Wapice Oy

Kävijävirtoja ennustava palvelu lanseerataan Tampereella jääkiekon MM-kisojen yhteydessä

Jaa
Tampereen Pulssi on Tampereen kaupungin uusin työkalu matkalla kohti entistä miellyttävämpää kaupunkikokemusta. Pulssi rakentuu IoT-TICKET®-palvelun ja Wapicen tekoälyosaamisen ympärille. Sitä pilotoidaan Nokia Arenan ympäristössä tällä viikolla alkavien jääkiekon MM-kisojen yhteydessä. Palvelu löytyy Tampere.Finland -palvelusovelluksesta.
Tampereen Pulssi -palvelun karttanäkymä kertoo liikevirtojen voimakkuuden eri väreillä.
Tampereen Pulssi -palvelun karttanäkymä kertoo liikevirtojen voimakkuuden eri väreillä.

Jokainen tietää miltä tuntuu, kun on kauhea nälkä, mutta ravintoloiden keittiöt ovat jo kiinni. Tai kun on kerrankin aikaa kierrellä lasten kanssa kaupungilla, mutta tarjolla on vain näyteikkunoita ja suljettuja ovia. Tilanne on yrittäjille aivan yhtä turhauttava. Ongelman ytimessä on modernin liikkumisen vaikea ennustettavuus.

–  Kristallipallo, sellaista on toivottu. Yrittäjillä on kyllä hyvin tiedossa, mitä tapahtuu omien seinien sisäpuolella sen jälkeen, kun asiakas astuu liikkeeseen sisään. Sen sijaan se, mitä seinien ulkopuolella tapahtuu, onkin sitten jo toinen juttu. Hämärän peittoon jää se, milloin ihmiset ovat liikkeellä, kuinka iso väkimäärä on, ja kuinka moni näistä astuu liikkeeseen sisään. Esimerkiksi Nokia Arenalla tapahtumilla on ollut hyvin erilaisia vaikutuksia ihmisvirtoihin. Kun Suomen suosituimpiin kuuluva artisti keikkaili, se ei juurikaan näkynyt läheisten kauppakeskusten kävijämäärissä, mutta kun kansainvälinen artisti esiintyi, täyttyivät liikkeet ääriään myöten, kommentoi kommentoi Pulssia koordinoiva Ville Brusi Tampereen kaupungilta.

Jos keskustan palvelut saadaan mukautumaan älykkäämmin voimakkaasti vaihteleviin henkilövirtoihin, kaikki voittavat. Kaupunkilaiset voivat nauttia illallisen ilman kohtuutonta jonotusta, ravintoloitsija taas osaa mitoittaa henkilökunnan ja raaka-aineet niin, että vältetään ruoan loppuminen kesken – ja toisaalta minimoidaan hävikki. Viime kädessä ihmisvirtojen mukaan mitoitetut palvelut vaikuttavat myös keskustan vetovoimaisuuteen.

Sään ennustamisesta liikevirtojen ennustamiseen

Teknisesti palvelu toimii niin, että se kerää dataa eri lähteistä, ja rakentaa sen pohjalta ennusteen kävijävirroista kuukaudeksi eteenpäin, sääennusteen tapaan. Pilottivaiheessa dataa kerätään keskustan liikennekameroista, sääennusteesta ja keruussa huomioidaan myös muun muassa viikonpäivät, juhlapyhät sekä Nokia Arenan tapahtumat. Pulssi tarjoaa ennusteita palvelun käyttäjille jo toukokuussa pelattavien jääkiekon MM-kisojen aikana. Saatu palaute edesauttaa myös palvelun jatkokehitystyötä.

Pulssi käyttää Tampereen kaupungin IoT-alustan kerättyä anonymisoitua tietoa, jossa tarkastelussa eivät ole yksittäiset ihmiset vaan laajemmat liikevirrat. Pulssi näyttää käyttäjille karttanäkymän, jonka avulla voi seurata liikevirtoja tunnin tarkkuudella. Liikevirran voimakkuutta kuvataan niin, että katuosuuden väri muuttuu vihreästä ensin keltaiseksi ja sitten punaiseksi ennustetun liikevirran mukaan.

Käytännönläheinen työkalu arkea helpottamaan

Yrittäjien lisäksi Pulssista hyötyvät myös monet muut ammattialat, jotka tekevät ennakoivaa työsuunnittelua, kuten turvallisuus-, tuki- ja ylläpitopalvelut. Pulssia voidaan hyödyntää myös esimerkiksi elämys- ja tapahtuma-alalla. Myös kaupungin asukkaat ja tapahtumakävijät voivat nähdä Pulssista tapahtumien aikaiset ruuhka-alueet ja huomioida ne jo etukäteen, kun he suunnittelevat liikkumistaan.

–  Tulevaisuudessa ennustetieto voi tukea myös kiinteistö- ja kaupunkisuunnittelua, turvallisuus- ja hätätilanteisiin varautumista sekä liikenteen hallintaa. Lisäksi ennustetieto mahdollistaisi kohdennetumpaa markkinointia ja tapahtumasuunnittelua. Kaupunkiympäristön kunnossapitoa, kuten hiekoitusta, voidaan myös suunnitella täsmällisemmin ennustetiedon avulla. Tämä tekee Tampereen IoT-alustasta ja Pulssi-palvelusta jatkossa arvokkaan työkalun tamperelaisille, kertoo Wapice Oy:n Head of AI Mickey Shroff.

Sujuvaa yhteistyötä

Tampereen kaupungin IoT-alusta pohjautuu Wapicen IoT-TICKET® -palveluun, joten oli luontevaa lähteä selvittämään, kuinka nykyistä järjestelmää voitaisiin hyödyntää kävijävirtojen ennustamisessa. Ensimmäisistä ajatuksista päästiin nopeasti ensimmäisiin palavereihin ja kiinni kehittämiseen.

Ville Brusi kehuukin sujuvaa yhteistyötä Wapicen kanssa.
– Voin kyllä suositella Wapicea. Meillä oli alkuun kaksi todella luovaa, täsmällistä palaveria, joissa ideoimme palvelua Wapicen asiantuntijoiden kanssa ja saimme tarkempaa tietoa siitä, mikä on mahdollista ja mikä ei. Wapicen asiantuntijat nappasivat nopeasti ideoista kiinni, ja toivat teknisen näkökulman mukaan keskusteluun. Arvostin erityisesti wapicelaisten kykyä selittää työnsä tekniset yksityiskohdat selkeästi ja ymmärrettävästi.

Pulssi-palvelu löytyy Tampere.Finland -sovelluksesta

Tampereen Pulssia voi käyttää Tampere.Finland-mobiilisovelluksella sekä selainpohjaisilla alustoilla. Mobiilisovelluksen voi ladata maksutta Googlen Play -kaupasta ja Applen sovelluskauppa App Storesta. Pulssi löytyy helposti sovelluksen yrityskäyttäjäpuolelta.

Yhteyshenkilöt

Mickey Shroff, Wapice
Head of AI, Analytics & Automation Solutions Segment
mickey.shroff@wapice.com


Ville Brusi, Tampereen kaupunki
yrityskoordinaattori
ville.brusi@tampere.fi

Kuvat

Tampereen Pulssi -palvelun karttanäkymä kertoo liikevirtojen voimakkuuden eri väreillä.
Tampereen Pulssi -palvelun karttanäkymä kertoo liikevirtojen voimakkuuden eri väreillä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Wapice Oy
Wapice Oy
PL 8, Yliopistonranta 5 (3. krs.)
65200 Vaasa

+358 10 277 5000https://www.wapice.com/fi

Wapice on vuonna 1999 perustettu suomalainen täyden palvelun ohjelmistoyritys, jonka ratkaisut ovat alan johtavien teollisuus­yritysten käytössä ympäri maailmaa. Meidän tehtävämme on toimia asiakkaidemme teknologia­partnerina ja auttaa heitä hyödyntämään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Työllistämme Suomessa yli 330 ohjelmisto- ja elektroniikka-asiantuntijaa. Wapice luo älykkäämmän tulevaisuuden jo tänään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wapice Oy

Danfoss Drives tähtää IoT:n ja tekoälyn avulla elinkaariratkaisujen eliittiin14.4.2021 16:41:05 EEST | Tiedote

Danfoss on maailman johtava taajuusmuuttajien tuottaja, joka panostaa laadukkaiden ja tarkkaan testattujen tuotteiden lisäksi tuotteiden elinkaareen. Danfoss on valinnut Wapicen IoT-TICKET® -alustan globaaliksi IoT-alustakseen ja rakentanut sen avulla DrivePro® Remote Monitoring -palvelun, jonka avulla taajuusmuuttajat liitetään ympärivuorokautiseen valvontaan. DrivePro® Remote Monitoring -palvelu on osa yrityksen laajaa elinkaaripalvelujen valikoimaa. Palvelu on käytössä globaalisti, mm. Kiinassa, Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme