Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Koronakoirat testaamaan Rikosseuraamuslaitoksen työntekijöitä Vantaalla – tavoitteena suojata työntekijöitä ja ehkäistä koronan leviäminen vankilaan

Jaa

Rikosseuraamuslaitos testaa Helsinki-Vantaan lentokentältä tutuiksi tulleiden koronakoirien käyttöä henkilökunnan vapaaehtoisessa koronatestaamisessa. Koekäyttö alkoi Vantaan vankilassa 17.12.2020, ja yhteistyötä on suunniteltu yhteistyössä Vantaan kaupungin ja Nose Academyn Oy:n kanssa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy
Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy

Koronakoirien käytön testaaminen on lisätoimenpide, jonka avulla pyritään varmistamaan henkilöstön työturvallisuus. Lisäksi koronaviruksen leviäminen vankilaympäristöön on suuri riski, koska moni vangeista kuuluu riskiryhmiin.

– Koronakoirien työ tukee Rikosseuraamuslaitoksen muita koronan leviämisen torjuntatoimenpiteitä, joita ovat esimerkiksi laaja maskien käyttö, vankilaan tulevien vankien karanteenit, koronatestaus sekä rajoitusohjeistus koronan leviämisalueilla. Koska vankila on muusta yhteiskunnasta poikkeava toimintaympäristö, tarvitaan torjunnassa luovia ja kokeellisiakin ratkaisuja, joista koronakoirien pilotointi on hyvä esimerkki, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi.

Vantaan kaupungilla on hyvät kokemukset koirien käyttämisestä seulonnassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Koronakoirien hyödystä lentokentän terveysturvallisuuden edistämisessä on saatu hyvää tietoa. Matkustajat ovat suhtautuneet koiriin positiivisesti ja jopa jonottaneet päästäkseen testattavaksi, joten ne ovat tuoneet myös myönteistä väriä muuten synkkäsävyiseen koronasyksyyn, kertoo Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Koronakoirien käyttäminen koronan seulonnassa on otettu pilottityyppisesti käyttöön Vantaan vankilassa, jossa on laajasti tutkintavankeja. Vantaan vankilassa vaihtuvuus on suurta myös koronapandemian aikana. Lisäksi kuljetusvälimatka näytteiden koiratestaukseen on lyhyt.

Testaus tehdään pyyhkäisynäytteellä, joka lähetetään testattavaksi koronakoiralle Helsinki-Vantaan lentokentälle.

– Henkilökunta on ottanut tiedon vapaaehtoisesta testaamismahdollisuudesta ilolla vastaan ja asia on herättänyt positiivista kiinnostusta kaikissa eri henkilöstöryhmissä vankilassa. Testaus on aloitettu valvonnan tehtävissä työskenteleville, jotka tekevät lähityötä vankien kanssa sekä kohtaavat myös muita viranomaisia ja altistuvat useille kontakteille muun muassa vankien saattokeikoilla, oikeudessa, sairaaloissa ja muissa julkisissa paikoissa, kertoo Vantaan Vankilan apulaisjohtaja Jaakko Jokinen.

Kokeilu mahdollistaa omalta osalta turvallisemman työympäristön luomisen ja nopeamman reagoinnin mahdolliseen tartuntaan.

– Nopea reagointi on kaikissa tilanteissa ensiarvoisen tärkeää, jotta voimme minimoida niin henkilökunnan kuin myös vankien mahdolliset tartunnat, toteaa Jaakko Jokinen.

Koronakoirien käytön pilotointia suunnitellaan myös Helsingin vankilaan.

Lisätiedot:

Rikosseuraamuslaitos
Anssi Vuosalmi
Valmiuspäällikkö
029 56 88450
anssi.vuosalmi(at)om.fi

Vantaan vankila
Jaakko Jokinen
Apulaisjohtaja
050 439 0601
jaakko.jokinen(a)om.fi

Avainsanat

Kuvat

Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy
Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevä koronakoira E.T. Kuva: Nose Work Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Experiment pågår i fängelser: Intagna delar på datorer och väktarnas arbete synliggörs27.9.2021 10:00:26 EEST | Tiedote

Pressmeddelande från Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet 27.9.2021: En ökad elektronisk kommunikation med begränsad tillgång till internet och digitala tjänster och ett bättre utnyttjande av digitala system i arbetet med de intagna har testats med goda resultat i ett gemensamt projekt mellan Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet. De beprövade metoderna kommer att spridas till andra fängelser genom utbildning och mentorskap.

Kokeiluja vankilassa: vangeille yhteiskäyttöiset työasemat ja vartijoiden työ näkyväksi27.9.2021 10:00:02 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitoksen ja Työterveyslaitoksen mediatiedote 27.9.2021: Sähköisen asioinnin ja digipalvelujen käytön lisäämistä sekä sähköisten järjestelmien hyödyntämistä vankilatyössä testattiin hyvin tuloksin Rikosseuraamuslaitoksen ja Työterveyslaitoksen yhteishankkeessa. Kokeiltuja käytäntöjä aiotaan levittää koulutuksen ja mentoroinnin avulla muihin vankiloihin.

Utredning om minderåriga och unga intagna står klar30.8.2021 10:03:51 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har låtit utreda vad som kan göras för att förbättra situationen för minderåriga och unga intagna inom ramen för den gällande lagstiftningen. Syftet med utredningen har varit att få fram en lägesbild över placering av minderåriga och unga fångar i fängelser och på fängelseavdelningar. I utredningen har man dessutom kartlagt personalens dimensionering och kompetens, avdelningarnas verksamhet och säkerhetsläget. Minderåriga och unga intagna är en synnerligen utsatt grupp, och i straffverkställighet ska de behov som följer av den häktades respektive fångens ålder och utvecklingsnivå särskilt beaktas enligt såväl häktningslagen som fängelselagen.

Alaikäisistä ja nuorista vangeista tehty selvitys valmistunut30.8.2021 10:03:27 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos on teettänyt selvityksen siitä, mitä alaikäisten ja nuorten vankien tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä nykyisen lainsäädännön puitteissa. Selvityksen tarkoituksena oli muodostaa tilannekuva alaikäisten ja nuorten vankien sijoittamisesta vankiloihin ja vankilaosastolle. Lisäksi selvityksessä kartoitettiin henkilöstön mitoitusta ja osaamista, osastojen toimintaa sekä turvallisuustilannetta. Alaikäiset ja nuoret vangit on erittäin haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, joiden tuomiota täytäntöön pantaessa tulee vankeus- ja tutkintavankeuslain mukaan kiinnittää erityistä huomiota vangin iästä ja kehitysvaiheesta johtuviin tarpeisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme