Kauppakeskus Sello

Kauppakeskus Sellolle platinatason ympäristöluokitus Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena – kiinteistön energiatehokkuus on kansainvälistä huippuluokkaa

Jaa

Sello on saavuttanut LEED EB PLATINUM v4.1 -tason ympäristöluokituksen Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena. Ympäristöluokitus on ainutlaatuinen, sillä LEED EB PLATINUM -luokituksen ansainneita kohteita on koko Euroopassa vain 28 ja Suomessa ainoastaan kolme.

LEED Existing Buildings: Operation & Maintenance -ympäristöluokituksen uusin versio 4.1 painottaa aiempaa enemmän jatkuvaa seurantaa ja raportointia. Sellossa on jo vuosien ajan tehty mittavia ja tehokkaita toimenpiteitä, jotka LEED-luokituksen korkea taso todentaa. 

Vuonna 2019 käyttöön otettu älykäs kiinteistöjärjestelmä näyttää suuntaa sille, millä tavoin kauppakeskus kiinteistönä voi osallistua ilmastotalkoisiin. Yhteistyössä Siemensin kanssa toteutettu virtuaalivoimala koostuu Sellon talotekniikkaan perustuvasta mikroverkosta, 750 kWp:n aurinkopaneelijärjestelmästä, älykkäästä LED-valaistuksesta sekä noin 2 MW:n akustosta. Sähköä varastoidaan kauppakeskuksen omaan akustoon, joka on lajissaan Pohjois-Euroopan suurimpia. 

Järjestelmän avulla kauppakeskus voi optimoida automaattisesti omaa energiankulutustaan, mutta myös energiahankintojaan. Akkuja voidaan hyödyntää satunnaisten kulutuspiikkien tai pörssisähkön hinnannousujen kohdalla. Järjestelmien tuomat energian säästöt, päästöttömät energiamuodot ja hiilineutraali jätehuolto pienentävät merkittävästi kauppakeskuskiinteistön hiilidioksidipäästöjä.

"Käytämme 100-prosenttisesti uusiutuvia energiamuotoja, mikä on pienentänyt kiinteistön hiilijalanjälkeä 35 %. Automatisoitua ilmanvaihtoa ohjataan tarpeen mukaisesti ja aurinkosähköjärjestelmä tuo suoria säästöjä energiakustannuksiin. Viiden vuoden aikana kiinteistön lämmönkulutus on laskenut 17 % ja sähkönkulutusta on pienennetty 10 %. Samalla kiinteistö joustaa sähkön kulutuksessaan kantaverkon tarpeiden mukaisesti", kertoo kauppakeskus Sellon kiinteistöpäällikkö Olli Paunola.

Vastuullisuus myös vuokralaisten ja asiakkaiden intresseissä

Ympäristövastuullinen toiminta on myös Sellon vuokralaisten ja asiakkaiden intresseissä. Vuokralaisia on tuettu luomalla laajat kierrätysmahdollisuudet ja liikkeet saavat opastusta Sellossa työskentelevältä Lassila & Tikanojan ympäristömanagerilta. Sello tarjoaa myös asiakkaille monipuoliset kierrätysmahdollisuudet ja kauppakeskuksen ekopiste onkin yksi Espoon suurimmista kotitalousmuovin keräyspisteistä. Sellon jätteiden kierrätysaste on 76 % ja hyötykäyttöaste on 100 %. Sekajätteen osuus kaikesta jätteestä on alle 5 %.

LEED-ympäristöluokitusjärjestelmä

LEED-ympäristöluokitusjärjestelmä on U.S. Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon luokitusmenetelmä. LEED EB: O&M on rakennuksen käyttövaiheen luokitustyökalu, joka mittaa kiinteistön energiatehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä, käyttäjäviihtyvyyttä sekä kestävän kehityksen mukaista ylläpitoa. Projektin LEED-konsulttina ja ohjaajana toimi Green Building Partners Oy. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Karlsson, toimitusjohtaja, kauppakeskus Sello, 0500 456 782, matti.karlsson@sello.fi
Olli Paunola, kiinteistöpäällikkö, kauppakeskus Sello, 040 358 023, olli.paunola@sello.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kauppakeskus Sello
Kauppakeskus Sello
Leppävaarankatu 3-9
02600 Espoo

010 424 6700http://www.sello.fi

Kauppakeskus Sello

Kauppakeskus Sello sijaitsee Espoon Leppävaarassa ja on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus. Sellossa on lähes 170 liikettä ja palvelua. Kävijöitä Sellossa on vuosittain 24 miljoonaa ja kokonaismyynti vuodessa on noin 400 milj. euroa. Sellon omistavat Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

www.sello.fi

Sellon kauppakeskusmanageriyhtiönä toimii Realidea Oy.

www.realidea.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kauppakeskus Sello

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme