Helsingin yliopisto

Kesäpaikkakuntien ja lomakohteiden historia aukeaa Finna Streetissä

Jaa

Finna Street löytää kuvia sieltä missä olet. Paikantamalla sijaintisi tai rajaamalla karttaa palvelu etsii sinulle kuvia Finnasta, jossa on yli miljoona suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen valokuvaa.

Finna Streetin avulla jokaisella on mahdollisuus kurkistaa vaikkapa mökkipaikkakuntansa entisiin maisemiin ja tutkia kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia. Finna Streetin käyttö onnistuu mistä vain, mutta erityisen antoisaa sen käyttö on ulkona.

”Finna Street on kuin historiasta kiinnostuneen Pokemon Go. Vanhojen valokuvien ja edessä avautuvan maiseman vertailu on antoisaa, ja valokuvien kautta pääsee myös historiallisten tapahtumien äärelle. Näin vieraampienkin paikkojen merkitys avautuu uudella tavalla”, Susanna Eklund, Finnan palvelusuunnittelija kertoo.

Parhaiten palvelu toimii suurissa kaupungeissa, joista on tuotu Finnaan paljon kuvamateriaalia. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa materiaalia löytyy runsaasti kadun tarkkuudella. Suosituista lomakohteista, kuten Tampereelta ja Turusta, palvelu löytää tuhansia valokuvia.

”Pienemmillä paikkakunnilla suosittelen kääntämään idean ympäri, eli etsimään karttaa rajaamalla, millaista kuvamateriaalia paikkakunnalta löytyy, ja lähteä sitten havainnoimaan muuttunutta seutua”, Susanna Eklund sanoo.

Palvelun käyttö on helppoa ja maksutonta

Finna Streetin käyttö onnistuu esimerkiksi näin:

  • Surffaile puhelimellasi osoitteeseen www.finna.fi/street.
  • Salli sijaintisi paikannus sitä kysyttäessä, tai rajaa itse tutkittava alue kartalta.
  • Valmista! Nyt voit tutkia kuvia, tai halutessasi jatkaa tulosten rajaamista vaikkapa tietylle aikakaudelle.

Hakutulos on riippuvainen aineistoon merkityistä paikkatiedoista. Jos hakutulos näyttää suppealta, kannattaa jatkaa etsimistä Finna.fi:n perushaulla.

Finna Street on osa Kansalliskirjaston Finna-palveluita. Finna Street avattiin vuonna 2017, ja sen taustalla on ajatus kuvallisen kulttuuriperintöaineiston paremmasta hyödyntämisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa ilmaista alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme