Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Koronakoirat testaamaan Rikosseuraamuslaitoksen työntekijöitä Vantaalla – tavoitteena suojata työntekijöitä ja ehkäistä koronan leviäminen vankilaan

Jaa

Rikosseuraamuslaitos testaa Helsinki-Vantaan lentokentältä tutuiksi tulleiden koronakoirien käyttöä henkilökunnan vapaaehtoisessa koronatestaamisessa. Koekäyttö alkoi Vantaan vankilassa 17.12.2020, ja yhteistyötä on suunniteltu yhteistyössä Vantaan kaupungin ja Nose Academyn Oy:n kanssa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy
Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy

Koronakoirien käytön testaaminen on lisätoimenpide, jonka avulla pyritään varmistamaan henkilöstön työturvallisuus. Lisäksi koronaviruksen leviäminen vankilaympäristöön on suuri riski, koska moni vangeista kuuluu riskiryhmiin.

– Koronakoirien työ tukee Rikosseuraamuslaitoksen muita koronan leviämisen torjuntatoimenpiteitä, joita ovat esimerkiksi laaja maskien käyttö, vankilaan tulevien vankien karanteenit, koronatestaus sekä rajoitusohjeistus koronan leviämisalueilla. Koska vankila on muusta yhteiskunnasta poikkeava toimintaympäristö, tarvitaan torjunnassa luovia ja kokeellisiakin ratkaisuja, joista koronakoirien pilotointi on hyvä esimerkki, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi.

Vantaan kaupungilla on hyvät kokemukset koirien käyttämisestä seulonnassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Koronakoirien hyödystä lentokentän terveysturvallisuuden edistämisessä on saatu hyvää tietoa. Matkustajat ovat suhtautuneet koiriin positiivisesti ja jopa jonottaneet päästäkseen testattavaksi, joten ne ovat tuoneet myös myönteistä väriä muuten synkkäsävyiseen koronasyksyyn, kertoo Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Koronakoirien käyttäminen koronan seulonnassa on otettu pilottityyppisesti käyttöön Vantaan vankilassa, jossa on laajasti tutkintavankeja. Vantaan vankilassa vaihtuvuus on suurta myös koronapandemian aikana. Lisäksi kuljetusvälimatka näytteiden koiratestaukseen on lyhyt.

Testaus tehdään pyyhkäisynäytteellä, joka lähetetään testattavaksi koronakoiralle Helsinki-Vantaan lentokentälle.

– Henkilökunta on ottanut tiedon vapaaehtoisesta testaamismahdollisuudesta ilolla vastaan ja asia on herättänyt positiivista kiinnostusta kaikissa eri henkilöstöryhmissä vankilassa. Testaus on aloitettu valvonnan tehtävissä työskenteleville, jotka tekevät lähityötä vankien kanssa sekä kohtaavat myös muita viranomaisia ja altistuvat useille kontakteille muun muassa vankien saattokeikoilla, oikeudessa, sairaaloissa ja muissa julkisissa paikoissa, kertoo Vantaan Vankilan apulaisjohtaja Jaakko Jokinen.

Kokeilu mahdollistaa omalta osalta turvallisemman työympäristön luomisen ja nopeamman reagoinnin mahdolliseen tartuntaan.

– Nopea reagointi on kaikissa tilanteissa ensiarvoisen tärkeää, jotta voimme minimoida niin henkilökunnan kuin myös vankien mahdolliset tartunnat, toteaa Jaakko Jokinen.

Koronakoirien käytön pilotointia suunnitellaan myös Helsingin vankilaan.

Lisätiedot:

Rikosseuraamuslaitos
Anssi Vuosalmi
Valmiuspäällikkö
029 56 88450
anssi.vuosalmi(at)om.fi

Vantaan vankila
Jaakko Jokinen
Apulaisjohtaja
050 439 0601
jaakko.jokinen(a)om.fi

Avainsanat

Kuvat

Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy
Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna liksom året innan – Statistisk årsbok 2021 är ute16.6.2022 10:11:42 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten ger årligen ut en statistisk årsbok med uppdaterade uppgifter om påföljder och deras längd och de mest vanliga brottstyperna och trender som påverkar antalet myndighetens klienter. Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna och även antalet utländska intagna i likhet med året innan. Andelen förstagångsintagna och unga växer bland dem som döms för brott.

Korona laski edellisvuoden tapaan vankimäärää – Tilastollinen vuosikirja 2021 julkaistu16.6.2022 10:11:04 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos julkaisee vuosittain tilastollista vuosikirjaa, josta ilmenevät muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä asiakasmääriin vaikuttavat trendit. Korona laski edellisvuoden tapaan vankilukua ja myös ulkomaalaisten rikoksista tuomittujen määrää. Ensikertalaisten ja nuorten osuus rikoksista tuomituista on kasvussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme