Kokoomus: Lisää kansankapitalismia – kaikille vastasyntyneille ensisijoitus valtiolta

Jaa
Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää jokaiselle vastasyntyneelle osakesäästötiliä, johon valtio tekee 500 euron alkutalletuksen. Eduskuntaryhmä haluaa myös lisätä suomalaisten talousopetusta kouluissa sekä työeläkeotteiden yhteyteen tietopaketin säästämisestä ja sijoittamisesta.
Ville Valkonen.
Ville Valkonen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on julkaissut ehdotuksia kansankapitalismin ja suomalaisten talousosaamisen edistämiseksi. Ehdotusten valmistelua johtaneen kansanedustaja Ville Valkosen mukaan kokoomus haluaa parantaa jokaisen suomalaisen mahdollisuuksia säästämiseen, sijoittamiseen ja niillä vaurastumiseen. Valkosen mukaan kokoomuksen ehdotuksilla parannetaan myös yritysten mahdollisuuksia löytää rahoitusta, mikä tukee osaltaan talouskasvua.

Eduskuntaryhmä ehdottaa muun muassa jokaiselle vastasyntyneelle osakesäästötiliä, johon valtio tekee 500 euron alkutalletuksen. Eduskuntaryhmä haluaa lisätä suomalaisten talousopetusta kouluissa sekä työeläkeotteiden yhteyteen tietopaketin säästämisestä ja sijoittamisesta. Lisäksi eduskuntaryhmä haluaa vahvistaa Helsingin pörssin elinvoimaa ja uudistaa joukkorahoitussääntelyä.

“Suomessa puhutaan liian vähän ihmisten mahdollisuuksista ja oikeudesta vaurastua. Kokoomus rakentaa Suomea, jossa talous kasvaa, yritykset menestyvät, työtä riittää ja jokainen voi parantaa omaa taloudellista tilannettaan säästämällä ja sijoittamalla. Suomi tarvitsee lisää kansankapitalismia ja suomalaiset vahvempaa talousosaamista. Jokaiselle vastasyntyneelle tarvitaan pieni pesämuna ja vanhemmille tietopaketti säästämisestä ja sijoittamisesta – se jos joku lisäisi mahdollisuuksien tasa-arvoa”, Valkonen sanoo.

Valkonen muistuttaa, että suomalaisten varallisuus keskittyy nykyisin lähinnä asuntoihin. Tilastokeskuksen mukaan pörssiosakkeita omistaa vain 16 prosenttia ja sijoitusrahastoja 27 prosenttia suomalaisista. Kotitalouksien rahasto- ja osakeomaisuuden arvo oli 8 miljardia euroa. Samaan aikaan kotitalouksien pankkitileillä makaa talletuksia yli 100 miljardin euron.

“Suomalaiset ovat keskimäärin köyhempiä kuin ihmiset muissa Pohjoismaissa. Tanskalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten kotitalouksien keskimääräinen varallisuus on kaksinkertainen suomalaisiin verrattuna. Eroa selittää lähes kokonaan suomalaiskotitalouksien vähäinen rahoitusvarallisuus. Ero täytyy kuroa umpeen”, Valkonen sanoo.

“Kyllä” osakesäästötilin kehittämiselle - “ei” veronkorotuksille

Eduskuntaryhmä haluaa uudistaa osakesäästötiliä, jonka käyttöönotosta päätettiin viime vaalikaudella valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) aloitteesta.

“Osakesäästötili on osoittautunut todella suosituksi piensijoittajien keskuudessa. Valitettavasti emme saaneet vietyä osakesäästötiliä läpi kokoomuksen esittämässä muodossa, mutta ensi vaalikaudella on mahdollisuus korjata sen puutteet. Haluamme poistaa tilin maksimisijoitusrajan ja laajentaa sen käyttöalaa esimerkiksi rahasto-osuuksiin”, Valkonen sanoo.

Valkonen tyrmää SDP:n talouspoliittisessa ohjelmassa esitetyn pääomatuloveron kiristämisen. Valkosen mielestä tavallisten suomalaisten säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuuksia ja kannustimia on kasvatettava, ei vähennettävä.

”Piensijoittajien verotusta ei pidä kiristää missään omaisuuslajissa. Pikemminkin olisi syytä arvioida mahdollisuudet tehdä pienistä pääomatuloista verovapaita, jotta kannustetaan suomalaisia aloittamaan sijoittaminen”, Valkonen sanoo.

Kokoomuksen ehdotukset ovat luettavissa puolueen verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville ValkonenKansanedustaja

(Varsinais-Suomi)

Puh:044 567 2201

Kuvat

Ville Valkonen.
Ville Valkonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme