Atradius

Kiinan talouskasvu hidastuu haasteiden keskellä

Jaa

Atradiuksen ekonomistien maaraportin mukaan Kiinan talouskasvu hidastuu selvästi vuonna 2022.

Ennustamme Kiinan talouskasvun hidastuvan alle 5 prosenttiin tänä vuonna, sillä vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä koetut haasteet vaikuttavat edelleen BKT:n kasvuun. Maan talous kasvoi 8,1 % vuonna 2021 ja palasi pandemiaa edeltävälle tasolle. Kasvu kuitenkin hidastui vuoden 2021 toisella vuosipuoliskolla, ja BKT kasvoi vain 4 % vuoden viimeisellä neljänneksellä uusien Covid-19-varianttien, sähköpulan ja kiinteistöalan ongelmien vuoksi. Tällä hetkellä Covid-19-tartunnat ja Ukrainan sodan vaikutukset (esim. jyrkästi nousevat hyödykehinnat ja kysynnän lasku keskeisillä vientialueilla) ovat edelleen Kiinan talousnäkymiä heikentäviä riskejä.

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana Kiina on saavuttanut korkean tuottavuuden kasvun integroitumalla menestyksekkäästi maailmantalouteen. Integraation lisähyödyt ovat kuitenkin vaatimattomia, eikä tuottavuuden kasvu pysty kompensoimaan kotimaisen kysynnän ja tarjonnan kasvun hidastumista. Muita Kiinan kasvupotentiaaliin vaikuttavia tekijöitä ovat korkea säästämisaste, nopeasti ikääntyvä väestö ja joidenkin teollisuudenalojen ylikapasiteetti. Odotammekin Kiinan vuotuisen BKT:n kasvun hidastuvan alle 4,5 prosenttiin muutaman vuoden sisällä.

Ukrainan sodan jatkuessa Kiinalla on edessään tasapainottelua. Virallisesti Kiina on ottanut neutraalin kannan ja ilmoittanut jatkavansa kauppayhteistyötään Venäjän kanssa huolimatta länsivaltioiden asettamista kattavista pakotteista. Taloudellisen tuen antaminen Venäjälle voi kuitenkin rasittaa vakavasti suhteita Yhdysvaltoihin ja Euroopan unioniin, jotka molemmat ovat tärkeitä kauppakumppaneita Kiinalle. Tämä lisää myös riskiä, ​​että kiinalaiset yritykset ja pankit joutuvat toissijaisten pakotteiden kohteeksi.

Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala kommentoi:

– Kiinan liiketoimintaympäristö on entistä haastavampi paikka. Kannattavuus ei ole niin korkea kuin se voisi olla, ja kasvavat kustannukset ovat yksi merkittävä asia. Yrityksiä Kiinassa koettelee myös maailmanpoliittinen tilanne. Haasteista huolimatta yritykset ovat kuitenkin toistaiseksi valmiita investoimaan Kiinan vientiin. Mahdollisten riskien, kuten poliittisten riskien varalta, myyntisaatavat on kuitenkin hyvä olla suojattuna.

Lue Kiinan maaraportti täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atradius
Atradius
Mannerheimintie 4
00100 Helsinki

+ 358 96 811 240https://atradius.fi/

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme