SPR Veripalvelu

Kesän muistilista verenluovuttajille

Jaa
Kesällä verenluovuttajan kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Ulkomaanmatkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen, sillä Euroopan matkaajille astuu voimaan verenluovutusrajoituksia 4.7. alkaen. Verenluovutuspaikka kotimaassa voi löytyä kesällä mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta, sillä verta voi luovuttaa myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella. Kesällä verenluovuttajan on lisäksi hyvä muistaa, että helteiset kelit ja auringonpalvonta edellyttävät runsasta nestetankkausta.

Kesällä on mukava ottaa rennosti ja tehdä samalla hyvää – potilaat tarvitsevat myös kesäkaudella verivalmisteita joka päivä.  

Euroopan matkaajille rajoituksia verenluovutukseen 4.7. alkaen 

Normaalisti EU-alueella matkailusta ei seuraa luovutusrajoitusta. Heinäkuun alusta marraskuun loppuun kuitenkin Länsi-Niilin virusalueilla Keski- ja Etelä-Euroopassa matkailusta tulee 28 vuorokauden varoaika luovutukseen paluupäivästä lukien.   

Seuraavilla alueilla 4.7. alkaen matkustamisesta (yli 20 tunnin oleskelu) seuraa 28 vuorokauden luovutuseste: 

  • Bulgaria 
  • Espanjan lounaisosa; Malaga-Cordoba-Cáceres linjasta lounaaseen (ei koske kyseisiä kaupunkeja) 
  • Italia; paitsi Rooma, Sisilia ja Sardinia 
  • Itävalta; maan itäosa - Linz-Graz-linjasta itään (ei koske kyseisiä kaupunkeja), mukaan lukien Wien  
  • Kreikan manner (mukaan lukien Peloponnesoksen niemimaa ja Euboian saari) 
  • Romania 
  • Saksa; maan koillisosa Rostock-Leipzig-linjasta itään (ei koske kyseisiä kaupunkeja), mukaan lukien Berliini  
  • Unkari 

Maakohtaiset varoajat löytyvät Veripalvelun verkkosivuilta ja lisätietoa saa maksuttomasta luovuttajainfosta: 0800 05801 (ark. 8-17).  

Verenluovutus on turvallista myös helteellä  

Lämpimät ilmat jatkuvat koko Suomessa. Kesäkuumallakin on turvallista luovuttaa, kunhan muistaa seuraavat vinkit:   

  • Juo tarpeeksi vettä tai mehua. Sekä verenluovutusta ennen että sen jälkeen kannattaa huolehtia riittävästä nesteytyksestä. 
  • Ota rennosti! Verenluovutuspäivänä kannattaa välttää liikaa rehkimistä ja saunomista.   

Verenluovutustilaisuuksia järjestetään kesälläkin joka arkipäivä. Jos mökkeilet ja liikut lomalla kotipaikkakuntasi ulkopuolella, katso verkkosivuilta missä lähin luovutuspaikka sijaitsee ja tule tutustumaan sinulle uuteen toimipisteeseen tai liikkuvan tilaisuuteen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme