Keskuskauppakamari

Kauppakamarit: EU:n panostettava sisämarkkinoihin

Jaa

Euroopan unionin on seuraavan viiden vuoden aikana panostettava EU:n sisämarkkinoiden eli EU-maiden keskinäisen kaupankäynnin kehittämiseen, vaativat Kauppakamarit tuoreessa EU-kannanotossaan ”Viisi vinkkiä Euroopalle - Toimiva ja avoin Eurooppa”. Paremmin toimivat sisämarkkinat voisivat vahvistaa jopa 20-30 prosenttia EU:n taloutta.

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto

Kauppakamareiden mukaan maailman laajimman, 512 miljoonan eurooppalaisen kuluttajan ja 25 miljoonan eurooppalaisen yrityksen muodostaman, yhteisen markkinan kehittäminen on jäänyt viime aikoina eri kriisien jalkoihin. Kaikki EU-jäsenmaat eivät myöskään ole noudattaneet yhteisiä sääntöjä, sillä vuodesta 2017 vuoteen 2018 täytäntöönpanovaje kasvoi peräti 25 % prosenttia.

Pärjätäkseen kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa Euroopan on otettava nyt kaikki ilo irti EU:n kotimarkkinoista, vaatii Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Euroopan komission tuoreen arvion mukaan viimeisten kymmenen vuoden aikana EU:n kasvun on jäänyt vajaaseen 20 prosenttiin, kun Kiinan talous on nelinkertaistunut ja Yhdysvaltojenkin kasvanut 60 prosenttia.

Toimivat EU-markkinat elintärkeät suomalaiselle työlle

Vuoren mukaan sisämarkkinoiden toimivuuden tehostaminen on paras eurooppalainen lääke maailmantalouden kasvavassa epävarmuudessa. Toimivat EU:n kotimarkkinat vahvistavat eurooppalaisten yritysten tuottavuutta ja kansainvälisestä kilpailukykyä. Samalla myös EU varmistaa olevansa entistä kiinnostavampi kauppakumppani Japanin, Kiinan, USA:n ja muiden maiden silmissä.

Suomen viennistä 60 prosenttia ja tuonnista 73 prosenttia kohdistuu EU:n sisämarkkinoihin, joten niiden toimivuus on Suomen talouden, työpaikkojen ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta elintärkeää, muistuttaa Vuori. Kaikista työpaikoista pelkästään tavaravientiä harjoittavien yritysten osuus on 30 prosenttia ja liikevaihdosta yli 50 prosenttia. Jos otetaan huomioon palveluvienti, tuonti sekä matkailu, niin työpaikoistamme jopa yli 80 prosenttia on kansainvälisestä kaupasta riippuvaisia, muistuttaa Timo Vuori.

Aidosti toimiva ja avoin Eurooppa kauppakamareiden tavoitteena

Laajassa kansallisessa yritysyhteistyössä valmistellut, tänään julkaistut Kauppakamareiden EU-teesit sisältävät viisi vinkkiä Euroopalle:

  1. Aidosti toimiva Eurooppa - Aidot sisämarkkinat luovat kasvua ja työtä
  2. Oikeasti avoin Eurooppa - Kasvua haettava uusiltakin markkinoilta
  3. Kestävän kasvun Eurooppa - Oikeat eväät kestävään kasvuun
  4. Osaava ja uudistuva Eurooppa - Tulevaisuuteen tähtääviä panostuksia
  5. Viisasti vahva Eurooppa - Yhtenäinen EU pärjää globalisaatiossa

Keskuskauppakamarin johtajan Timo Vuoren mukaan Kauppakamarit haluavat nyt nostaa eurovaalien alla vahvasti esille tavoitteita ja keinoja, joilla yritykset uskovat Euroopan unionin toiminnan ja sen luoman lisäarvon niin kansalaisille kuin yrityksille vahvistuvan seuraavina vuosina.

“EU-teesimme toimivat tiekarttana myös eurovaalien jälkeen, kun Suomen hallitus linjaa EU-politiikkaansa ja uusi EU:n komissio tekee työohjelmaansa vuosille 2019-2014", toteaa Vuori.

Hänen mukaansa EU:ssa ja Suomessa tarvitaan nyt rohkeita päätöksiä, jotka edistävät aidosti kestävää kasvua, toimivaa kauppaa ja tervettä kilpailua sekä myös yrittäjyyttä ja työpaikkojen syntyä. Poliittiset ratkaisut pitää perustua faktoihin eikä mielikuviin, ja niiden vaikutukset makro- ja mikrotalouteen on ymmärrettävä entistä paremmin, korostaa Vuori.

”Uskomme vahvasti, että toimiva ja avoin Eurooppa luo työtä ja turvallisuutta kansalaisille”, korostaa Vuori.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kansainvälisen välimiesmenettelyn suurtapahtuma IFCAI Biennial Conference Suomessa23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Kansainvälinen välimiesmenettelytapahtuma “IFCAI Biennial Conference” kokoaa torstaina 23.5.2019 kansainvälisen välimiesmenettelyn keskeiset välitysinstituutit ja alan huippunimet Helsinkiin. Päivän teema “Roles and Responsibilities of Key Stakeholders in Conflict Resolution – Finding the Right Balance to Maximise Strategic and Effective Conflict Resolution” keskittyy strategiseen ja tehokkaaseen konfliktien hallintaan eri sidosryhmien näkökulmasta. Tilaisuutta isännöi Keskuskauppakamarin välimieslautakunta (FAI).

Major “IFCAI Biennial Conference” International Arbitration Event in Finland23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

The “IFCAI Biennial Conference” international arbitration event will assemble leading institutions and prominent figures from the field of international arbitration on Thursday, 23 May 2019 in Helsinki, Finland. The topic of the day “Roles and Responsibilities of Key Stakeholders in Conflict Resolution - Finding the Right Balance to Maximise Strategic and Effective Conflict Resolution” will focus on strategic and effective conflict management from the perspective of different stakeholders. The event is hosted by the Arbitration Institute of the Finland Chamber of Commerce (FAI).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme