Keski-Suomen ELY-keskus

Kolkutin-ympäristökasvatuspalkinto Juho Jäppiselle

Jaa

Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto 2022 myönnettiin viestijä, fysioterapeutti, graafinen suunnittelija Juho Jäppiselle. Juho Jäppinen on edistänyt pitkään ja monipuolisesti keskisuomalaista kulttuuria, luontosuhdetta ja kestävää kehitystä. Hän toimii aktiivisesti muun muassa Meijän polku -liikkeessä, joka pyrkii edistämään kansanterveyttä ja hyvinvointia liikunnan, levon, luonnon ja yhteisöllisyyden kautta.

Juho Jäppinen toimii viestijänä myös Pölyttäjäpoluilla, joiden tarkoituksena on viestiä kaupunkilaisten ja kaupunkien mahdollisuuksista parantaa pölyttäjien elinmahdollisuuksia monimuotoistamalla kaupunkitilaa tuomalla näihin lisää luontoa. Lisäksi hän on toiminut vuosia useiden pyöräilykampanjoiden visualistina.  

Jäppistä palkittavaksi ehdottanut Kimmo Suortamo toteaa, että Jäppisen rohkaiseva ja kannustava tapa tuoda pienet ympäristöä huomioivat teot kaikkien ulottuville houkuttelee itse kunkin kokeilemaan kestävän kehityksen teemaan sopivia tekoja ja tapoja.  

Juho ei saarnaa, julista eikä valista, vaan neuvoo, ohjaa ja kannustaa lempeällä, mutta vastustamattomalla esimerkillä, jossa on aina mukana myös ripaus huumoria. 

Kriteerinä luontopositiivisuus

Kolkutin-palkinnon jakaa Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY joka toinen vuosi. Tänä vuonna palkittavaksi etsittiin tahoa, joka edistää luontopositiivisuutta. 

– Luontopositiivisuudella tarkoitetaan luonnon monimuotoisuuden tilan parantamista. Jokaisen yksilön, organisaation, kunnan ja maakunnan tulisi pyrkiä siihen, ettei toiminnallaan heikentäisi luontoa, vaan parantaisi sen monimuotoisuutta. Katsoimme, että Juho Jäppinen toiminnallaan kannustaa ihmisiä tähän päämäärään hyvin myönteisellä tavalla, sanoo Kolkutin-tuomariston puheenjohtaja Ulla Helimo Jyväskylän yliopistosta. 

Esimerkiksi Meijän polulla olemme lähteneet siitä, että kaikki, mikä edistää keskisuomalaisten luontosuhteen syntymistä ja vahvistumista edistää myös Keski-Suomen asiaa ja laajemmassa mittakaavassa kaikkien hyvinvointia. Vaikka taustalla on mittavat ja vaikeasti hahmotettavat ympäristömme ja sitä kautta myös omia elinmahdollisuuksiamme koskettavat uhkat, pyrimme hieman pilke silmäkulmassa saattamaan ihmisiä kohden positiivisempaa luontosuhdetta, Juho Jäppinen kertoo.

Tämä suhde voi syntyä pienistäkin teoista, kuten oman puutarhan laitosta pölyttäjiä varten, lähiluonnon reitistöillä liikkumisesta tai sitten työpäivän kahvihetken viettämisestä luonnossa. Pienet hyvät teot ovat toki pieniä, mutta niiden tekemättä jättäminen on sekin aina valinta, ja huono sellainen. Tässä ajassa pitäisi panostaa nimenomaan niihin luontopositiivisiin hyviin tekoihin, jatkaa Jäppinen. 

Palkintona annetaan kuvanveistäjä Samuli Alosen teos ”Kolkutin” nimilaatalla. Ympäristökasvatuspalkinto Kolkutin on jaettu tätä ennen viisi kertaa. 

KYKY-ryhmä on Keski-Suomen ELY-keskuksen koolle kutsuma yhteistyöryhmä, joka kokoaa kestävää kehitystä ja siihen liittyvää osaamista ja oppimista edistäviä tahoja yhteisen pöydän ääreen Keski-Suomessa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kolkutin-tuomariston puheenjohtaja
Asiantuntija, kestävyys ja vastuullisuus
Ulla Helimo, Jyväskylän yliopisto
p. 050 340 4181

KYKY-ryhmän puheenjohtaja
Ympäristökasvatusasiantuntija
Tanja Tuulinen, Keski-Suomen ELY-keskus
p. 0295 024 669, tanja.tuulinen(at)ely-keskus.fi

Yhteydenotot palkittavaan:

Juho Jäppinen, p. 050 471 3702, jappinen.juho(at)gmail.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Kävely- ja pyöräilyväylien talvikunnossapitoa tarkkaillaan tehostetusti pyöräilyn pääreiteillä16.11.2022 17:21:01 EET | Tiedote

Jyvässeudulla kohdistetaan tulevana talvena erityistä huomiota kävely- ja pyöräilyväylien pääreitteihin, jotta ne palvelisivat mahdollisimman hyvin liikkujia myös lumen ja jään aikaan. Keski-Suomen ELY-keskus ja Jyväskylän kaupunki ovat yhteistyössä sopineet kävely- ja pyöräilyväylien hoidon tasosta. Sovitun mukaisesti urakoitsijat suorittavat laadunvalvontaa itsekin polkupyörän selästä käsin.

Ideasta rahoituksen kautta lentoon? Kyllä, se on mahdollista!7.11.2022 10:11:17 EET | Tiedote

Suomen Tuotekehitysyhdistys (SYTKY) järjestää yhteistyössä muiden muassa Keski-Suomen ELY-keskuksen kanssa pk-yrityksille suunnatun Ideat lentoon -tapahtuman Tikkakosken Ilmavoimamuseolla tiistaina 15.11.2022 klo 12–16. Tapahtuma on hyvin ajankohtainen, koska ensi vuonna Keski-Suomeen on tulossa mittavasti EU-rahoitusta juuri tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen. Järjestäjät toivovatkin runsasta osanottoa tähän maksuttomaan tapahtumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme