Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kertaluonteista purkamistyötä tehtiin työturvallisuusmääräysten vastaisesti – toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin ja yhtiö yhteisösakkoon

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Lohjalla toimivan yrityksen toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 10 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 24.5.2022.

Yhtiö oli lokakuussa 2019 suorittanut teollisuusrakennuksessaan tarpeettomaksi jääneen maalauslinjaston purkutöitä. Kysymyksessä ei siten ollut yrityksen pääasialliseen liiketoimintaan liittyvä työ. Työntekijät olivat purkaneet teollisuusrakennuksen sisäpuolella olevan maalauslinjastokopin kattoa. Purkutyötä oli tehty seisten kattorakenteen päällä, ja rakenteesta ei ollut olemassa piirustuksia.

Syytteen mukaan purkutyön vaaroja ei selvitetty eikä poistettu etukäteen eikä rakenteiden ominaisuuksia ollut selvitetty. Työskentelytasojen turvallisuudesta ja putoamissuojauksesta ei ollut huolehdittu. Työnantaja ei ollut huolehtinut myöskään, että työntekijät käyttäisivät suojakypärää ja silmien suojausta. Kaksi työntekijää putosi kattorakennelman päältä reilun kahden metrin korkeudesta betonille.

Vastaajana ollut toimitusjohtaja myönsi syytteen oikeaksi. Käräjäoikeus tuomitsi toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa ja yhtiölle 10 000 euron yhteisösakon.

Työnantajan on osattava huolehtia turvallisuudesta myös harvinaisemmissa töissä

Työsuojelun lakimies Reeta Holmi muistuttaa, että työnantajan on huolehdittava työntekijöiden turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Huolehtimisvelvollisuuden laajuutta rajaavina tekijöinä otetaan huomioon ainoastaan epätavalliset ja ennalta arvaamattomat olosuhteet, joihin työnantaja ei voi vaikuttaa, ja poikkeukselliset tapahtumat, joiden seurauksia ei olisi voitu välttää huolimatta kaikista aiheellisista varotoimista. Näin ollen työnantajan tulee huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta myös töissä, joita tehdään harvoin tai kertaluonteisesti.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 24.5.2022, asianro R 21/3347.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, 050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme