Effortia Oy

Kiinteistönvälittäjät nostivat hintojaan - välitysliikkeistä 3% edelleen vailla pätevyyttä

Jaa

Omakotitalokaupan sesonki ja lainaehtojen tiukennukset näkyvät nyt kiinteistönvälityksen hinnoittelussa. Samaan aikaan välittäjäkunta on viime vuotta kouluttautuneempaa, mutta silti kaikille toimistoille ei löydy riittävästi päteviä työntekijöitä.

Kiinteistönvälityshinnat – LKV-pätevyystasot - Suomi
Julkistukset: Hinnat 2/4/2018 | Pätevyydet 1/2018
Lähde: Välityspalkkiovertailu – Asuntojenmyynti.fi 

VÄLITYSPALKKIOT

Linkitä julkistukseen: https://www.asuntojenmyynti.fi/välityspalkkiot-2018-kvartaali-2.php

Kiinteistöjen ammattivälityksen keskiarvopalkkio nousi Suomessa vuoden toisella neljänneksellä 0,04 prosenttiyksikköä. Merkittävintä korotusta kuluttajahintoihin syntyi Jyväskylässä, jossa paikalliset välitysliikkeet pyysivät kesäkuun lopussa esim. omakotitalokiinteistön välityksestä keskimäärin 4,45% sis. alv 24%.

Asunto-osakkeiden välityksen koko maan keskiarvo nousi tarkastelujaksolla vastaavasti 0,02 prosenttiyksikköä. Eniten listahinnat kipusivat Joensuussa, jossa kasvua kertyi 0,09 prosenttiyksikköä. Joensuun keskiarvopalkkio on kuitenkin edelleen maltillinen 3,69% verrattuna Porin vastaavaan 4,44% kerrostalohuoneiston myynnistä.

Taustaa: Lain hintamerkintäasetuksen mukaan välitysliikkeiden on ilmoitettava palveluilleen hinta verkkosivuillaan ja välitystoimipisteissään. Aikaisemmin myös lehti-ilmoituksissa tuli olla välityspalkkio merkittynä, mutta tämä vaatimus on sittemmin poistunut.

LKV-PÄTEVYYDET

Linkitä julkistukseen: https://www.asuntojenmyynti.fi/lkv-pätevyystasot-2018-1.php

Kiinteistönvälitysalan myyntiä tekevien toimihenkilöiden suhteellinen ammattipätevyys on juuri nyt 1% korkeampi, kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Välitysalan henkilöstöstä 71%:lla on tällä hetkellä välittäjäkoe suoritettuna. Välitysliikkeistä n. 3% ei kuitenkaan edelleenkään täytä lain asettamaa pätevyysvaatimusta.

Suurista kaupungeista Joensuussa oli kesäkuun lopussa suhteessa eniten laillistettuja kiinteistönvälittäjiä. Kaupungin välittäjien kokonaismäärästä 82%:lla on tutkinto suoritettuna. Heikoin pätevyystaso on Vantaalla, jossa vastaava luku on 61%. Espoossa sen sijaan toimii suhteessa eniten sellaisia välitysliikkeitä, joilla lain vaatima pätevyystaso ei tällä hetkellä ole riittävällä tasolla.

Taustaa: Välitysliikelaki on vuodesta 2016 vaatinut välitysliikkeiltä, että niiden jokaisessa toimipisteessä myyntiä tekevistä toimihenkilöistä vähintään puolella on oltava LKV- kokeessa suoritettu ammattipätevyys.

Lain pätevyysvaatimusten noudattamatta jättäminen johtaa välitystoimintaa valvovan paikallisen Aluehallintoviraston välitysliikkeelle antamaan varoitukseen, määräaikaiseen toimiluvan menettämiseen tai välitysliikerekisteristä poistamiseen. Lain voimaan astuttua Aluehallintovirasto on myös suorittanut edellä mainittuja toimenpiteitä.

-----------------------

Ohjeita julkistusten tulkitsemiseen:

  • Asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä on ammattimaisessa kiinteistönvälityksessä yleisen käytännön mukaan erikseen omat prosenttinsa. Karkea jako on, että asunto-osakkeita ovat tavanomaisimmin kerrostaloasunnot, rivitalot ja paritalot. Omakotitalot, tilat ja tontit ovat normaalisti kiinteistöjä.
  • Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita ja siten julkistuksessa ei ole kyse vapaa-ajan asuntojen välityshinnoista.
  • Mikäli hinnan kehitys on ollut miinusmerkkistä tarkoittaa tämä, että tarkastelujaksolla hinnat ovat laskeneet ja päinvastoin.
  • Nolla tai viiva taulukossa hintakehitystä mittaavan luvun kohdalla tarkoittaa, etteivät kyseisen kaupungin listahinnat ole kehittyneet tarkastelujaksolla suuntaan tai toiseen.

Tiedotteessa ja palvelun verkkosivuilla esitetyt hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan kuluttajille maksuttomaan kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

  • Palvelu seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja sekä LKV- pätevyystasoja.
  • Palvelusta on löydettävissä ajantasaisesti asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut.
  • Hintajulkistuksen koko maan keskiarvoon vaikuttivat kaikkiaan 169 paikkakuntaa ja niissä prosenttiperusteiset hintansa ilmoittavat, syntyvät, toimivat ja lakkaavat välitysyritykset.
  • Pätevyysjulkistuksessa huomioitiin yhteensä 4806 suomalaisen asunnonvälitysalalla toimivan myyntineuvottelijan pätevyystasot.

Effortia Oy 2261132-0  Haastattelut: Toimitusjohtaja Ville Lehtinen 0400 811 839

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Effortia Oy
Effortia Oy
Vattuniemenkatu 22 A
00210 HELSINKI

044 768 7322https://www.asuntojenmyynti.fi

Asuntojenmyynti.fi on Effortia Oy:n ylläpitämä puhtaasti suomalainen kiinteistönvälityksen tietopalvelu. Palvelu seuraa kuudetta vuotta suomalaisten välitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan ilmoittamia välityshintoja sekä välitysliikelain välitystoimipisteiltä edellyttämiä pätevyystasoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Effortia Oy

Asunnonvälitys osoittautui liian haastavaksi – lähes sata löi leikin kesken17.1.2018 08:00:00 EETTiedote

LKV-pätevyystasot – Suomi Julkistus: 2016-2017 Lähde: Välityspalkkiovertailu – Asuntojenmyynti.fi Linkitä julkistukseen: https://www.asuntojenmyynti.fi/lkv-pätevyystasot-2017-2.php Tuore kiinteistönvälitysvertailu kertoo, että Suomessa oli vuoden 2017 lopussa lähes sata asunnonvälittäjää vähemmän kuin vielä puolta vuotta aiemmin. Samalla alan suhteellinen pätevyystaso parani. Myyntineuvottelijoiden pätevyydet vuoden 2017 lopussa Suomessa kiinteistönvälityksen myyntitehtävien parissa työskentelevien toimihenkilöiden määrästä noin 71% oli joulukuun 2017 lopussa LKV- pätevyys. Pätevien määrä nousi viime vuoden kesäkuun lopun tasosta, jolloin vastaava suhde oli 70% Suurista kaupungeista eniten LKV-päteviä välittäjiä suhteessa välittäjien kokonaismäärään oli joulukuun lopussa Lappeenrannassa, jossa 80% kaupungin välittäjistä oli laillistettuja kiinteistönvälittäjiä. Heikoin yleinen pätevyystaso oli Vantaalla, jossa vastaava suhde oli 64% kaupungin myyntineuvottelijoiden kokonaismäärästä. To

Välityspalkkiot laskivat viime vuonna Suomessa15.1.2018 08:00:00 EETTiedote

Kiinteistönvälityshinnat – Suomi Julkistus: 2016-2017 Lähde: Välityspalkkiovertailu – Asuntojenmyynti.fi Linkitä julkistukseen: https://www.asuntojenmyynti.fi/välityspalkkiot-2017.php Välityspalkkiovertailun mukaan kiinteistönvälittäjien kuluttajilta pyytämät asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen palkkioprosentit laskivat vuoden tarkastelujaksolla 0,05 prosenttiyksikköä. Asunto-osakkeiden ammattivälityksen kuluttajilta pyydettävä keskiarvopalkkio oli Suomessa joulukuun lopussa 4,10% sisältäen arvonlisäveron. Alimmat asunto-osakkeen välitysprosentit löytyivät vuoden lopussa Kuopiosta, jossa paikalliset välitysyritykset pyysivät asunto-osakkeiden välityksestä keskimäärin 3,50% sisältäen arvonlisäveron. Korkeimmat asunto-osakkeiden prosentit sen sijaan löytyivät vuoden lopussa Lappeenrannassa, jossa esim. kerrostaloasunnon välityksestä pyydettiin vastaavasti 4,42%. Kiinteistöjen vastaavat prosentit laskivat koko maan tasolla viime vuonna niin ikään keskiarvollisesti 0,05 prosenttiyksikköä. S

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme