HUS

Kielilähettiläsohjelma HUSille

Jaa

Tänä vuonna Svenska veckan -viikolla lanseerataan HUSin kielilähettiläsohjelma. Viikon tavoitteena on kannustaa henkilöstöä puhumaan rohkeasti eri kieltä kuin omaa äidinkieltään.

HUSilla on ollut kielilähettilästoimintaa vuodesta 2007, jolloin HUS sai ensimmäisen kieliohjelmansa. HUSin arvot – kohtaaminen, edelläkävijyys ja yhdenvertaisuus – muodostavat perustan uudelle kaksikielisyysohjelmalle, joka uudistettiin ja hyväksyttiin vuonna 2020.

HUS tuottaa erikoissairaanhoitopalveluja yli kahdelle miljoonalle ihmiselle, joista noin 130 000 puhuu ruotsia äidinkielenään. Suomen ja ruotsin kielen yhdenvertaisuudella on lakisääteinen perusta.

Kaksikielisyysohjelman yhtenä tavoitteena on alusta alkaen ollut muodostaa kielilähettiläsverkosto, jonka tehtävänä on edistää sen kielen asemaa, joka on vähemmistössä yksiköissä – ruotsia tai suomea. ”Tavoitteenamme on, että potilas päättää HUSin palveluissa käytettävän kielen ja tuntee olonsa turvalliseksi puhuessaan omaa äidinkieltään, suomea tai ruotsia. Kielilähettiläsverkostollamme on tässä tärkeä rooli”, kertoo hallintoylihoitaja Marja Renholm, joka toimii myös HUSin kieliohjausryhmän puheenjohtajana.

HUSissa on tällä hetkellä noin 120 kielilähettilästä. Kielilähettiläsohjelma sisältää konkreettisia toimia, joilla tuetaan kielilähettiläitä heidän työssään, lisätään tietoisuutta toiminnasta ja tehostetaan uusien kielilähettiläiden rekrytointia.

”HUSilla on ollut kielilähettiläitä lähes 15 vuotta. Organisaation kasvun myötä on syntynyt tarve nostaa kielilähettilästoiminta uudelle tasolle. Haluamme tehdä parhaamme tukeaksemme kielilähettiläitämme heidän tehtävässään samalla kun lisätään tietoisuutta hienosta toiminnastamme”, Marja Renholm lisää. Svenska veckan on jo vakiintunut tapahtuma HUSissa. Tänä vuonna fokus on kielilähettiläsohjelmassa ja henkilöstön rohkaisussa kielen käyttöön potilaskontaktissa. Viikon aikana henkilöstö saa mm. neuvoja ja vinkkejä ruotsin kielen parantamiseen ja sanastoja arjen tilanteiden varalle. Lounasravintoloissa on tarjolla suomenruotsalaisia ruokia ja uutuutena tänä vuonna on HUSin oma Svenska veckan-muffinssi.

Svenska veckan HUSilla järjestetään yhteistyössä Folktingetin kanssa.

Lisätietoja 

Marja Renholm, hallintoylihoitaja, kieliohjausryhmän puheenjohtaja, marja.renholm(at)hus.fi 

Cecilia Genberg, vs. kehittämispäällikkö, cecilia.genberg(at)hus.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme