Koronatartuntojen kasvu ruuhkauttaa sairaanhoitoa ja haastaa testauskriteerit
Sairaanhoito koko Uudenmaan alueella on tällä hetkellä ylikuormittunut koronaviruksen omikron -variantin levitessä nopeasti kaikkialla. Tänään tiistaina 4.1. koko maassa todettiin 5 492 uutta koronavirustartuntaa, joista 2 724 HUSin alueella. HUSin positiivisista koronatesteistä jo 90 % on todennäköisesti omikron-virusvarianttia ja positiivisten näytteiden määrä on jo yli 30 prosenttia kaikista tutkituista testeistä.
Tartuntojen suuri määrä on lisännyt sairaalahoidon tarvetta erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollon vuodeosastoilla, ruuhkauttaen yksiköitä HUSissa, jonka vuoksi on jouduttu vähentämään kiireetöntä sairaalahoitoa. HUSissa oli 3.1. hoidossa vuodeosastoilla jo 93 koronapotilasta, joista 17 oli tehohoidossa.
“Omikron-variantti on tartuttamisherkkyydellään luomassa meille uudenlaisen tautitilanteen. Tartuntojen ja altistumisten jatkuva kasvu on uhka yhteiskunnan ydintoiminnoille, jos suuri joukko terveydenhoidon tai monen muun oleellisen toimialan henkilöstöstä on poissa työpaikoilta”, vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander arvioi.
Kun koronatapaukset näyttävät lisääntyvän nopeasti ja laboratoriovarmistetut tapaukset ovat viime viikkoina kaksinkertaistuneet, ei käytettävissä oleva testauskapasiteetti enää riitä edes välttämättömimpien koronaepäilyjen tutkimiseen. HUS kykenee ottamaan noin 7 000 näytettä päivässä ja jo nyt jonot testaukseen ovat mittavat
“Koronaviruksen testaamisen, jäljittämisen ja karanteenien kriteerejä on tämän vuoksi pian muutettava. Virallinen testitulos vaikuttaa myös sairaslomien ja sairauspäivärahan hyväksymiseen, joka on myös huomioitava. Toivon, että sosiaali- ja terveysministeriö ja THL pikaisesti arvioivat onko valtakunnallista koronastrategiaa tältä osin syytä muuttaa”, Ulander sanoo.
Ensihoito, yhteispäivystykset ja Päivystysapu 116117 kuormittuneet
HUS-alueen ensihoito, sairaaloiden yhteispäivystykset sekä Päivystysapu 116117 -palvelunumero ovat ruuhkautuneet pahoin.
”Toivomme, että ihmiset miettisivät, vaatiiko heidän oireensa välitöntä kiireellistä hoitoa vai voiko oireen hoitaa esimerkiksi seuraavana päivänä terveysasemalla tai itsehoito-ohjeilla. Mikäli asiasta on epävarma kannattaa käyttää esimerkiksi sähköistä OmaOlo-palvelua tai soittaa Päivystysavun numeroon 116117. Päivystysapuun ei tule kuitenkaan soittaa koronatestaukseen liittyvissä asioissa”, neuvoo toimialajohtaja Maaret Castrén HUSista.
Myös HUS-alueen ensihoito on erittäin kuormittunut ja joulun jälkeen tilanne on pahentunut entisestään. Ensihoitoon on ohjautunut merkittävä määrä tarpeettomia hälytyksiä.
”On hyvä muistaa, että ensihoito auttaa nimenomaan hätätilanteissa, kun ihmisen henki ja terveys on uhattuna. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto. Tällöin tulee soittaa numeroon 112”, muistuttaa ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma.
Lisätietoja:
HUSin mediapalvelun yhteystiedot: www.hus.fi/ajankohtaista/medialle
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme