Maanmittauslaitos

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa

Jaa

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Sähköinen kiinteistökauppa houkuttelee muun muassa ulkosuomalaisia. Espanjassa asuva suomalainen voi myydä Suomessa asuvalle ostajalle perintönä saamansa kiinteistön ilman kotimaahan matkustamisen vaivaa ja kustannuksia.

Toisaalla vaikkapa kaksi maatilallista voi sopia peltopalan kaupoista illalla ja tehdä kaupat kahvipöydän ääressä seuraavana aamuna. Kiinteistövaihdannan palvelu on kätevä myös tilanteessa, jossa vanhemmat haluavat lahjoittaa osan kiinteistöstä tai koko kiinteistön lapsilleen.

Kaupanvahvistajaa ei tarvita tai edes kaupantekotilaisuuden ajankohtaa erikseen sopia. Lisäksi tuore kiinteistön omistaja voi tarvittaessa hakea uuden kiinnityksen heti kauppojen syntymisen jälkeen.

– Palvelussa voi myös valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestaan, vaikkapa antaa valtuutus kauppakirjan laatimiseen. Kätevää on, että palvelun käyttö onnistuu myös mobiilisti, vinkkaa johtava asiantuntija Pauliina Heikkilä.

Kiinteistövaihdannan palvelussa sähköinen kaupanteko on ollut mahdollista vuodesta 2013 lähtien.

Omistajatietojen oltava ajan tasalla

Jotta sähköinen kiinteistökauppa onnistuu Kiinteistövaihdannan palvelussa, täytyy myyjän omistuksen olla kirjattuna lainhuutorekisterissä. Kiinteistövaihdannan palvelu ohjaa kauppakirjan laatimisessa ja opastaa täyttämään kaikki tarvittavat tiedot.

Jos kaupassa on mukana kiinteistönvälittäjä, tämä voi laatia kauppakirjapohjan oman palveluntarjoajansa palvelussa. Kaupan osapuolet hyväksyvät ja allekirjoittavat kiinteistönvälittäjän laatiman kauppakirjan Kiinteistövaihdannan palvelussa.

Kiinteistövaihdannan palvelun korkean tietosuojan sekä eri rekistereistä tehtävien automaattisten tarkistusten ansiosta kiinteistön omistus siirtyy turvallisesti. Ostajan lainhuutohakemus tulee vireille automaattisesti heti kaupan jälkeen.

Kiinteistövaihdannan palvelua voivat käyttää täysi-ikäiset henkilöt, joilla on suomalainen henkilötunnus. Palveluun kirjaudutaan suomi.fi-tunnistautumisen kautta suomalaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

– Sen lisäksi että palvelu on turvallinen tapa tehdä sähköinen kiinteistökauppa, on sen käyttäminen myös helppoa palvelun opastaessa käyttäjää kaupan eri vaiheissa. On hyvä muistaa, että kauppakirjan sisällöstä vastaa kuitenkin kauppakirjan laatija itse, ja joissain tilanteissa voi olla tarpeellista kääntyä ammattilaisen puoleen, summaa Heikkilä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietopalveluasiantuntija Armi Hantula, 050 340 6077, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Johtava asiantuntija Pauliina Heikkilä, 040 538 3516, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Vasta viisi prosenttia taloyhtiöistä siirtynyt huoneistotietojärjestelmään – takaraja jo ensi vuonna8.8.2022 07:54:00 EEST | Tiedote

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Näistä yhtiöistä kuitenkin vasta hieman yli viisi prosenttia eli reilut 5 000 yhtiötä on siirtynyt järjestelmään. Taloyhtiöiden, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, kannattaa tehdä siirto jo nyt. Näin taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä maksuilta ja saa Maanmittauslaitokselta tukea siirtotilanteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme