Oulun yliopisto

Keskoslasten matemaattiset taidot voivat ennustaa opiskelumenestystä aikuisena

Jaa

Uusi kansainvälinen tutkimus vahvistaa käsityksen siitä, että hyvin ennenaikaisina syntyneiden lasten suoriutuminen matematiikassa liittyy heidän menestymiseensä koulussa myöhemmällä iällä. Matemaattiset taidot ennustavat koulumenestystä enemmän kuin älykkyysosamäärä. Tutkimuksen tulokset kertovat, että hyvin ennenaikaisina syntyneiden lasten seurantaa ja tukea tulisi jatkaa läpi kouluvuosien.

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto

Hyvin ennenaikaisina eli ennen 32. raskausviikkoa tai alle 1500 gramman painoisina syntyneet lapset ovat täysiaikaisina syntyneitä suuremmassa vaarassa menestyä huonosti koulussa tai kokea työttömyyttä aikuisiässä. Matemaattiset taidot ovat avainasemassa koulumenestyksen kannalta. Useimmissa teollisuusmaissa ns. pikkukeskosina syntyneet lapset ovat seurannassa vähintään kahden vuoden ajan syntymän jälkeen, mutta tämä ei riitä antamaan heille tasa-arvoisia koulutusmahdollisuuksia, sanoo kliininen psykologi ja kehityspsykologi Julia Jäkel Oulun yliopistosta.

”Hyvin ennenaikaisina syntyneiden lasten uskotaan olevan samalla tasolla ikäistensä kanssa koulun alkaessa, mutta usein tämä ei pidä paikkaansa. Terveydenhuollon ja koulutuksen ammattilaisten tiiviimmällä yhteistyöllä ja tiedon jakamisen helpottamisella eri osapuolten välillä voitaisiin varmistaa, että pikkukeskosina syntyneet lapset saavat akuuttia ja täsmällistä tukea kouluvuosien aikana. Yleensä siinä vaiheessa, kun vanhemmat, opettajat tai muut huomaavat lapsen tarvitsevan tukea, useita vuosia on jo kulunut, eikä eroa enää voida kuroa kiinni”, Jäkel sanoo.

Jäkelin mukaan tutkimuksen tuloksilla onkin suuri merkitys hyvin ennenaikaisina syntyneille lapsille ja heidän perheilleen sekä päättäjille, terveydenhuollolle ja koulutusjärjestelmälle.

Tutkimuksen teki huippuasiantuntijoista koostunut tutkijatiimi, joka yhdisti aineistoa viiden maan kuudesta hyvin ennenaikaisina syntyneiden lasten kohorttitutkimuksesta. Ison-Britannian, Yhdysvaltojen, Kanadan, Saksan ja Australian aineistosta tehty tutkimus on edustava teollistuneiden maiden osalta maailmanlaajuisesti. Tutkimuksen mahdollisti tutkijoiden yhteistyö Adults Born Preterm Internation Collaboration - eli APIC-hankkeessa.

Tutkimus Mathematical performance in childhood and early adult outcomes after very preterm birth: an individual participant data meta-analysis on julkaistu Developmental Medicine & Child Neurology -julkaisussa.

Tutkimusartikkeli: Jaekel, J., Anderson, P.J., Bartmann, P., Cheong, J.L.Y., Doyle, L.W., Hack, M., Johnson, S., Marlow, N., Saigal, S., Schmidt, L., Sullivan, M.C. and Wolke, D. (2021), Mathematical performance in childhood and early adult outcomes after very preterm birth: an individual participant data meta-analysis. Dev Med Child Neurol. https://doi.org/10.1111/dmcn.15132

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Julia Jäkel, Oulun yliopisto, p. 050 5946480, julia.jaekel@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto
Lataa
Professori Julia Jäkel. Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Professori Julia Jäkel. Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkimus valottaa Nokian menestyksen sosiaalisia vaikutuksia – tietoliikennejätti rikkoi toimialan ja yhteiskunnan normistoa Elcoteq-yhteistyön aikana 1984–20117.7.2022 10:37:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa tehty tutkimus selvittää tietoliikenneyhtiö Nokian ja sen sopimusvalmistajan Elcoteqin liikesuhteen muutoksen taustoja vuosina 1984–2011. Tutkimus kuvaa sitä kehityspolkua, jossa asiakkaan ja toimittajan tiivis, luottamukseen perustuva kumppanuus alkaa rakoilla markkinoiden muutosten ja vahvemman osapuolen strategisten päätösten seurauksena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme