Kausityölupien hakemusmäärät laskussa – tilapäistä suojelua saaneet ukrainalaiset työskentelevät maatiloilla
Kausityöntekijöiden odotetaan jättävän tänä vuonna vähemmän hakemuksia kuin viime vuonna. Työvoimaa on kuitenkin ollut hyvin saatavilla.
Joka kesä Suomen marja- ja vihannesviljelmillä ja maatiloilla työskentelee tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Valtaosa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. Jos kausityöntekijä tulee viisumivapaasta maasta, hän hakee Maahanmuuttovirastolta kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Viisumivelvollisesta maasta tuleva kausityöntekijä hakee puolestaan kausityöviisumia Suomen edustustoilta. Jos kausityöntekijän työsuhde on pidempi, hän tarvitsee kausityöntekijän oleskeluluvan Maahanmuuttovirastolta. EU-kansalaiset eivät tarvitse erillistä kausityölupaa.
– Hakemusmäärät ovat maltillisia edellisvuosiin verrattuna, ja arvioimme, että etenkin lyhytaikaiseen työskentelyyn tarkoitettuja kausityötodistuksia haetaan tänä kesänä aikaisempaa vähemmän, kertoo lupa- ja kansalaisuusyksikön kausityö-tulosalueen johtaja Mikko Keski-Nirva.
Vuonna 2022 kausityöntekijät jättivät 5 209 todistuspyyntöä. Tänä vuonna todistuspyyntöjen määrän arvioidaan asettuvan noin kolmeen tuhanteen. Lisäksi kausityöntekijät hakivat 1 600 oleskelulupaa Suomeen. Tänä vuonna hakemusmäärän odotetaan olevan hieman viime vuotta pienempi.
Ukrainalaiset ovat perinteisesti olleet suurin hakijaryhmä kausityötodistuksissa, ja heidän osuutensa on tänäkin vuonna 87 % kaikista todistuspyynnöistä. Lisäksi Ukrainasta paenneet, tilapäistä suojelua hakeneet ja saaneet, voivat työskennellä vapaasti missä tahansa tehtävissä. Viime vuonna ja tammi-toukokuussa tänä vuonna tilapäistä suojelua on myönnetty yhteensä 53 886 Ukrainasta paenneelle.
– Ukrainalaiset työllistyvät edelleen kausitöihin, mutta heistä suuri osa oleskelee Suomessa tilapäisen suojelun statuksella, jolloin he eivät tarvitse erikseen kausityötodistusta, kertoo Keski-Nirva.
Työvoimaa entistä paremmin saatavilla
Vaikka hakemusten määrä on laskussa, työnantajajärjestöiltä saatujen tietojen mukaan kausityövoiman saatavuus on ollut parempi kuin viime vuosina. Kausityöntekijöitä palkataan Suomessa puutarha-, maatalous- ja metsäalan töiden lisäksi esimerkiksi matkailu- ja ravitsemusalalle.
Kausityötodistusta on tammi-toukokuussa hakenut 1 830 kausityöntekijää, ja he tulevat etenkin Ukrainasta, Moldovasta ja Serbiasta. Oleskelulupaa kausityön perusteella on hakenut 805 työntekijää, jotka tulevat etenkin Vietnamista, Kambodzhasta ja Thaimaasta.
Kausityöntekijöiden hakemusten käsittelyssä hyödynnetään osa-automaatiota, joka tehostaa hakemusten käsittelyä. Käsittelyajat ovat laskeneet, päätöksen todistuspyyntöön saa keskimäärin 18 päivässä (2022: 39 päivää) ja oleskelulupahakemukseen 45 päivässä (2022: 61). Oleskeluluvan käsittely kestää todistuspyyntöä kauemmin, koska se vaatii käynnin Suomen edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Maahanmuuttoviraston tavoite on, että kaikki työperusteiset oleskeluluvat käsitellään kuukaudessa vuoden 2023 loppuun mennessä.
– Työnantajien kannattaa käyttää Enter Finland -verkkopalvelua työehtojen täyttämiseen. Kun koko hakemus on tehty verkossa, sen käsittelyaika lyhenee ja työntekijä saa päätöksen nopeammin, kertoo Keski-Nirva.
Lisätietoja medialle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lupa- ja kansalaisuusyksikön tulosalueen johtaja Mikko Keski-Nirva, p. 0295 434 107, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kutsu: Maahanmuuton ilmiöt ja trendit 2024–2025 -webinaari8.5.2025 10:57:00 EEST | Kutsu
Miltä näyttää työperusteinen maahanmuutto Suomeen? Entä mistä Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita viime aikoina ja kuinka paljon? Miltä Suomen tilanne näyttää koko Euroopan mittakaavassa? Mitä on odotettavissa maahanmuutolta lähitulevaisuudessa?
Entry ban and maximum detention period extended, more detailed provisions given on the right to reside in Finland after a decision on removal from the country6.5.2025 11:01:30 EEST | Press release
A set of amendments to the Aliens Act is entering into force on 6 May 2025. The amendments lay down more detailed provisions on the definition of legal residence. The amendments also extend the duration of an entry ban and the maximum detention period. There is no transitional period for the amendments.
Inreseförbudets längd och maximitiden i förvar förlängs – preciseringar i fråga om rätten att vistas i landet efter ett beslut om avlägsnande ur landet6.5.2025 11:01:10 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 6 maj 2025. Lagändringen medför bland annat preciseringar i bestämmelser om laglig vistelse, och inreseförbudets längd och maximitiden i förvar förlängs. Det finns ingen övergångsperiod för lagändringen.
Maahantulokieltoa ja säilöönoton enimmäisaikaa pidennetään – oikeutta maassa oleskeluun maastapoistamispäätöksen jälkeen täsmennetty6.5.2025 11:00:45 EEST | Tiedote
Ulkomaalaislaki muuttuu 6.5.2025. Lakimuutoksessa muun muassa täsmennetään oleskelun laillisuuteen liittyviä kohtia, kasvatetaan maahantulokiellon pituutta ja pidennetään säilöönoton enimmäiskestoaikaa. Lakimuutoksessa ei ole siirtymäaikaa.
Maahanmuuton lainsäädännöstä ei löydy poikkeuksia urheilijoille11.4.2025 10:30:06 EEST | Tiedote
Julkisuudessa on käyty useaan otteeseen keskustelua urheilijoiden oleskelulupien ja kansalaisuuden saamisen edellytyksistä. Ammattilaisurheilijoille ja -valmentajille on urheilijan työlupa omana kategoriana, mutta muilta osin lainsäädäntö ei tunne poikkeuksia urheilijoille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme