Keskuskauppakamari

Kauppakamarit: Tällainen on yritysmyönteinen kunta - Kuntatalous on vaalien tärkein kysymys  

Jaa

Kestävällä pohjalla oleva kuntatalous on vetovoimaisen kunnan perusedellytys. Hyvin hoidettu talous luo yrittämiseen ja työllistämiseen kannustavan näkymän yrityksille sekä turvaa kuntalaisten palvelut.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa.

Tulevien vaalien tärkein kysymys on kuntatalous, joka on saatava kestävälle pohjalle eri puolilla maataKuntatalous oli kriisissä jo ennen koronaa. Valtion väliaikaiset tuet nostivat kuntien talouden plussalle ja peittivät ongelmat. Lykättyihin välttämättömiin uudistuksiin on tartuttava tulevalla valtuustokaudella”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. 

Kauppakamareiden mukaan koronan jälkeinen kasvu vaatii, että työllisyyttä ja kasvua ei hidasteta kiristämällä kunnallisveroja. Kuntataloutta ei voida korjata veroja korottamalla, sillä veronkorotukset lamaannuttavat osaltaan talouskasvua ja johtavat työpaikkojen vähenemiseen. 

Kireä verotus on myrkkyä kasvulle. Työn verotuksen kiristäminen luo paineita palkkojen nostamiselle ja heikentää siten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä. Velkainen kunta ei myöskään pysty investoimaan kasvuun ja yritysten toimintaympäristön kehittämiseen”, Romakkaniemi sanoo. 

Kauppakamareiden mukaan kunnan elinvoiman perusta ovat yritykset ja yrittäjät, jotka luovat työtä. Yritystoiminnan synnyttämillä verotuloilla mahdollistetaan hyvinvointi ja palvelut. Alueiden elinvoima ja menestys rakennetaan yhdessä yritysten kanssa. 

”Korona on runnellut monia yrityksiä eri puolilla maata, varsinkin palvelualalla. Kuntien tulee varmistaa ja tukea, että nämä yritykset pääsevät takaisin kasvu-uralle mahdollisimman nopeasti. Samalla on myös tunnistettava, että osalla yrityksistä kasvu on jo käynnistynyt ja sitä tulee pyrkiä vauhdittamaan”, Romakkaniemi vaatii. 

Kauppakamareiden mukaan yritysmyönteisen kunta: 

 1. Hoitaa kuntataloutta vastuullisesti 

 2. Edistää yritystoimintaa ja ottaa yritykset vahvasti mukaan tuottamaan myös julkisia palveluita 

 3. Panostaa osaavan työvoiman saatavuuteen 

 4. Huolehtii saavutettavuudesta ja sujuvista liikenneyhteyksistä 

 5. Hoitaa kaavoituksen ja lupapalvelut tehokkaasti ja sujuvasti 

Kauppakamareiden mukaan kuntien tulisi panostaa kasvuun ja asettaa konkreettinen tavoite uusien yritysten houkuttelemiseksi kuntaan. 

”Tavoite ohjaisi myös toimimaan. Selkeä tavoite varmistaisi, että päätöksenteossa yritysvaikutukset otettaisiin aina huomioon. Tavoite ohjaisi myös mitoittamaan ja laajentamaan toimenpiteitä niin, että tavoite saavutettaisiin ja yritysten ja työpaikkojen määrä kunnassa kasvaisi”, Romakkaniemi päättää. 

 

Liite:

Kauppakamareiden kuntavaaliteesit 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Hallituksen tulee linjata osinkojen lähdeverosta valtiovarainministeriön selvityksen mukaisesti8.6.2021 15:11:00 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on tänään julkaissut selvityksen, jonka mukaan osinkojen viiden prosentin lähdeveroa ei olisi perusteltua ottaa osaksi Suomen verojärjestelmää. Keskuskauppakamari pitää työryhmän kantaa erittäin perusteltuna kotimaisten pääomamarkkinoiden toimivuuden ja kotimaisen omistamisen näkökulmasta. Hallituksen tulisi linjata lähdeverosta syksyn budjettiriihessä työryhmän näkemyksen mukaisesti.

Muistutuskutsu 4.6: Keskuskauppakamarin talousdebatti: Löytyykö yhteisiä ratkaisuja?2.6.2021 08:00:00 EEST | Kutsu

Tervetuloa seuraamaan Keskuskauppakamarin järjestämää talousdebattia perjantaina 4.6.2021 klo 14.15-15. Tentissä varapuheenjohtajat Elina Valtonen (kok) ja Matias Mäkynen (sdp) ottavat mittaa toisistaan ja ajatuksistaan. Löytävätkö hallitus ja oppositio yhteisiä ratkaisuja Suomen haasteisiin? Onko sinipunahallitus joskus mahdollinen? Juontajana toimii Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme