon ja vihreään siirtymään (27%).

”Kilpailukykyinen talous syntyy siitä, että työmarkkinat toimivat, verotus on kannustavaa ja työnteko on aina kannattavaa niin työtä tekeville kuin työn ulkopuolella oleville. Näin on esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa, missä julkisesta taloudesta on pidetty huolta. Siellä työmarkkinat ja ansio- sekä sosiaaliturva kannustavat aina töihin. Suomi on jäänyt kauas taakse, mutta tulevan hallituksen on mahdollista korjata tämä”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

71 prosenttia yrityksistä alentaisi työn verotusta, lähes puolet yhteisöveroa

Kauppakamarien talouskyselyssä työn verotuksen alentaminen nousi suosituimmaksi veronalennuksen keinoksi. 71 prosenttia yrityksistä alentaisi työn verotusta.

Kyselyssä yritykset saivat valita kolme tärkeintä veroa, joiden alentamisen ne kokisivat tärkeimmäksi keinoksi auttaa yrityksiä. Työn verotuksen alentamisen ohella tärkeinä pidettiin yhteisöveron alentamista (45%) ja arvonlisäveron alentamista (37%). Noin 14 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että veroja ei pitäisi alentaa lainkaan.

Romakkaniemen mukaan tulevan hallituksen on vietävä Suomi takaisin pohjoismaiselle työn linjalle, jossa kilpailukykyistä taloutta ei näivetetä ankaralla työn verotuksella.

”Suomessa työn verotus on maailman progressiivisimpien joukossa, se luo tuloloukkuja ja heikentää työnteon kannustimia. Kireä työn verotus tukahduttaa kilpailukykymme. Yritysverojärjestelmä on pidettävä kansainvälisesti kilpailukykyisenä ja se edellyttää työn verotuksen keventämistä. Myös yritykset näkevät, että työn verotuksen alentaminen on tärkeämpää kuin suoraan yritysten toimintaan liittyvien verojen alentaminen”, sanoo Romakkaniemi.

Kauppakamarien mukaantyön verotuksen alentaminen tulisi toteuttaa osana vihreää verouudista niin, että verotuksen painopistettä siirrettäisiin työn verotuksesta kulutuksen ja haittaverotuksen suuntaan.

”Työn verotuksen alentaminen kahdella prosenttiyksiköllä vaikuttaisi noin 2,6 miljoonan henkilön tulotasoon, keskimäärin noin 800 euroa vuodessa. Uudistus keventäisi verotusta yhteensä noin kahdella miljardilla eurolla. Työn verotuksen alentaminen toisi lisääntyneenä työnä sekä kasvaneena aktiivisuutena ja kulutuksena osan kustannuksista takaisin julkisen sektorin käyttöön. Tutkimuskirjallisuuden mukaan palautuva osuus voisi olla 30–50 prosenttia kustannuksista”, sanoo Romakkaniemi.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 26.-28.4.2023 siihen vastasi 1560 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. Lisää kyselyn tuloksia julkaistaan Talouskatsauksen julkaisun yhteydessä 11.5.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantumajakson katkeaminen laiha lohtu – talouden perustekijät eivät puolla vauhdikasta kasvua31.5.2023 09:39:09 EEST | Tiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan alkuvuoden bruttokansantuote on kehittynyt tuntuvasti luultua heikommin, mutta nyt taantumajakso näyttää hetkellisesti katkenneen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lähtölaukaus isommalle kasvujaksolle, sillä taloudessa puhaltavat edelleen voimakkaat vastatuulitekijät. Vaikeuksia on luvassa, sillä kuluttajien säästöt alkavat huveta, euroalueen teollisuus takkuaa ja rakennusinvestointien näkymät ovat vaisuja.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys sahaa edestakaisin – pitkäaikaistyöttömyys ongelma, josta puhutaan liian vähän24.5.2023 09:32:40 EEST | Tiedote

Työllisenä oli huhtikuussa 17 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan muutokset työllisyysasteessa ovat olleet viime kuukausina vähäisiä, eikä dramaattisista käänteistä voida puhua. Työllisyys on edelleen historiallisen vahvalla tasolla, mutta pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on käytännössä pysähtynyt. Pääekonomistin mukaan ongelmasta ei juuri puhuta, vaikka siihen liittyy ilmeinen riski pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: 17 prosenttia vientiyrityksistä kohdannut Venäjä-pakotteiden kiertämisyrityksiä24.5.2023 06:53:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 17 prosenttia ei osannut arvioida, onko pakotteiden kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle. Vielä marraskuussa vetäytyminen Venäjän markkinoilta oli kesken 15 prosentilla vientiyrityksistä, kun tuoreimman kyselyn mukaan vetäytyminen oli kesken enää 10,5 prosentilla.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taistelua inflaatiota vastaan ei ole vielä voitettu, mutta tulevaisuus näyttää nyt lupaavalta15.5.2023 09:55:24 EEST | Tiedote

Inflaatio on sitkeässä, mutta kuukausitasolla hintatason nousu näyttää merkkejä hidastumisesta. Monissa hyödykeryhmissä nähtiin edelleen kallistumista, mutta ruuan hinta laski huhtikuussa tuntuvasti edellisestä kuukaudesta. Kohonneet asuntolainojen korot selittävät isolta osin inflaation sitkeyttä huhtikuussa ja siten sotkevat inflaatiolukemaa. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan näyttää lupaavasti siltä, että inflaatio olisi laantumassa, mutta taistelua ei voi vielä julistaa voitetuksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme