HUS

Koronan vaikutus elinluovutus- ja -siirtotoimintaan oli merkittävä vuonna 2022

Jaa

Elinsiirtoja tehtiin vuonna 2022 yhteensä 371. Luku on pienempi aikaisempiin vuosiin verrattuna ja syynä on osittain ollut positiivisten koronatestien aiheuttamat luovuttajien hylkäämiset.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty HUSiin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Helsingissä Meilahden Tornisairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa. Vuonna 2022 munuaisensiirtoja tehtiin 250, joista lapsille tehtiin 8 siirtoa. Maksansiirtoja tehtiin 62, joista lapsille tehtiin 7. Haimansiirtoja tehtiin 20. Haimansiirtoja tehtiin 20. Sydämensiirtoja tehtiin 19, joista lapsille 6. Keuhkonsiirtoja tehtiin 20. Yhteensä elinsiirto tehtiin vuonna 2022 371, joista lapsille 21. Vuonna 2021 elinsiirtoja tehtiin 420.

Koronapandemian vaikutukset elinluovutus-
ja -siirtotoimintaan 

Positiivisen koronatestituloksen johdosta 27 mahdollista elinluovutusta jouduttiin perumaan. Positiivinen testitulos johti luovutusprosessin keskeytymiseen, joten emme tiedä tarkemmin, olisivatko nämä kaikki toteutuneet. Munuaisensiirtoja olisi saatettu tehdä enemmän, arviolta 35–45 ja maksansiirtoja 8–10 mahdollisista elinluovuttajista. Koronapandemian aikana sydän- ja keuhkonsiirtojen määrä on laskenut merkittävästi, koska elinluovuttajat ovat olleet sairaampia ja iäkkäämpiä, ja sen vuoksi eivät ole soveltuneet sydämen ja keuhkojen luovuttajiksi. Osa siirroista jouduttiin perumaan koronainfektion johdosta, mutta siirto voitiin kuitenkin tehdä taudin väistyttyä. Siirtoa odottavien kuolleisuuteen ei koronalla ollut juurikaan merkitystä. 

”Aivan vuoden loppupuolella on julkaistu kansainvälisiä tutkimustuloksia ja ohjeita miten koronapositiivisten luovuttajien suhteen tulee menetellä. Olemme sovittaneet nämä meidän omiin ohjeisiimme. Positiivinen koronatestitulos estää enää keuhkojen ja ohutsuolen siirron. Uusi ohjeistus tulee varmasti nostamaan luovutusmääriä nyt vuodenvaihteesta”, kertoo ylilääkäri Arno Nordin.

DCDD-toiminta osaksi normaalia toimintaa

Vuonna 2022 kuolleita elinluovuttajia oli 113, joista 10 oli DCDD-luovuttajia (elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen). Eläviä munuaisluovuttajia oli 42. Munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta on jo muutaman vuoden ajan lisätty aktiivisella koulutuksella ja resurssoinnilla.

DCDD-toiminnan pilotointi alkoi syyskuussa 2021 ja 10 potilaan rajapyykki saavutettiin jo elokuussa 2022. Tämän jälkeen analysoitiin pilotintulokset ja päätettiin jatkaa toimintaa normaalina osana elinluovutuksia. Joulukuussa 2022 kaikkien yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit hyväksyivät DCDD-toiminnan osaksi normaalia elinluovutus- ja elinsiirtotoimintaa. 

Elinluovuttajien keski-ikä oli 56,9 vuotta. Elinluovuttajista naisia oli 50 (44 %) ja miehiä 63 (56 %). Monielinluovuttajia eli elinluovuttajia, jotka luovuttivat enemmän kuin yhdentyyppisiä elimiä, oli 77. Elinluovuttajien kuolinsyistä aivoverenvuoto oli tavallisin syy. 

Lisätietoja

Ylilääkäri Arno Nordin
Valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori Anna-Maria Koivusalo
Osastonylilääkäri Karl Lemström
Osastonylilääkäri Timo Jahnukainen

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme