Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Osaajien maahanmuuton vauhdittaminen seuraavan hallitusohjelman ytimeen – tuoreen maahanmuuttotilaston kasvulukuihin ei voi tuudittautua

Jaa
Keskuskauppakamari vaatii lisää toimia osaajien maahanmuuton vauhdittamiseksi. Maahanmuuttoviraston tänään julkaisemien tilastojen mukaan työperäinen maahanmuutto kasvoi merkittävästi vuonna 2022, mutta edelleenkään ei olla riittävällä tasolla. Tarvitaan selkeä tavoite osaajien maahanmuuton lisäämiseksi seuraavaan hallitusohjelmaan sekä TalentBoost 2.0 -ohjelma, jossa konkretisoidaan ne keinot, joilla tavoitteeseen päästään.
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Elmo Eklund.
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Elmo Eklund.

Keskuskauppakamari esittää osaajien maahanmuuton vauhdittamista yhdeksi seuraavan hallitusohjelma kärkitavoitteista.Tavoitteen saavuttaminen pitää varmistaa TalentBoost 2.0 -ohjelmalla, jossa konkretisoidaan riittävät keinot. Kuluvalla hallituskaudella aloitetulle hyvälle kehityssuunnalle pitää saada jatkoa vielä entistä kunnianhimoisemmalla tasolla.  

Keskuskauppakamari muistuttaa, että kysymys on lopultahyvinvointiyhteiskunnan perustusten lujittamisesta. Ilman osaavaa työvoimaa ei yrityksillä ole mahdollisuuksia menestyä ja työllistää. Suomi myös ikääntyy ja tarvitsemme lisää veronmaksajia, jotta hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa voidaan vahvistaa. 

Maahanmuuttovirasto julkaisi tänään vuoden 2022 maahanmuuttotilastot. Keskuskauppakamari pitää erittäin hyvänä sitä, että myönnettyjen ensimmäisten työperäisten oleskelulupienmäärä kasvoi noin 40 prosenttia. Samalla pitää huomata, että EU-kansalaisten maahanmuutto työn perusteella laski 20 prosenttia. Vuosi 2022 oli myös Tilastokeskuksen mukaan syntyvyydenosalta heikoin yli 150 vuoteen ja kuolleiden määrä suurin sitten sotavuosien. 

”Emme voi jäädä tyytyväisenä myhäilemään, että nyt on saatu työperäinen maahanmuutto kasvuun. Tarvitaan edelleen lisää toimia, jotta Suomi olisi houkuttelevampi kohde ulkomaalaisille osaajille ja jotta tänne olisi joka tilanteessa sujuvaa tulla”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen. 

Saatavuusharkinta historiaan ja sähköinen tunnistautuminen käyttöön 

Suomessa on asetettu kansallinen tavoite kaksinkertaistaa työperäinen maahanmuutto vuoteen 2030 mennessä. Keskuskauppakamari pitää tavoitetta hyvänä ja vaatii myös seuraavaa hallitusta sitoutumaan siihen. Tuoreet maahanmuuttotilastot antavat viitteitä oikeasta suunnasta, mutta ilman lisätoimenpiteitä ei päästä maaliin. 

”Keskuskauppakamari nostaa esiin kaksi keskeistä ratkaisua osaajien maahanmuuton vauhdittamiseksi. Työntekijöiden maahanmuuttoa hidastavasta saatavuusharkinnasta pitää luopua ja oleskelulupaprosessin alun pullonkaula poistaa sähköisellä tunnistautumisella. Myös paljon muuta pitää tehdä, mutta näillä päästään hyvään vauhtiin”, sanoo Valtonen. 

Saatavuusharkinta on merkittävä työntekijöiden maahanmuuttoa hidastava tai jopa estävä tekijä. Saatavuusharkinnan vaikutus on kasvanut, koska työperäisen maahanmuuton kasvusta iso osa tulee nimenomaan työntekijöiden maahanmuutosta. Vuonna 2021 osaratkaisua edellyttävien oleskelulupahakemusten osuus kaikista työn perusteella myönnetyistä ensimmäisistä oleskeluluvista oli noin 50 prosenttia, kun vuonna 2022 se oli jo noin 60 prosenttia.  

Keskuskauppakamari muistuttaa, että yritykset itse tietävät parhaiten osaaja- ja osaamistarpeensa, ei viranomaiset. Nykyinen saatavuusharkintajärjestelmä vain pahentaa osaajapulaa. Etukäteen tehtävän tiukan valvonnan sijaan pitäisi siirtyä jälkikäteen tehtävään valvontaan. Jälkivalvonnan resursseja pitää lisätä samalla jaulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön sanktioita on myös mahdollista kiristää. 

Oleskelulupien käsittelyn yksi suurimmista pullonkauloista on luvan saaminen vireille. Nykyisin se vaatii fyysisen käynnin Suomen edustustossa, jossa hakija tekee tunnistautumisen ja antaa biometriset tunnisteet. Valitettavasti moni edustusto on erittäin ruuhkautunut eikä tilanne helpota, kun oleskelulupahakemusten määrä kasvaa. Keskuskauppakamari esittää sähköisen tunnistautumisen mahdollistamista, jolloin hakija voisi tehdä alkuvaiheen tunnistautumisen sähköisesti ja käynnistää siten nopeammin oleskelulupaprosessinsa.Maahantulon yhteydessä tehtäisiin vielä henkilön tunnistautumisen tarkistus ja otettaisiin biometriset tunnisteet. 

”Yritysten näkökulmasta olennaista on se, kuinka pitkä aika rekrytointipäätöksestä kestää siihen, että uusi työntekijä pääsee aloittamaan työnsä. Voisi ajatella, että 2020-luvun Suomessa olisi mahdollista hyödyntää digitalisaatiota ja viedä alkuvaiheen tunnistautumisen verkkoon. Tämä nopeuttaisi maahantuloon kuluvaa kokonaisaikaa ja helpottaisi hakijoita, mutta myös viranomaisia”, sanoo Valtonen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Elmo Eklund.
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Elmo Eklund.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ylitti jo 32 prosenttia – Suomi edelleen kansainvälisen hallitus- ja johtoryhmävertailun kärkisijoilla17.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa kovaa vauhtia, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Nyt jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia. Johtoryhmätasolla naisten osuuden kasvu ei ole yhtä nopeaa. Toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana nainen on edelleen harvinaisuus. Minna Canthin ja tasa-arvon päivän alla Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että kiintiödirektiivin voimaantulo ei ole syy lopettaa elinkeinoelämän oma-aloitteista työtä naisjohtajuuden edistämiseksi.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Hinnat nousseet huolestuttavan laaja-alaisesti – inflaation taittuminen pitkä taistelu14.3.2023 09:14:00 EET | Tiedote

Inflaatio kiihtyi jälleen tammikuisen laskuvaiheen jälkeen, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta kuluttajahintaindeksistä. Helmikuun aikana hinnat kallistuivat huolestuttavan laaja-alaisesti niin tavaroissa kuin palveluissakin ja Keskuskauppakamarin pääekonomisti ennakoi, että turvallisen tasaista inflaatiota ei ole näköpiirissä vielä pitkiin aikoihin. Talouden iso riski on, että rahapolitiikka pysyy pitkään kireänä, ja korkojen noustessa edessä voi olla myös odotuksia syvempi taantuma.

Naiset ja miehet tasapuolisesti edustettuina lähes puolella pörssiyhtiöiden hallituksista8.3.2023 06:48:00 EET | Tiedote

Lähes puolella pörssiyhtiöiden hallituksista on nykyään tasapuolinen sukupuolijakauma ja noin 30 prosentissa pörssiyhtiöiden johtoryhmistä naiset ja miehet ovat tasapuolisesti edustettuina. Tämä on hyvä luku, mutta parannettavaa vielä on, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala. Näin Naistenpäivänä Kajala kuitenkin muistuttaa, että naisten osuuden kasvattaminen edellyttää monimuotoisuuden huomioon ottamista hallituskokoonpanoa koskevan ehdotuksen valmistelussa ja johtoryhmän jäsenten rekrytointiprosesseissa.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantuman kriteerit täyttyneet – Suomen talouden supistuminen jatkunut kaksi peräkkäistä neljännestä28.2.2023 09:22:35 EET | Tiedote

Suomen bruttokansantuote supistui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia suhteessa edelliseen neljännekseen. Kaikki isot kysyntäerät, eli vienti, investoinnit ja kulutus supistuivat. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan Suomesta on pyyhkiytynyt käytännössä yhden vuoden verran talouskasvua uusimman talouskriisin seurauksena. Valopilkkuja tilanteesta on vaikea löytää, mutta suoranaisesta romahduksesta ei voida puhua. Yksityisen kulutuksen pääekonomisti arvioi jatkuvan vaisuna vielä kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme