Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Vastatuuli pauhaa teollisuudessa – heikko tilauskertymä ennakoi kituliasta kasvua lähikuukausina

Jaa
Teollisuuden suhdannetilanne kehittyi helmikuussa heikosti sekä tuotannon että uusien tilausten osalta. Keskuskauppakamarin pääekonomisti arvioi, että heikko tilauskertymä ennakoi kituliasta kasvua teollisuudelle tulevina kuukausina, eikä tuotanto voi jatkua tehtailla loputtomasti, jos uusia tilauksia ei tule. Teollisuuden tuotantoluvut kääntyivät helmikuussa laskuun ja tuotannon supistuminen on ollut erittäin laaja-alaista.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuusyritysten Suomessa toimivien tehtaiden uusien tilausten arvo oli 4,9 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Samalla jaksolla tuottajahinnat nousivat yli 9 prosenttia, joten tilausten reaalinen kehitys oli reippaasti pakkasella.

”Koko viime vuosi oli teollisuuden saamien uusien tilausten osalta melko vaisu, eikä alkuvuosi ole tuonut parannusta tilanteeseen. Tilausten saaminen tuntuu olevan edelleen tiukassa. Vaikka euroalueen suhdanneuutiset ovat olleet vuoden alussa pelättyä parempia, ei noususuhdanteesta voida toistaiseksi puhua, ja kestää vielä ennen kuin vientikysyntä vahvistuu. Heikko tilauskertymä ennakoi kituliasta kasvua teollisuuteen lähikuukausille”, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Uusien tilausten lasku oli laaja-alaista. Kaikki päätoimialat supistuivat helmikuussa. Eniten tilausten arvo laski kemianteollisuudessa ja paperiteollisuudessa.

Heikko tilausten virta heijastuu enenevissä määrin tuotantoon

Myös teollisuuden tuotantoluvut kääntyivät helmikuussa laskuun. Samalla tammikuun aiemmin julkaistuja lukuja korjattiin alaspäin. Helmikuussa koko teollisuuden tuotanto oli 4,1 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Edelliseen kuukauteen verrattuna laskua mitattiin 1,8 prosenttia.

Myös teollisuuden tuotannon supistuminen oli erittäin laaja-alaista. Tammikuuhun verrattuna ainoastaan kaivostoiminta oli kasvussa. Sen sijaan metsäteollisuus, metalliteollisuus ja kemianteollisuus heikkenivät kaikki kuukausitasolla.

”Teollisuustuotanto on kehittynyt pitkään jopa hämmentävä hyvin verrattuna uusien tilausten vaisuuteen. Loputtomasti ei tuotanto voi silti tehtailla jatkua, jos tilauksia ei tule. Helmikuun lukemat herättävät huolta siitä, että vaisuna pysytellyt uusien tilausten virta alkaa pikkuhiljaa heijastua enenevässä määrin tuotantoon”, sanoo Appelqvist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Geopoliittinen turbulenssi vaikuttaa kannattavuuteen edelleen merkittävästi - Kiinan merkitys kauppakumppanina vähenemässä1.6.2023 06:43:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajille suuntaaman kyselyn mukaan turbulenssi geopolitiikassa vaikuttaa yritysten kannattavuuteen edelleen merkittävällä tavalla. Jopa 93 prosenttia vastanneista arvioi geopoliittisen epävarmuuden ja siitä aiheutuvien häiriöiden syövän yrityksen kannattavuutta jollain tapaa. Vaikeasti ennakoitavan Kiinan merkitys yritysten kauppakumppanina on kyselyn mukaan vähenemässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka painottaa, että geopolitiikan ymmärtäminen kuuluu nyt jokaisen yritysjohtajan työpöydälle.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantumajakson katkeaminen laiha lohtu – talouden perustekijät eivät puolla vauhdikasta kasvua31.5.2023 09:39:09 EEST | Tiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan alkuvuoden bruttokansantuote on kehittynyt tuntuvasti luultua heikommin, mutta nyt taantumajakso näyttää hetkellisesti katkenneen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lähtölaukaus isommalle kasvujaksolle, sillä taloudessa puhaltavat edelleen voimakkaat vastatuulitekijät. Vaikeuksia on luvassa, sillä kuluttajien säästöt alkavat huveta, euroalueen teollisuus takkuaa ja rakennusinvestointien näkymät ovat vaisuja.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys sahaa edestakaisin – pitkäaikaistyöttömyys ongelma, josta puhutaan liian vähän24.5.2023 09:32:40 EEST | Tiedote

Työllisenä oli huhtikuussa 17 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan muutokset työllisyysasteessa ovat olleet viime kuukausina vähäisiä, eikä dramaattisista käänteistä voida puhua. Työllisyys on edelleen historiallisen vahvalla tasolla, mutta pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on käytännössä pysähtynyt. Pääekonomistin mukaan ongelmasta ei juuri puhuta, vaikka siihen liittyy ilmeinen riski pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: 17 prosenttia vientiyrityksistä kohdannut Venäjä-pakotteiden kiertämisyrityksiä24.5.2023 06:53:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 17 prosenttia ei osannut arvioida, onko pakotteiden kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle. Vielä marraskuussa vetäytyminen Venäjän markkinoilta oli kesken 15 prosentilla vientiyrityksistä, kun tuoreimman kyselyn mukaan vetäytyminen oli kesken enää 10,5 prosentilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme