Kaupunkien tulevaisuus ja sosiaalinen tasa-arvo puheenaiheina tutkijakollegiumin seminaarissa 19.-20. syyskuuta
Yhteiskunnallinen epävakaus, ympäristön ja ilmaston muutokset ja sosiaalinen syrjäytyminen ovat ajankohtaisia haasteita erityisesti globaalin etelän kaupungeissa, joissa asuu tällä hetkellä kolme neljäsosaa maailman urbaanista väestöstä. Näihin haasteisiin kaupungit pyrkivät vastaamaan kehittämällä uudenlaisia työkaluja yhteiskunnan vakauden, sosiaalisen tasa-arvon ja demokraattisemman poliittisen päätöksenteon vahvistamiseksi.
Seminaarin tavoitteena on ymmärtää laajemmin globaalin etelän kaupunkien kohtaamia yhteiskunnallisia haasteita, syrjäytymisen mekanismeja ja sosiaalisia riskitekijöitä. Seminaarissa etsitään keinoja vahvistaa hyvinvointia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta tasa-arvoisemman tulevaisuuden saavuttamiseksi.
Seminaarin avaa keynote-puhuja Diane Davis Harvardin yliopistosta, joka on tutkinut kaupunkipolitiikkaa, globaalin etelän kaupunkeja, alueellisen itsenäisyyden tavoittelun uusia ilmenemismuotoja sekä kaupungistumisen, luokkapolitiikan ja kansakuntien kehityksen yhteyksiä. Davis pitää luentonsa “City, Nation, Network: Shifting Territorialities of Sovereignty and Urban Violence in the global South” torstaina 19.9.2019 klo 9.15–10.30 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4).
Saskia Sassen (Columbia University) on tunnustettu globalisaation tutkija, joka tutkii suurkaupunkeja etenkin globaalin talouden näkökulmasta. Sassenin teoksia on käännetty yli 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty useita palkintoja ja akateemisia tunnustuksia. Hän pitää luentonsa ”Predatory Formations Dressed in Wall Street Suits and Algorithmic Math” torstaina 19.9.2019 klo 16–17.45 Porthanian luentosalissa II (Yliopistonkatu 3).
Erik Swyngedouw (University of Manchester) on tutkinut urbaania poliittista ekologiaa, veteen liittyviä yhteiskunnallisia konflikteja, demokratiaa ja poliittista vaikutusvaltaa sekä ympäristöpoliittista päätöksentekoa. Swyngedouw pitää luentonsa “Life and Death in the Urbicene: The de-politicized fantasy of Anthropocenic urbanization” perjantaina 20.9.2019 klo 9.30–10.30 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4).
Tervetuloa!
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Projektisuunnittelija Kaisa Kaakinen, puh. 050 317 9690, s-posti kaisa.kaakinen@helsinki.fi
---
Ystävällisin terveisin
Anna Maria Peltonen
tiedeviestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto
050 406 2047, maria.peltonen@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme