Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kokeiluja vankilassa: vangeille yhteiskäyttöiset työasemat ja vartijoiden työ näkyväksi

Jaa

Rikosseuraamuslaitoksen ja Työterveyslaitoksen mediatiedote 27.9.2021: Sähköisen asioinnin ja digipalvelujen käytön lisäämistä sekä sähköisten järjestelmien hyödyntämistä vankilatyössä testattiin hyvin tuloksin Rikosseuraamuslaitoksen ja Työterveyslaitoksen yhteishankkeessa. Kokeiltuja käytäntöjä aiotaan levittää koulutuksen ja mentoroinnin avulla muihin vankiloihin.

Työterveyslaitoksen ja Rikosseuraamuslaitoksen ARTO-hankkeessa kehitettiin lähityötä ja vankien sähköistä asiointia vankiloissa.

Tietokoneet otettiin aiempaa aktiivisempaan käyttöön Hämeenlinnan vankilassa. Sähköisen asioinnin avulla autettiin vankia hoitamaan omia asioitaan ja pysymään kiinni yhteiskunnassa normaalisuusperiaatteen mukaisesti. Vangit pystyivät jo ennestään esimerkiksi soittamaan valvotusti Skype-puheluita ja opiskelemaan Moodle-ympäristössä.

– Työntekijät tarttuivat vankien sähköisen asioinnin edistämiseen ripeästi ja aikaansaivat kokeilun, josta he keräsivät ja saivat hyvää palautetta sekä vangeilta että vartijoilta. Vartijoille sähköiseen asiointiin opastaminen on uutta, ja he toivoivat lähiesihenkilöiltä rohkaisua ja ohjausta siihen, sanoo Tutkimuspäällikkö Laura Seppänen Työterveyslaitoksesta.

– Sähköisen asioinnin edistämiseksi kaikkiin Risen yksiköihin on esimerkiksi nimetty vastuullinen digiohjaaja, joka voi opastaa muuta henkilökuntaa. Viimeisimpien tietojen mukaan myös osassa muita suljettuja vankiloita on jo otettu työasemat käyttöön suoraan osastoille. Lisäksi yhteistyökumppanit ovat järjestäneet vangeille digitaitokoulutusta osassa yksiköitä, Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka kertoo.

Digitalisaatio tuo vartijan työn näkyväksi

Digitalisaatio tuo vankeinhoidon työntekijöiden työn ja osaamisen monin tavoin entistä näkyvämmäksi.

Lähityökokeilussa Kylmäkosken vankilassa vartijat kirjasivat vankia koskevia tietoja aiempaa tarkemmin sähköisiin järjestelmiin, kuten vankitietojärjestelmään ja rangaistusajan suunnitelmaan. Tästä oli hyötyä eri toimijoiden välisessä yhteistyössä ja tiedonvälityksessä esimerkiksi silloin, kun arvioitiin vangin tarvetta kuntoutukselle.

Lähityökokeilussa uudistettiin myös vankien perehdyttämistä. Perehdyttämisen tasalaatuisuus varmistettiin uudella perehdytyslomakkeella, ja vartijat kirjasivat huomionsa ja vankien erityistarpeet sähköiseen järjestelmään.

– Kirjaaminen on vartijan työssä uutta. Keskustelua herätti se, mitä ja kuinka pitäisi kirjata, jotta siitä olisi hyötyä vangille, vankilan henkilökunnalle ja koko Rikosseuraamuslaitokselle. Kokeillun perehdytystavan koettiin tukevan valvonnan ja kuntoutuksen tiedonvaihtoa ja yhteistyötä. Vartijat muistuttivat myös kasvokkaisen kanssakäymisen tärkeydestä kirjaamisten rinnalla, sanoo erikoistutkija Hilkka Ylisassi Työterveyslaitoksesta.

Yhdessä kehittämisen menetelmistä oli hyötyä

Hankkeessa kahden vankilan työntekijät ideoivat ja toteuttivat kehittämiskokeiluja.

Lähityön ja sähköisen asioinnin kokeilut kytkeytyivät Rikosseuraamuslaitoksen strategisiin tavoitteisiin. ARTO-hankkeessa henkilöstön mahdollisuuksia työn kehittämiseen saatiin parannettua ja siten vahvistettua työn mielekkyyttä.

Kokeilut koettiin arvioinnissa hyödyllisiksi, ja niitä aiotaan levittää koulutuksen ja mentoroinnin avulla muihin vankiloihin.

– Toivon, että tällainen kehittämiskulttuuri lähtisi liikkeelle myös hierarkkisissa organisaatioissa. Kun osallistetaan työntekijät kehittämiseen, saadaan aikaan muutoksia käytännön toimintatavoissa, joita tarvitaan parempien palveluiden ja sujuvamman työn aikaansaamiseksi. Esimerkiksi vankilat voivat oppia toisiltaan hyviksi havaituista kokeiluista. Osallistava kehittäminen vahvistaa kokemusta työn mielekkyydestä, Hilkka Ylisassi sanoo.

Kehittämismenetelmät on kuvattu käytännönläheisesti tutkimusjulkaisussa, ja niitä ovat esimerkiksi Muutospaja-menetelmä ja Kokeilut käytäntöön -arviointimalli.

Tutustu tutkimusjulkaisuun

Osallistavalla kehittämisellä ja kokeilujen arvioinnilla käytäntöjen uudistamista ja kehittämistoimijuutta. Lähityön ja sähköisen asioinnin kehittämiskokeilut vankilatyössä

Lisätiedot:

Hilkka Ylisassi, erikoistutkija, Työterveyslaitos, hilkka.ylisassi(at)ttl.fi, p. 043 825 2083

Laura Seppänen, tutkimuspäällikkö, Työterveyslaitos, laura.seppanen(at)ttl.fi, p. 046 851 4752

Ilppo Alatalo, ylitarkastaja, Rikosseuraamuslaitos, ilppo.alatalo(at)om.fi, p. 029 56 88416

Pia Puolakka, projektipäällikkö, Rikosseuraamuslaitos, pia.puolakka(at)om.fi, p. 050 528 9042 (sähköinen asiointi ja digipalvelut)

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Klienternas särbehov nu bättre tillgodosedda i öppna anstalten för kvinnor i Kestilä21.10.2021 13:36:07 EEST | Tiedote

Processen att förvandla Kestilä fängelse till en öppen anstalt för kvinnor ha gått bra. Personalen har varit aktivt med och adapterat sysselsättningarna. Klientorientering är en central utgångspunkt när det gäller att utveckla verksamheten. Kvinnliga dömda placeras framgent i två öppna anstalter, antingen i Kestilä fängelse eller på öppna avdelningen vid Vånå fängelse.

Experiment pågår i fängelser: Intagna delar på datorer och väktarnas arbete synliggörs27.9.2021 10:00:26 EEST | Tiedote

Pressmeddelande från Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet 27.9.2021: En ökad elektronisk kommunikation med begränsad tillgång till internet och digitala tjänster och ett bättre utnyttjande av digitala system i arbetet med de intagna har testats med goda resultat i ett gemensamt projekt mellan Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet. De beprövade metoderna kommer att spridas till andra fängelser genom utbildning och mentorskap.

Utredning om minderåriga och unga intagna står klar30.8.2021 10:03:51 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har låtit utreda vad som kan göras för att förbättra situationen för minderåriga och unga intagna inom ramen för den gällande lagstiftningen. Syftet med utredningen har varit att få fram en lägesbild över placering av minderåriga och unga fångar i fängelser och på fängelseavdelningar. I utredningen har man dessutom kartlagt personalens dimensionering och kompetens, avdelningarnas verksamhet och säkerhetsläget. Minderåriga och unga intagna är en synnerligen utsatt grupp, och i straffverkställighet ska de behov som följer av den häktades respektive fångens ålder och utvecklingsnivå särskilt beaktas enligt såväl häktningslagen som fängelselagen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme