Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Koronaviruksen voi lievissä flunssaoireissa sairastaa kotona

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uuden ohjeen mukaan terveydenhuoltoon tulee hakeutua koronatestiin vain poikkeustapauksissa. Oman kunnan käytännöt kannattaa tarkistaa oman kunnan terveydenhuollosta.

Lieväoireisen koronaviruksen aiheuttaman taudin voi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uuden ohjeen mukaan sairastaa kotona tavallisen flunssan tapaan. Flunssaoireissa kannattaa tehdä kaupasta tai apteekista ostettava koronan kotitesti.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden, raskaana olevien tai riskiryhmään kuuluvien tulee hakeutua viralliseen koronatestiin myös jatkossa. Vakavissa oireissa tulee edelleen hakeutua terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten.

Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee jäädä kotiin sairastamaan, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse enää varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, ellei henkilö tarvitse koronapassia tai virallista eristys- tai karanteenitodistustatodistusta. Mikäli sairastuminen pitkittyy, tulee hakeutua terveydenhuoltoon lääkärin arviota varten.

Myös alueen jäljityskäytännöt muuttuvat. Jatkossa virallisesta koronatestistä positiivisen testituloksen saaneelle ei enää soiteta tartunnan jäljityksestä, vaan tartunnasta ilmoitetaan tekstiviestillä. Tekstiviestin saatua tulee jäädä kotiin, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Positiivisen tuloksen saaneen kanssa samassa taloudessa asuvien henkilöiden, joilla ei ole kahden rokotuksen tai sairastetun taudin antamaa suojaa, täytyy jäädä altistuskaranteeniin viideksi vuorokaudeksi positiivisen henkilön oireiden alkamisesta laskien.

Mikäli positiivinen tai altistunut henkilö tarvitsee virallista eristys- tai karanteenitodistusta, täytyy hänen olla arkipäivänä yhteydessä oman asuinkunnan jäljitykseen. Yhteystiedot voi tarkistaa oman kunnan nettisivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teija Puhto, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, infektiolääkäri, PPSHP. Puh. 040 509 6326, teija.puhto@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme