Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO kielsi arkaluontoisten asiakastietojen käytön Vastaamoon kohdistuneen tietomurron tutkinnan yhteydessä

Jaa
Korkein oikeus (KKO) katsoi, että mielenterveyspalveluita tarjoavan Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy:n asiakastiedot sisältävät henkilön terveydentilaa koskevia arkaluonteisia tietoja, joita koskee terveydenhuollon ammattihenkilön todistamiskielto. Sen vuoksi asiakastiedot sisältävää aineistoa ei saa rikosasian esitutkinnassa takavarikoida eikä tutkia tai hyödyntää.

Poliisi tutki epäiltyä tietomurtoa, joka oli kohdistunut Vastaamon tuotantopalvelimeen. Esitutkinnassa tuotantopalvelimeen suoritettiin erityinen laite-etsintä, jonka yhteydessä yrityksen asiakastietokannasta eriteltiin teknisesti siihen sisältyvien henkilöiden nimet ja yhteystiedot. Etsintävaltuutetun vastustettua tietojen takavarikoimista ja jäljentämistä aineisto sinetöitiin ja sen tutkiminen ja hyödyntäminen saatettiin tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Helsingin käräjäoikeus katsoi sinetöidyn aineiston sisältävän henkilön terveydentilaa koskevia arkaluonteisia tietoja, joista terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa todistaa. Sen vuoksi aineistoa ei saanut takavarikoida eikä tutkia tai hyödyntää.

Korkein oikeus otti tutkittavakseen tutkinnanjohtajan ennakkopäätösvalituksen. Ennakkopäätöksessään KKO katsoi, että yrityksen asiakastiedoista eritellyt henkilön nimi ja yhteystiedot eivät sellaisenaan ole henkilön terveydentilaa koskevia tietoja, mutta että ne tässä tapauksessa viittaavat hoitosuhteeseen mielenterveyspalveluita tarjoavaan yritykseen. Sen vuoksi asiakastiedot ovat lähtökohtaisesti laissa tarkoitettuja henkilön terveydentilaa koskevia arkaluonteisia tietoja, joita koskee todistamiskielto ja joihin ei saa kohdistaa takavarikkoa.

Asiakastietojen luottamuksellisuus on tärkeää terveydenhuollon yleisten toimintaedellytysten näkökulmasta, koska mielenterveyspalveluita tarvitsevien on voitava saada tarvitsemaansa hoitoa ilman pelkoa hoitosuhteen paljastumisesta. Tieto mielenterveyspalveluiden käytöstä kuuluu yksilön yksityisyyden suojan ydinalueelle. Tässä tapauksessa hoitosuhdetta koskevien tietojen paljastuminen ei ollut niin selvästi potilaalle edullista, että tiedot eivät kuuluisi todistamiskiellon piiriin. Sen vuoksi KKO:n mukaan tietoja ei saa esitutkinnassa takavarikoida eikä tutkia tai hyödyntää.

Käräjäoikeuden ratkaisua ei muutettu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esittelijä Marja Reijonen-Schofield, puh. 029 56 40039, marja.reijonen-schofield(at)oikeus.fi


Ratkaisu (KKO 2021:72, R2021/47) on tilattavissa korkeimman oikeuden viestinnästä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 029 56 40060.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye