Jyväskylän yliopisto

Keski-ikäisten naisten tiedonkäsittelytaidot eivät muutu vaihdevuosien aikana

Jaa

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa havaittiin, että vastoin joitain aiempia tutkimustuloksia keski-ikäisten naisten tiedonkäsittelytaidot säilyivät muuttumattomana vaihdevuosien aikana. Lisäksi parempi toiminnanohjaus oli yhteydessä nopeampaan kävelynopeuteen vaihdevuosien myöhäisessä vaiheessa.

Aiempi tutkimustieto vaihdevuosien vaikutuksista tiedonkäsittelytaitoihin on ristiriitaista. Joissain aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että vaihdevuodet heikentävät keski-ikäisten naisten tiedonkäsittelytaitoja ainakin väliaikaisesti, kun taas osassa tutkimuksista yhteyttä ei ole löydetty.

– Tuloksemme osoittivat, että tiedonkäsittelytaidot pysyivät ennallaan tai jopa hiukan paranivat vaihdevuosien aikana. Tulokset siis vahvistavat niitä aiempia tutkimuslöydöksiä, joiden mukaan vaihdevuodet eivät vaikuta keski-ikäisten naisten tiedonkäsittelytaitoihin, kertoo väitöskirjatutkija Anna Tirkkonen Jyväskylän yliopistosta.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että parempi toiminnanohjaus eli kyky suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen toimintaan oli yhteydessä nopeampaan kävelynopeuteen vaihdevuosien myöhäisessä vaiheessa, mutta yhteys riippui toiminnanohjauksen osa-alueesta ja kävelytehtävästä.

– Vaihdevuosien aikaiset tiedonkäsittelytaidot eivät kuitenkaan olleet yhteydessä vaihdevuosien jälkeiseen kävelynopeuteen eikä vaihdevuosien aikainen kävelynopeus ollut yhteydessä vaihdevuosien jälkeisiin tiedonkäsittelytaitoihin, Tirkkonen jatkaa.

Tutkimuksessa mukana Jyväskylän seudulla asuvat naiset

Tiedonkäsittelytaitojen ja kävelynopeuden välisiä yhteyksiä keski-ikäisillä henkilöillä ei juurikaan ole tutkittu, vaan aiemmat tutkimukset on toteutettu pääasiassa ikääntyvillä henkilöillä.

– Oli mielenkiintoista huomata, että toiminnanohjauksen ja kävelynopeuden välillä saattaa olla yhteys jo keski-iässä eikä vasta iäkkäämpänä, Tirkkonen sanoo.

– Toisaalta aiemmat iäkkäiden henkilöiden keskuudessa toteutetut tutkimukset ovat osoittaneet, että hidastunut kävelynopeus ennustaa heikentyneitä tiedonkäsittelytaitoja ja heikentyneet tiedonkäsittelytaidot ennustavat hidastunutta kävelynopeutta myöhemmässä vanhuudessa. Tällaisia pitkittäisyhteyksiä tiedonkäsittelytaitojen ja kävelynopeuden välillä emme löytäneet keski-ikäisten naisten keskuudesta, hän lisää.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa toteutetun Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA)-tutkimuksen seuranta-aineistoa. Tähän osatutkimukseen osallistui 342 47–55-vuotiasta Jyväskylässä tai naapurikunnissa asuvaa naista.

Tutkittavien tiedonkäsittelytaidot ja kävely mitattiin tutkimuksen alussa, minkä jälkeen heidän hormonitasojaan ja kuukautiskiertojaan seurattiin säännöllisesti, kunnes he olivat ylittäneet vaihdevuodet. Tämän jälkeen tutkittavat osallistuivat seurantamittauksiin, jossa tiedonkäsittelytaidot ja kävelynopeus mitattiin uudelleen. Seurantamittauksiin osallistui 195 naista.

Alkuperäisjulkaisu

Tirkkonen A, Kekäläinen T, Aukee P, Kujala UM, Laakkonen EK, Kokko K & Sipilä S. Bidirectional associations between cognitive functions and walking performance among middle-aged women. Menopause 2021 Vol. 29, No. 2, pp. 000-000. DOI: 10.1097/GME.0000000000001896 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34930867/

Lisätietoja

Anna Tirkkonen
Väitöskirjatutkija
040 8054855
anna.a-k.tirkkonen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

“Paluuta ei ole” – Laskennalliset tieteet ovat laajentuneet kaikkialle digitalisoituvassa yhteiskunnassa14.1.2022 13:35:31 EET | Tiedote

Dataistuvan maailman ja teknologiakehityksen myötä laskennallisuus ja sen hyödyntäminen on avainasemassa 2020-luvun tieteellisessä tutkimuksessa. Nykyään laskennallisuus on läsnä kaikkialla, sekä tieteissä että jokapäiväisessä elämässä. Esimerkiksi älylaitteet, sääennusteet, lääkekehitys ja kestävän kehityksen tutkimus perustuvat pitkälti laskennallisiin tieteisiin, joka on yksi Suomen keskeisimmistä tieteen ja teknologian osaamisalueista.

Velvollisesta asiakkaaksi – uusi toimintamalli muutti verottajan ja suuryritysten suhdetta12.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Osan suomalaisista suuryrityksistä verovalvontaa on vuodesta 2016 saakka hoidettu toimintatavalla, jota kutsutaan syvennetyksi asiakasyhteistyöksi. Tämä OECD:n suosittelema tapa järjestää suuryritysten verovalvonta koskettaa pientä osaa yrityksistä. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan uusi toimintatapa on koettu positiivisena niin Verohallinnossa kuin yrityksissäkin, mutta se on aiheuttanut myös uudenlaisia jännitteitä.

Väitös 14.01.2022: Tehtäväkohtainen voimaharjoittelu kehittää sotilaan toimintakykyä tehokkaimmin varusmiespalveluksen aikana (Ojanen)11.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Puolustusvoimien fyysisen koulutuksen tärkeimpänä tavoitteena on valmistaa sotilasta selviytymään omasta tehtävästään sekä lyhyt- että pitkäkestoisissa kuormituksissa. Oikein suunnitellulla, systemaattisesti jaksotetulla ja riittävän kuormittavalla liikuntakoulutuksella pystytään kehittämään sotilaan fyysistä toimintakykyä eri sotilastehtävien vaatimusten mukaan, selvisi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöstutkimuksessa.

Väitös 14.1.2022: Move!-mittaukset kertovat nuorten toimintakyvystä ja terveydentilasta (Joensuu)10.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Liikunnanopetukseen integroidut Move!-mittaukset kuvastavat nuorten kyvykkyyttä toteuttaa erilaisia fyysisiä tehtäviä. Hyvä kunto tukee arjen toimintakykyä, ja nuoruudessa saavutetulla kuntotasolla on merkitystä tulevaisuuden toimintakykyisyyden kannalta. Nuoret, jotka saivat hyvät tulokset Move!-mittauksista, kokivat myös terveytensä hyväksi. Liikunnan lisäksi terveellinen painonkehitys kasvun ja kehityksen aikana tukee fyysisen kunnon kehittymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme