Helsingin seudun kauppakamari

Korona ei ole poistanut osaajapulaa

Jaa
Uudenmaan työllisyystilanne on koronapandemian vaikutuksesta vaikea. Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut väestörikkaalla, tiivisti asutulla ja työmarkkinoiltaan palveluvaltaisella pääkaupunkiseudulla selvästi koko maata nopeammin. Osaajatarpeeseen vastaaminen vaatii tiiviimpää alueellista yhteistyötä.
Olli Ojan mukaan Uudenmaan yrityksiä on vaivannut jo vuosia pula osaavasta työvoimasta.
Olli Ojan mukaan Uudenmaan yrityksiä on vaivannut jo vuosia pula osaavasta työvoimasta.

Pandemia ei ole helpottanut työvoimapulaa Uudellamaalla.

- Työttömyys painottuu alueellamme nuoriin ja tammikuun lopussa alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli hälyttävästi lähes 73 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin, kertoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.

Uusimaa tarvitsee monia akuutteja toimia koronapandemian vaikutuksista selviämiseen. Oppilaitokset, korkeakoulut, yritykset ja TE-hallinnon yhteen kokoava Ennakointikamari etsii ratkaisuja työllisyyteen, työvoimaan ja osaamistarpeisiin. Oja muistuttaa, että monet osaamisen työelämävastaavuuden haasteista ja ilmiöistä eivät kumpua koronasta.

- Uudenmaan yrityksiä on vaivannut jo vuosia pula osaavasta työvoimasta. Se ei ole ratkaisevasti helpottanut pandemian aikana. Ennusteiden mukaan työelämän vaatimustasot tulevat jatkossa vain kasvamaan. Alueen nykyisiin, ja eritoten tuleviin, osaajatarpeisiin vastaaminen vaatii siis oikeanlaisia toimenpiteitä usealla eri sektorilla, Oja painottaa.

Osaamisen uudistaminen ja sen johtaminen ovat yrityksille entistä keskeisempiä kilpailutekijöitä.

- Uudenmaan yritykset ottavat osaamisen kehittämisen vakavasti. Osaajatarpeeseen vastaaminen edellyttää kuitenkin entistä joustavampaa ja tiiviimpää yhteistyötä alueen yritysten, koulutustoimijoiden ja TE-hallinnon välillä, sanoo Ennakointikamarin puheenjohtajana toimiva henkilöstöjohtaja Hilkka Malinen Työeläkeyhtiö Elosta. 

Ratkaisuja on etsittävä niin ammatillisesta koulutuksesta kuin korkeakoulutuksestakin.

- Ammatillisen koulutuksen opiskelijoista yli puolet on yli 20-vuotiaita, työelämästä jo kokemusta hankkineita henkilöitä. Se on huomioitava ammatillisen koulutuksen kehittämisessä, joka ei saa jäädä oppivelvollisuusiän laajentamisen jalkoihin. Samaan aikaan pk-seudulla on myös krooninen pula korkeakoulujen aloituspaikoista, sillä alueen korkeakoulujen vetovoima kasvaa vuosi vuodelta mutta aloituspaikkojen määrä ei kuitenkaan ole kasvanut samassa suhteessa, Oja toteaa.

Ennakointikamariverkosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Seuraava Ennakointikamarin tilannekatsaus julkaistaan keväällä 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Oja, Ennakointikamari, projektipäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, p. 050 5647586, olli.oja@helsinki.chamber.fi


Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi

Kuvat

Olli Ojan mukaan Uudenmaan yrityksiä on vaivannut jo vuosia pula osaavasta työvoimasta.
Olli Ojan mukaan Uudenmaan yrityksiä on vaivannut jo vuosia pula osaavasta työvoimasta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät yhä heikot – reilu kolmannes arvioi poliittisten lakkojen vähentävän mahdollisuuksiaan tarjota töitä3.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät heikoiksi. Negatiivisiksi ne arvioivat myös yrityksensä liikevaihdon, kannattavuuden ja työvoimatarpeiden kehityksen seuraavan kolmen kuukauden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Vaimeat suhdannenäkymät eivät ole kohentuneet joulukuusta. Kyselyyn vastanneista alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja vuonna 2024.

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye