Keskuskauppakamari: Käytännön toteutus ratkaisee Suomen kestävän kasvun ohjelman onnistumisen – Rahoitus ei saa pirstoutua liian pieniin puroihin

“Hankkeet eivät saa pirstoutua liian pieniin puroihin, jotta elvytyspaketin rahoituksesta saadaan maksimaalinen hyöty ja vaikuttavuus irti”, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola.
Hallitus julkaisi tänään alustavan suunnitelman Suomen kestävän kasvun ohjelmasta eli siitä, miten EU:n elpymisvälineen noin kahden miljardin euron rahoitus on tarkoitus käyttää Suomessa.
Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että ohjelmalla tavoitellaan vahvaa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta.
”Suomi nousee koronan jälkeiseen kasvuun nimenomaan yksityisten investointien avulla. EU:n elpymisvälineen rahoituksesta saadaan paras hyöty, kun sitä käytetään vivuttamaan yksityisiä investointeja ja markkinaehtoisia ratkaisuja”, sanoo Sipola
Keskuskauppakamarin mukaan ohjelman vihreään siirtymään, digitalisaatioon ja TKI-toimintaan sekä osaamisen kehittämiseen suunnattavat panostukset ovat kannatettavia.
”Isossa kuvassa korona on vaikuttanut yritysten pulaan osaavasta työvoimasta vain vähän. Yritykset kärsivät osaajapulasta ja tarve tulee kiihtymään koronan helpottaessa. Kaikki satsaukset työperäisen maahanmuuton vauhdittamiseen ovat tarpeellisia. Myös korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen on hyvä linjaus”, sanoo Sipola.
Ohjelmasta puuttuvat strategiset liikenteen infrahankkeet
Keskuskauppakamari kiinnittää huomiota, että alustavasta ohjelmasta puuttuvat strategiset liikenteen infrahankkeet.
”Liikenteen päästövähennystavoitteet vuoteen 2030 ovat kovat. Olemme huolissamme siitä, kuinka nopea siirtymä tullaan toteuttamaan, jos elpymisvälineen mahdollisuus investoida jätetään käyttämättä”, Sipola sanoo.
Keskuskauppakamari kannattaa EU:n elvytyspakettia. EU:n sisämarkkinoiden toipumisella on suuri merkitys jokaisen jäsenmaan oman talouden kääntämisessä kasvu-uralle. EU:n elvytyspaketti on myös poliittisista syistä perusteltu.
”EU-jäsenyys ei ole pelkkä laskuharjoitus siitä, kuka maksaa ja kuka hyötyy. Suurin hyöty jäsenyydestä syntyy sisämarkkinoista ja EU:n kauppapolitiikasta. Suomi hyötyy EU:n sisämarkkinoista arviolta 13 miljardia euroa vuodessa”, Sipola päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna SipolaJohtaja, vaikuttaminen ja kilpailukyky
Puh:050 352 1172johanna.sipola@chamber.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Ihmisarvoa loukkaava mainos sai huomautuksen MENiltä30.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Mainonnan eettinen neuvosto antoi harvinaisen huomautuksen somealustalla julkaistulle mainokselle. Mainoksen katsottiin loukkaavan ihmisarvoa ja olevan siten hyvän tavan vastainen. Viimeksi vastaavantyyppisestä mainoksesta on annettu huomautus vuonna 2007.
Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote
Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.
Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote
EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.
Pääekonomisti: Hyviä uutisia työttömyydestä – ilmassa todellinen käänne25.6.2025 09:30:52 EEST | Tiedote
Toukokuun työmarkkinatilastojen kokonaisuus on jossain määrin ristiriitainen, mutta myönteistä on, että työttömyydessä nähtiin selkeää paranemista. Työttömyyden osalta ilmassa on aitoa suhdanneluonteista paranemista ja todellista käännettä, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Keskuskauppakamari: Yhdenvertaisuus on yritykselle kilpailuetu ympäri vuoden - ei vain prideviikolla23.6.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Moni työnantaja ottaa Pride-viikon aikana kantaa yhdenvertaisuuden puolesta, mutta näiden arvojen edistäminen ei saa rajoittua vain yhteen teemaviikkoon. Kyse on pitkäjänteisestä ja arjessa näkyvästä työstä, joka rakentaa turvallisempaa, tasa-arvoisempaa ja osallistavampaa työelämää kaikkina vuodenaikoina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme