Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kesäkioskien ja liikkuvien elintarvikehuoneistojen vedenlaadussa parannettavaa

Jaa

Helsingissä ja Espoossa viime kesänä kesäkioskien ja liikkuvien elintarvikehuoneiden käyttämästä talousvedestä otetuista näytteistä vain 11 prosenttia täytti talousvesiasetuksen mukaiset laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Näytteistä seitsemän prosenttia ei täyttänyt laatuvaatimuksia ja 82 prosenttia ei täyttänyt laatutavoitteita. Laatuvaatimukset on asetettu suolistoperäistä saastumista ja mahdollisia taudinaiheuttajia kuvaaville mikrobeille. Laatutavoitteet on annettu mikrobeille, jotka kuvaavat yleistä hygieniaa. Tulokset viittaavat veden huonoon vaihtuvuuteen sekä säiliöiden likaisuuteen ja huonoon kuntoon.

Helsingin ympäristöpalvelut ja Espoon seudun ympäristöterveys tutkivat kesällä 2018 talousveden mikrobiologista laatua kesäkioskeissa ja liikkuvissa elintarvikehuoneistoissa. Näytteitä otettiin ruokarekoista, teltoista, laivoista ja junista sekä kesäkioskeista, joissa talousvesi ei tule suoraan verkostosta vaan niissä käytetään säiliövettä. Näytteitä otettiin yhteensä 54, ja lisäksi haettiin 24 uusintanäytettä.

Näytteistä määritettiin talousvesiasetuksen mikrobiologisten laatuvaatimusten ja -tavoitteiden mukaisesti suolistoperäiset enterokokit, koliformiset bakteerit, Escherichia coli ja heterotrofinen pesäkeluku (22 oC).

Vain kuusi näytettä, 11 prosenttia näytteistä, täytti sekä laatuvaatimukset että -tavoitteet. Näytteistä 93 prosenttia täytti kuitenkin talousvedelle asetetut laatuvaatimukset. Neljä näytettä ei täyttänyt laatuvaatimuksia ulosteperäisten E. coli - ja enterokokkilöydösten vuoksi. Heterotrofinen pesäkeluku oli korkea 28 näytteessä (52 %). Koliformisia bakteereja oli torikahviloiden, ruokarekkojen, grillivaunujen ja jäätelökioskien vesissä 16 näytteessä (30 %).

Vesisäiliöt tulee puhdistaa säännöllisesti

Tulokset viittaavat veden huonoon vaihtuvuuteen sekä säiliöiden likaisuuteen ja huonoon kuntoon. Vettä käytettiin kohteissa yleisimmin käsienpesuun ja astioiden pesuun. Osassa kohteita vettä käytettiin myös elintarvikkeiden pesuun, ruoanvalmistukseen sekä kahvi- ja teevetenä. Käytännöt vesisäiliöiden puhdistamisessa ja veden vaihdossa vaihtelivat paljon.

Säiliöveden laatuun vaikuttavat vesilähteen veden laatu, vesisäiliöiden puhtaus ja puhdistus sekä veden lämpötila ja vaihtuvuus. Vesi tulisi ottaa talousvesiverkosta mahdollisimman kylmänä ja säilyttää viileässä, mikä estää mikrobien lisääntymistä. Ulkomyyntipaikkojen läheisyydessä tulisi olla saatavilla talousvettä, jotta vesivarastoja voidaan täydentää. Toimijoiden tulee kiinnittää tarkempaa huomiota säiliöiden säännölliseen puhdistukseen ja kuivattamiseen sekä riittävän tiheään uusimiseen.

Lähde: Inka Luokkala, Anni Pakalén, Justiina Niemi ja Tuija Myllymäki: Veden laatu kesäkioskeissa ja liikkuvissa elintarvikehuoneistoissa 2018. Helsingin kaupunkiympäristön julkaisuja 2018:23

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut:

Elintarviketarkastaja Inka Luokkala, puh. 09 310 75716, inka.luokkala@hel.fi

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg, puh. 09 310 32010, riikka.aberg@hel.fi

Espoon seudun ympäristöterveys:

Terveystarkastaja Tuija Myllymäki puh. 050 413 4693, tuija.myllymaki@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme