Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maaseudulle rahoituskauden viimeiset kehittämiseurot

Jaa
ELY-keskus myönsi maaseuturahastosta vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä reilut 1,1 miljoonaa euroa. Kolmasosa tuista myönnettiin kehittämishankkeille ja kaksi kolmannesta suoraan yritysten investointeja tukemaan. Samalla päättyi EU:n rahoituskausien välissä ollut kahden vuoden siirtymäkausi.

Yritysinvestoinneissa näkyivät toimitilojen laajennukset ja uusien tilojen hankinta. Uudistettuja toimitiloja rakentuu Hankasalmelle TMK Energiakoura Oy:lle, Jämsän Halliin CSI Composite Solutions and Innovations Oy:lle sekä Saarijärvelle Termex-Eriste Oy:lle. Useampi yritys tarttui myös EU:n elpymistukien tarjoamaan mahdollisuuteen siirtyä uusiutuvan energian hyödyntämiseen ja aurinkopaneeleita asennetaan yrityksiin ympäri maakunnan. Muut tuet myönnettiin liiketoiminnan kasvuinvestointeihin.

Hankerahoituksessa keskitytään ilmastoviisaisiin metsänhoitomenetelmiin, maatalouden ja muiden maaseudun yritysten resurssien yhdistämiseen sekä yritysten markkinointiyhteistyöhön. Vuoden viimeinen neljännes päätti kahden vuoden rahoitusjakson, jolla Keski-Suomeen myönnettiin yli kymmenen miljoonaa euroa. Uusi kausi uusine varoineen aloitetaan keväällä 2023.

─ Seuraava viiden vuoden ajanjakso rahoituksessa on käynnistymässä, sanoo yksikön päällikkö Pertti Ruuska, Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Rahoituksen kokonaismäärään tullee Keski-Suomessa korotusta. Monien tuttujen välineiden lisäksi jotain uuttakin on tarjolla. Yritysten kehittämisavustus tekee paluun ja kokonaisuudessaan ilmasto- ja ympäristötoimet korostuvat.


Leader-ryhmiltä yli miljoona euroa yrityksille ja yhteisöille

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat samalla vuosineljänneksellä maaseudun yrityksiä ja yleishyödyllisiä yhteisöjä yhteensä reilulla miljoonalla eurolla, josta yrityksille myönnettiin noin 284 000 euroa ja yhteisöille vajaa 800 000 euroa. 

Päättyvän rahoituskauden viimeiset yritystuet myönnettiin muun muassa matkailu-, metalli- ja metsäteollisuusalan yrityksille eri puolilla Keski-Suomea. Investointitukea sai esimerkiksi liikuntapaikkarakentamiseen erikoistunut Trail It Oy Uuraisilta sekä muuramelainen Riihivuori Resort ekologiseen lumetusjärjestelmään ja rinnealueen laajennukseen. Konnevedellä kehitetään Häyrylänrannan vetovoimaa. Jämsäläinen Uusi-Yijälän tila kehittää omaa saunamaailmaa. Karstulassa Hirsityö Heikkilä Oy kehittää hirsituotantoaan ja Pihtiputaalle perustetaan pontikkatehdas.

Yleishyödyllisissä hankkeissa Himos-Jämsän ulkoilureitistölle kehitetään alueen yritysten kanssa ympärivuotista toimintaa ja käyttöä. Saunakylän ympärivuotisia mahdollisuuksia lisätään rakentamalla uusia tiloja. Kotiseututyötä tehdään Konnevedellä vihreän kulttuuriperinnön muodossa ja Keuruun Haapamäellä rautatiekulttuuria elävöittämällä.  Maaseudun yhteisiä liikunta- ja virkistyspaikkoja kunnostetaan ympäri maakunnan. Viitasaaren Ilmolahden kylälle rakennetaan näköalatasanne ja venevalkama – uimaranta, Kinnulaan polkutraktoripuisto. Hankasalmella tehdään raviratsastus- eli monté-opas ja Kuhmoisiin rakennetaan metsäreitti ratsastajille.

Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Liitteiden linkit löytyvät tämän tiedotteen alaosasta. 

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q4/2022 
Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q4/2022Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen ELY-keskus:
Yksikön päällikkö, Pertti Ruuska p. 0295 024 121

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus edellyttää Finnforel Oy:n hankkeelta YVA-menettelyä15.3.2023 10:34:32 EET | Tiedote

Finnforel Oy suunnittelee kirjolohen kiertovesilaitoksen perustamista Jämsän Kaipolaan entiselle paperitehtaan alueelle. Suunnitellussa laitoksessa tultaisiin tuottamaan kirjolohta kiertovesitekniikalla (RAS), pitämään yllä emokalastoa ja jalostamaan kalat lopputuotteeksi omalla kalankäsittelylaitoksella. Laitoksen tavoitteena on tuottaa kirjolohta 5 000 000 kg/v lisäkasvuna laskettuna. Finnforel Oy on kirjolohen kiertovesikasvatuksen kehittämiseen keskittyvä yritys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme