Koira taloyhtiössä – Kuluttajaliiton juristi listaa yleisimmät ongelmatilanteet

Kennelliiton vuosittainen ja valtakunnallinen Koiranpäivä 24.4. korostaa koiran omistamisen hyviä puolia ja muistuttaa koiran erilaisista rooleista ihmisen parhaana ystävänä. Ei sovi myöskään unohtaa, että koirat saavat meidät ulkoilemaan ja lenkille! ”Koiranpäivänä onkin hyvä hetki kerrata myös koiriin ja asumiseen liittyvät pelisäännöt, jolloin asuminen myös taloyhtiössä sujuu kaikilta osapuolilta mukavasti”, Kuluttajaliiton juristi Kristel Pynnönen Andersson muistuttaa ja nostaa esiin kolme yleisintä asiaa.
Vapaasti ulkoilevat koirat ja koirankakat
"Kaikista selkein lainsäädännöllinen määräys koiraan liittyen on järjestyslaissa oleva koirakuripykälä", kertoo Pynnönen Andersson. Koirakurin mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä, eikä koira saa päästä lainkaan - edes kytkettynä - lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle. Lisäksi on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Hoidetuksi alueiksi katsotaan ainakin alueet, joilla on leikattu nurmikko, istutuksia ja päällystetyt tiet.
Pynnönen Anderssonin mukaan tyypillinen riidan aihe taloyhtiössä on vapaana ulkoilevat koirat ja koirankakat, vaikka koirakuri edellyttääkin, että taloyhtiön pihalla kakat kerätään ja koira pidetään kytkettynä. Sen sijaan aidatulla omalla alueella, kuten vaikkapa rivitalon omalla pihalla, koirat saa pitää vapaana. Silloinkin edellytetään, että koira on omistajansa tai haltijansa valvonnassa.
Entä jos naapurin koira haukkuu pitkiä aikoja?
”Koiran haukuntaan liittyen meillä ei ole yhtä selkeää määräystä kuin koirakuri”, Pynnönen Andersson toteaa. Suurimmat riidat ja epäselvyydet liittyvätkin nimenomaan koiran haukkumiseen ja ulvontaan. Lähtökohtana on se, että koirista lähtevää normaalin elämän ääniä on siedettävä, kun se pysyy normaalin rajoissa. Taloyhtiöllä on oikeus puuttua sellaiseen toimintaan, joka aiheuttaa muille asukkaille kohtuutonta haittaa, häiriötä tai rasitusta.
”Tämä on asia, mihin minulta juristina toivotaan vastausta. Kysytään missä raja menee normaalin ja häiriön välillä”, sanoo Pynnönen Andersson. ”Onko se vaikkapa kymmenen minuuttia vai puoli tuntia yhtäjaksoista haukkumista. Tällaista yksiselitteistä rajaa ei kuitenkaan valitettavasti ole määritelty ja tapaukset arvioidaan aina yksittäistapauksina. Selvää kuitenkin on, että yöaikaan tapahtuvaan häirintään voidaan helpommin puuttua", muistuttaa Pynnönen Andersson.
Koiran haukuntaan liittyneet naapuririidat ovat yltyneet jopa niin pahoiksi, että niitä on käsitelty oikeudessa kotirauhan häirintänä. ”Tapaukset ovat kuitenkin poikkeuksia ja käsittely rikoksena edellyttää aina tietyn tason tahallisuutta”, muistuttaa Pynnönen Andersson.
Hän huomauttaa, että koiran jatkuva haukunta ja ulvonta ovat usein merkkejä siitä, että koiralla ei ole kaikki hyvin. Välttämättä omistaja ei edes tiedä, kuinka paljon koira haukkuu silloin, kun se on yksin kotona. ”Kannattaakin lähteä liikkeelle siitä, että otetaan asia ystävällisesti esille koiranomistajan kanssa”, Pynnönen Andersson vinkkaa.
Mikä on koiraetiketti?
Kolmantena asiana Pynnönen Andersson mainitsee koiraetiketin. Etiketillä tarkoitetaan sitä, mikä on soveliasta ja mikä ei. ”Täytyy muistaa, että kaikki ihmiset eivät pidä koirista. Jotkut pelkäävät koiria, toiset voivat olla niille allergisia. Pidä siis koirasi kytkettynä riittävän lyhyellä hihnalla, jotta voit hallita koiraasi, äläkä päästä tervehtimään naapurin koiraa tai naapuria ilman lupaa”, Pynnönen Andersson listaa mitä koiraetikettiin esimerkiksi kuuluu.
Asumisviihtyvyyden takia koiraa ei lähtökohtaisesti tulisi viedä taloyhtiön yleisiin tiloihin. Poikkeuksena ovat tietysti rappukäytävä ja hissi, mutta niissäkin kannattaa kiinnittää huomiota naapureihin ja myös siihen, että tassut siistitään ennen kuin astutaan rappukäytävään, eikä välttämättä tungeta samaan hissiin naapureiden kanssa kysymättä ensin lupaa.
Koirakavereihin liittyviä yhteisiä pelisääntöjä noudattaen naapurisopu ja asumisviihtyisyys säilyvät paremmin. Kaikki voivat silloin hyötyä koirien tuomasta lisäarvosta ja ilosta. Pynnönen Andersson nostaa lopuksi vielä esiin mielenkiintoisen tiedon. ”Elämä on turvallisempaa asuinalueilla, joissa on paljon koiria. Itse lemmikit eivät niinkään estä rikoksia, vaan niiden ahkerat ulkoiluttajat. Näin kertoo tutkimus Social Forces -tiedelehdessä.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristel Pynnönenlakimies (asumisasiat)Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry
Puh:040 579 6978Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.
Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto
Pääkaupunkiseudun Kuluttajat: Selvyyttä lippukäytäntöihin ja seniorit paremmin huomioon HSL-alueella26.5.2023 14:37:25 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry ottaa kantaa HSL:n lipputyyppeihin ja palveluiden hinnoitteluun. Yhdistyksen mielestä epäselvä lippujärjestelmä aiheuttaa sekaannusta ja tarjolla olevien lipputyyppien tulkinta on vaikeaselkoista. Lisäksi yhdistys katsoo, että satunnaisesti matkustavien, kuten esimerkiksi ikäihmisten, kertamatkan kallis lipun hinta vähentää halua julkisilla liikkumiseen.
Kuluttajien ylivelkaantumisen hillitseminen vaatii monipuolisia keinoja10.5.2023 15:44:09 EEST | Tiedote
Kuluttajaliiton valtuusto toteaa kannanotossaan, että kuluttajien ylivelkaantumisen ennaltaehkäisyyn tähtäävien toimienpiteiden edistäminen ja jo syntyneiden ongelmien ratkaiseminen ei saa jäädä tulevalla hallituskaudella valtion ylivelkaantumisen hoidon varjoon. Maamme hallituksen ja eduskunnan tulee huolehtia siitä, että kuluttajien talousahdingon syntymistä ennaltaehkäisevät, sekä talousongelmia korjaavat monipuoliset toimenpiteet otetaan osaksi tulevaa hallitusohjelmaa.
Hundar i husbolag – Konsumentförbundets jurist listar de vanligaste problemen som förekommer24.4.2023 09:40:56 EEST | Tiedote
I Finland finns det ungefär 700 000 hundar och under coronatiden så ökade takten av registrering av hundar. Trots att hunden ofta är ägarens bästa vän, är den nödvändigtvis inte alltid grannens bästis, påminner Konsumentförbundet på hunddagen den 24.4. Hunden och i all synnerhet dess skall är en av de främsta orsakerna till spända grannförhållanden. Kristel Pynnönen Andersson som ansvarar för boendefrågor på Konsumentförbundet listade de främsta problemen samt spelreglerna gällande hundar samt boende.
Orpo kysyi – järjestöt vastasivat18.4.2023 13:35:25 EEST | Tiedote
Tuleva hallitus ja eduskunta ovat suurten kysymysten äärellä. Mihin suuntaan Suomi lähtee? Miten yhteiskuntaamme kehitetään? Hallitustunnustelija Petteri Orpo on esittänyt puolueille joukon kysymyksiä kartoittamaan toivottuja suuntaviivoja sekä konkreettisempia toimia. Kolme vahvaa kotitalouksien ja kuluttajien edunvalvontajärjestöä, Marttaliitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Kuluttajaliitto, yhdistivät voimansa ja vastasivat kukin oman toimialueensa ja osaamisensa kannalta olennaisimpiin kysymyksiin. Kokosimme vastaukset yhteen. Katso alta mihin kysymyksiin ja miten järjestöt vastasivat!
Kysely paljasti kuluttajaystävällisimmän puolueen – Kuluttajaliitto esitti kymmenen kysymystä28.3.2023 13:04:17 EEST | Tiedote
Kuluttajaliitto selvitti, miten pääpuolueet suhtautuvat kuluttajan arjen tärkeisiin teemoihin ja löytyykö niiltä halua ryhtyä tarvittaviin toimiin kuluttajien aseman parantamiseksi seuraavalla hallituskaudella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme