Institutet för hälsa och välfärd THL

Kommunenkät: Coronaepidemin har ökat barnskyddsbehovet och psykiska problem hos barnskyddets klientfamiljer

Jaa

Familjernas svårigheter och stödbehovet hos barnskyddets klienter har ökat på grund av coronaepidemin, framgår det av en kommunenkät som THL och Centralförbundet för Barnskydd låtit göra. 85 kommuner och 18 samkommuner besvarade enkäten som riktades till ledningen för barnskyddet.

Av de kommuner som svarade på enkäten bedömde 40 procent att antalet klienter inom barnskyddet har ökat på grund av coronaviruset och 47 procent uppger att antalet barnskyddsanmälningar har ökat.

Livssituationen för barnskyddets klientfamiljer har klart försvårats i största delen av kommunerna. Upp till 63 procent av kommunerna bedömde att psykiska problem hos barn har ökat jämfört med tiden före coronaepidemin. På motsvarande sätt bedömde 55 procent av kommunerna att föräldrarna har fler psykiska problem än tidigare.

"Ökningen i psykiska problem är oroväckande. Tillgången till mentalvårdstjänster för barn och unga bör uppmärksammas särskilt i eftervården av coronakrisen", konstaterar specialforskare Pia Eriksson vid THL.

Över 70 procent av de kommuner och samkommuner som besvarade enkäten bedömde att interaktionsproblemen i barnskyddets klientfamiljer, föräldrarnas orkeslöshet och problemen med barnens skolgång har ökat.

Tillgången till social- och hälsovårdstjänster försämrades under vintern

Enligt enkäten försämrades tillgången till social- och hälsovårdstjänster för klienter inom barnskyddet under den gångna vintern på grund av coronaepidemin jämfört med hösten 2020.

"Särskilt utmanande är den dåliga tillgången till barn- och ungdomspsykiatri samt skolväsendets och elevvårdens tjänster för klienter inom barnskyddet. Man bör satsa på barns och ungas välbefinnande i skolan genom att fästa särskild uppmärksamhet vid elevvårdens resurser", säger Annukka Paasivirta, specialsakkunnig vid Centralförbundet för Barnskydd.

Av de kommuner och samkommuner som besvarade enkäten bedömde 56 procent att tillgången till skolväsendets och elevvårdens tjänster hade försvårats åtminstone i viss mån. Tillgången till barn- och ungdomspsykiatriska tjänster bedömdes å sin sida ha försvårats i viss mån på vintern i 62 procent av kommunerna och samkommunerna.

Brister i barnskyddets tjänster har funnits länge, redan före coronaepidemin. Därför är det svårt att bedöma coronaepidemins direkta inverkan.

"Det är dock klart att epidemin har förvärrat situationen. Den har också understrukit de brister som redan finns.Förutom att stärka andra tjänster bör också kommunernas resurser inom barnskyddet tryggas så att det ökade servicebehovet kan tillgodoses", säger Eriksson.

Mer information:

Läs mer i undersökningsrapporten (på finska)

Pia Eriksson
specialforskare
THL
tfn 029 524 7744
fornamn.efternamn@thl.fi 

Annukka Paasivirta
specialsakkunnig
Centralförbundet för Barnskydd
tfn 040 647 2515
fornamn.efternamn@lskl.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Institutet för hälsa och välfärd THL

THL:s coronakarta och gränssnittet för coronakartans öppna data uppdateras inte lördagen den 17.4 på grund av ett avbrott i användningen till följd av underhållsarbete15.4.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Nödvändigt underhållsarbete i THL:s telekommunikationsmiljö görs under veckoslutet 17.– 18.4.2021. På grund av underhållet uppdateras följande av våra webbtjänster inte lördagen den 17.4.: Coronakarta Bekräftade fall av corona i Finland (COVID-19) API för öppen data som beskrivs på webbsidan Uppföljning av COVID-19 vaccinationerna-webbsida Koronarokotusten edistymisen kuutio (på finska) API för öppen data som beskrivs på webbsidan Uppgifterna uppdateras igen som vanligt söndagen den 18.4. Avbrottet i användningen påverkar inte funktionen av THL:s övriga webbsidor. Mer information: THL:s kommunikationens mediatjänst (vardagar kl. 9-16) tfn 029 524 6161 info(at)thl.fi

Anställda inom hälso- och sjukvården hade samma mängd coronavirussmittor i proportion till andra i arbetsför ålder 202012.4.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

I Finland konstaterades sammanlagt 36 650 coronavirussmittor under förra året. Av alla fall konstaterades 30 424 hos personer i arbetsför ålder och av dem 2 601 hos anställda inom hälso- och sjukvården. Således var andelen coronavirussmittor bland anställda inom hälso- och sjukvården av alla personer i arbetsför ålder 8,5 procent 2020.

Användning av specialrena inomhusutrymmen kan öka känslighet för symtom – personer med symtom ska stödas mångsidigt och baserat på kunskap30.3.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

När en anställd eller skolelev uppvisar långvariga och mångformiga symtom i olika byggnader där man inte har konstaterat faktorer som orsakar symptom i inomhusluften, erbjuds som lösning allt oftare specialrena utrymmen både i skolorna och på arbetsplatserna. Det finns inga medicinska grunder för användningen av specialrena utrymmen och de bör inte användas förrän deras långsiktiga konsekvenser för hälsan och välbefinnandet har utretts. I stället för att använda specialrena utrymmen borde man på ett förebyggande och mångsidigt sätt stöda personer med symtom i inomhusmiljöer. Detta framgår av ställningstagandet från expertgruppen för hälso- och sjukvård inom det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Ställningstagandet behandlade inte situationer där byggnadens alla användare, oberoende av symtom, tillfälligt flyttar till andra utrymmen, till exempel under tiden byggnaden repareras. Användningen av specialrena utrymmen medför risker I en situation där faktorer som orsakar symt

Det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas till begränsade områden i Kyrkslätt och Sibbo9.3.2021 09:30:00 EET | Tiedote

Vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas i år till Bobäcksområdet i Kyrkslätt och en del av Sibbo skärgårdsområde. Förekomsten av sjukdomen har ökat avsevärt i dessa områden under en uppföljningstid på fem år. Fast bosatta i området samt fritidsboende som har fyllt tre år har rätt till vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet. Varje kommun informerar om hur den ordnar vaccinationerna. Utöver dessa nya områden kommer man dessutom att fortsätta ge avgiftsfria TBE-vaccinationer på Åland, i Pargas, Simo, de södra stadsdelarna av Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand, ön Preiskari utanför Brahestad, i skärgårdsområdet i Lojo sjö samt på Gustavs. Fästingburen hjärninflammation förekommer särskilt i skärgården och vid kusten År 2020 anmäldes totalt 91 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar. Antalet rapporterade sjukdomsfall ökade något jämfört med tidigare år. År 2019 anmäldes 69 f

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme