Helsingin yliopisto

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Jaa

Kauhavalaisesta 1930-luvulla kaivetusta hautarakenteesta on tunnistettu yli 4000 vuotta vanhan vuohen karvoja. Kyseessä on vanhin Suomesta löydetty eläinkarva. Suomen esihistorian näkökulmasta tutkimustulos vahvistaa oletusta nuorakeraamisen kulttuurin aikaan harjoitetusta karjataloudesta ja kertoo myös hautausrituaaleista.

Pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettu kuva fossiloituneesta vuohenkarvasta (vasemmalla) verrattuna moderniin vuohenkarvaan (oikealla). Kuvat: K. Vajanto & T. Kirkinen
Pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettu kuva fossiloituneesta vuohenkarvasta (vasemmalla) verrattuna moderniin vuohenkarvaan (oikealla). Kuvat: K. Vajanto & T. Kirkinen

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (n. 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

Tutkimustulokset kertovat nuorakeraamisten ihmisten hautausrituaaleista. Tutkittavana ollut maanäyte on peräisin Kauhavalla 1930-luvulla kaivetusta hautarakenteesta, jonka pohjaa ja reunoja kiersi tumma, eläimen taljaa muistuttava maa-alue. Koska karvat löytyivät kyseisestä maa-alueesta otetusta näytteestä, voidaan olettaa, että ne liittyvät haudan pohjalle levitettyyn vuohentaljaan.

Tunnistus perustuu pyyhkäisyelektronimikroskoopilla (SEM, Scanning Electron Microscope) otettuihin kuviin, joissa olevat kuidut todettiin vuohenkarvaksi karvojen lajityypillisen rakenteen perusteella.

”Tutkimuksemme osoittaa, että pitkälle hajonneiden orgaanisten aineiden mikroskooppinen tutkimus tuottaa aivan uudenlaista tietoa menneisyydestämme. Maaperänäytteistä on paljastunut karva-aineistoja muistakin kohteista nyt, kun niitä on osattu etsiä”, selittää Tuija Kirkinen.

Näiden uusien tutkimustulosten valossa voidaankin olettaa, että kotieläimet ja niiden pito ovat olleet merkittävä osa nuorakeraamisen kulttuurin uskomusmaailmaa. Tätä tulkintaa tukevat myös eurooppalaisista nuorakeraamisista haudoista löytyneet kotieläinten luista tehdyt esineet sekä maidon säilytykseen ja juomiseen viittaavat keramiikka-astiat. 

”Vaikka nuorakeraamiset haudat muualla Euroopassa ovat pääsääntöisesti paremmin säilyneitä, ei niistä ole löytynyt vastaavia todisteita haudan pohjalle levitetyistä taljoista. Kun meidän tutkimustulostemme perusteella hautaan on vielä laitettu keskeisen kotieläimen talja, tarkentuu kuva nuorakeraamisen kulttuurin hautarituaalista ja uskomusmaailmasta aivan uudella tavalla”, Marja Ahola täsmentää.

Vanhin Suomesta löydetty eläinkarva

Suomen esihistorian näkökulmasta tutkimustulos vahvistaa oletusta nuorakeraamisen kulttuurin aikaan harjoitetusta karjataloudesta. Arkeologian piirissä on jo pitkään oletettu, että ihmiset ovat pitäneet kotieläimiä myös nuorakeraamisen kulttuurin aikaan. Päätelmä perustuu siihen, että nuorakeraamisen kulttuurin asuinpaikat ovat sijainneet usein karjanhoidolle sopivissa niittymäisissä ympäristöissä. Kulttuurin keramiikka-astioista on löydetty myös jäänteitä maidosta. Karjanhoitoa on ollut vaikea todistaa, koska palamaton luu säilyy vain noin tuhat vuotta Suomen happamassa maaperässä. Tästä johtuen Suomessa on vain vähän luuainestoa kivikaudelta ja esimerkiksi ensimmäiset kotieläinten luut tunnetaan vasta myöhäiseltä kivikaudelta n. 2200–1950eaa.

”Kauhavan nuorakeraamisesta haudasta löytynyt karva on vanhin Suomesta löydetty eläinkarva ja ensimmäinen todiste vuohesta. Löytömme osoittaakin, että vuohi on tunnettu noinkin varhaisessa vaiheessa niin pohjoisella alueella kuin Suomi”, Krista Vajanto kertoo.

Tutkimus on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen ja Aalto-yliopiston Nanomikroskopiakeskuksen kanssa.

 

Artikkelin viitetiedot:

Ahola, M., Kirkinen, T., Vajanto, K. & Ruokolainen, J. 2017. On the scent of an animal skin: new evidence on Corded Ware mortuary practices in Northern Europe. Antiquity Vol 92, Issue 361, 118-131.

Kirjoittajat:

Marja Ahola & Tuija Kirkinen, Helsingin yliopisto, Humanistinen tiedekunta, arkeologia

Krista Vajanto & Janne Ruokolainen, Aalto-yliopiston Nanomikroskopiakeskus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Ahola, Marja.Ahola@helsinki.fi, puh. 02941 24522

Pia Purra, viestinnän asiantuntija
Pia.Purra@helsinki.fi, puh. 02941 24205

Kuvat

Pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettu kuva fossiloituneesta vuohenkarvasta (vasemmalla) verrattuna moderniin vuohenkarvaan (oikealla). Kuvat: K. Vajanto & T. Kirkinen
Pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettu kuva fossiloituneesta vuohenkarvasta (vasemmalla) verrattuna moderniin vuohenkarvaan (oikealla). Kuvat: K. Vajanto & T. Kirkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

GSK ja Sanofi mukaan merkittävään suomalaiseen FinnGen-geenitutkimushankkeeseen22.1.2019 14:00Tiedote

GSK ja Sanofi ovat liittyneet mukaan FinnGen-tutkimuskonsortioon. FinnGen on laaja julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on tuottaa geneettistä tietoa 500 000 suomalaisesta biopankkinäytteen antajasta. Genomitiedon yhdistäminen terveystietoihin mahdollistaa tutkimuksen tavoittelemat tieteelliset läpimurrot, paremman ymmärryksen sairauksien syntymekanismeista ja uusien hoitokeinojen kehittämisen.

Koirien pelon ja ihmisten mielenterveyshäiriöiden taustalla samoja tekijöitä21.1.2019 14:51Tiedote

Professori Hannes Lohen ryhmä on tunnistanut yli kolmensadan saksanpaimenkoiran aineiston avulla kaksi geenialuetta, joista toinen liittyy koirien pelokkuuteen ja toinen ääniarkuuteen. Pelokkuuteen liitetty geenialue vastaa ihmisten kromosomin 18 aluetta, joka on liitetty erilaisiin psykiatrisiin sairauksiin. Ääniarkuuteen liitetty alue sisältää puolestaan useita ihmisten ja koirien käyttäytymiseen sekä psykiatrisiin sairauksiin liittyviä geenejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme