Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarikysely: Yrityksillä hyvät valmiudet kansainvälisten osaajien palkkaamiseen

Jaa

Kauppakamarikyselyn mukaan yli puolella yrityksistä on positiivisia kokemuksia ulkomaalaisten osaajien rekrytoinneista. Helsingin seudun yritykset arvioivat, että niillä on hyvät valmiudet palkata ulkomaalaisia osaajia.

Kauppakamarikyselyn mukaan Helsingin seudulla rekrytointitarve asiantuntijatason tehtäviin on jonkin verran muuta maata suurempi.
Kauppakamarikyselyn mukaan Helsingin seudulla rekrytointitarve asiantuntijatason tehtäviin on jonkin verran muuta maata suurempi.

Kauppakamarit selvittivät ulkomaalaisten osaajien rekrytointeja joulukuussa 2021. Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä kyselyyn vastasi 307 yritystä. Vastaajat edustavat pääosin pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Hieman alle puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä on rekrytoinut ulkomaisia osaajia viimeisen vuoden sisällä. Alle 30 prosenttia  ei aio jatkossakaan palkata ulkomaisia osaajia. 

Helsingin seudulla rekrytointitarve asiantuntijatason tehtäviin on jonkin verran muuta maata suurempi, mutta tuloksista käy samalla ilmi, että suurin tarve myös Helsingin seudulla on työntekijätason kansainvälisistä osaajista. Erityistä pulaa on toisen asteen ammatillisen koulutuksen tutkinnon suorittaneista. Taustalla on pitkään jatkunut, kroonistuva pula tekijöistä.  

Esteiksi ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnille koetaan lupaprosessien hitaus ja vaikeus.  

”Hallituksen toimet erityisasiantuntijoiden lupaprosessien nopeuttamiseksi ovat tervetulleita, mutta erityisasiantuntijoille suunnatut pikakaistat eivät riitä. Lisäksi tarvitaan keinoja, joilla ammattiosaajien pääsyä maahan ja avoimille työmarkkinoille helpotetaan. Yksi ratkaisu tähän on saatavuusharkinnan poistaminen tai merkittävä uudistaminen vastaamaan nykyajan tarpeita”, painottaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista. ”Saatavuusharkinta lisää tarpeetonta byrokratiaa ja sen purkaminen helpottaisi akuuttia tekijäpulaa”, Lahtinen jatkaa.  

Oleskelulupapäätöksenteko tuotava lähemmäksi työelämää 

Kilpailu ulkomaisista osaajista on kovaa ja houkuttelevuuden parantamisessa laadukkailla asettautumispalveluilla on  suuri merkitys, kun ulkomaalainen osaaja miettii vaihtoehtoja. Pääkaupunkiseudun International House Helsinki -palvelu tuo maahan saapuvalle osaajalle helposti saataville eri viranomaisten palvelut.  

”Pääkaupunkiseudun palvelumallia tulisi kehittää ja syventää valtakunnalliseksi yhden luukun palvelua, joka yhdistää työllisyys-, koulutus- ja rekrytointipalvelut. Samalla tulisi käynnistää selvitystyö, kuinka palveluun voidaan tuoda mukaan maahanmuuttoviraston vastuulla olevaa oleskelupien päätöksentekoa tavoitteena aidosti nopeuttaa lupakäsittelyä samanaikaisesti muiden työnvoiman tarjontaa lisäävien toimien kanssa", Lahtinen jatkaa.  

Kauppakamarien kysely tehtiin 8. - 13.12.2021. Kyselyyn vastasi 1 184 kauppakamarien jäsenyritystä.Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ja kaiken kokoisista yrityksistä. 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, p. 050 571 3564,
markku.lahtinen @ helsinki.chamber.fi

Kuvat

Kauppakamarikyselyn mukaan Helsingin seudulla rekrytointitarve asiantuntijatason tehtäviin on jonkin verran muuta maata suurempi.
Kauppakamarikyselyn mukaan Helsingin seudulla rekrytointitarve asiantuntijatason tehtäviin on jonkin verran muuta maata suurempi.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin toimialakatsaus: Väkeä muuttaa nyt vilkkaasti Helsingin seudun kuntien välillä, opiskelijat valuvat alueelta pois29.6.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksesta erityisesti teollisuudessa, rakentamisessa ja palvelualoilla. Seudun tuotannossa näkyy pientä kasvua, mutta kustannusten voimakas nousu painaa liiketoimintaa. Seudun kuntien välinen muutto käy vilkkaana. Väkeä muuttaa myös aiempaa enemmän pois Helsingin seudulta, selviää 29. kesäkuuta 2022 julkistetusta Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.

Ennakointikamarin tilannekatsaus: Yritysten rekrytointitarpeet kasvavat Helsingin seudulla17.6.2022 09:51:02 EEST | Tiedote

Uusia avoimia työpaikkoja avautuu kaikilla toimialoilla enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta myös runsaammin kuin alkuvuodesta 2020. Palvelu- ja myyntityöntekijöiden kysynnän kasvu on nyt erityisen vahvaa. Pula osaavasta työvoimasta ei ole helpottanut Helsingin seudulla, vaikka yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet, selviää Ennakointikamarin kevään 2022 tilannekatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme