Koululaiset tutkivat ilmanlaatua LUMA- ja teknologiaviikon aikana
Energiateemassa keskitytään erityisesti energia- ja ympäristöongelmien ratkaisemiseen. Luonnon monimuotoisuus -teema juhlistaa YK:n julistamaa kansainvälistä biodiversiteettivuotta 2010. Moderni teknologia -teemalla kiinnitetään huomiota ti eto - ja viestintätekniikan mahdollisuuksiin opetuksessa sekä yleisesti moderniin teknologiaan, kuten nanoteknologiaan ja bioteknologiaan.
Meneillään on myös valtakunnallinen ilmanlaatututkimushanke, johon osallistuu 36 koulua. Pohjoisimmat koulut sijaitsevat Rovaniemellä ja eteläisimmät oppilaitokset pääkaupunkiseudulla. Hankkeen aikana opiskelijat ovat mitanneet typpidioksidin pitoisuutta koulunsa lähiympäristössä kolmessa mittauspisteessä. Varsinainen yhteenveto ja keskustelu käydään 11.11., jolloin vietetään myös Pohjoismaista ilmastopäivää. Hanketta koordinoi Tiedekeskus Heureka ja Kalajoen lukio.
Viikon aikana koulut voivat myös osallistua vuosittaiseen kilpailuun, jossa LUMA-keskus palkitsee parhaat koulut Vuoden LUMA-koulu 2010 -tunnustuksilla ja Parhaat käytänteet -kilpailussa.
Tiedeviikon tarkoituksena on tukea biologian, fysiikan, kemian, maantieteen, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetusta sekä harrastusta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. V iikon aikana myös kerätään ja levitetään tietoa parhaista käytänteistä kouluissa ja oppilaitoksissa.
Kuudennen kerran järjestettävän valtakunnallisen LUMA-viikon päätapahtuma on opettajille suunnattu LUMA- ja teknologiaseminaari, joka pidetään 8.11. kello 15-18 Kumpulan tiedekampuksella Helsingissä. Ohjelmassa on paneelikeskustelu perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistamisesta sekä kaksi asiantuntijaluentoa.
Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita tapahtumiin (ks. ohjelma: http://www.luma.fi)!
LUMA-keskus (http://www.helsinki.fi/luma/) on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle.
Lisätiedot: koordinaattori Veera Kallunki, puhelin 050 415 5373, veera.kallunki@helsinki.fi.
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yli 30 000 hakijaa Helsingin yliopiston koulutusohjelmiin korkeakoulujen yhteishaussa30.3.2023 18:56:12 EEST | Tiedote
Suosituin hakukohde oli oikeusnotaarin koulutusohjelma. Uusi terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma nousi ylivoimaisesti suosituimmaksi maisteriohjelmaksi.
Helsingin yliopiston rehtorina jatkaa Sari Lindblom30.3.2023 13:31:30 EEST | Tiedote
Lindblom on toiminut yliopiston rehtorin tehtävässä vuodesta 2020 lähtien. Rehtorin uusi viisivuotinen toimikausi alkaa 1.8.2023.
Ulkomailla syntyneillä hoiva-alan työntekijöillä keskimääräistä vähemmän sairauspoissaoloja29.3.2023 11:17:43 EEST | Tiedote
Ulkomailla syntyneillä hoiva- ja hoitotyöntekijöillä oli selvästi Suomessa syntyneitä pienempi riski jäädä yli kymmeneksi päiväksi pois työstä sairauden vuoksi. Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin ulkomailla ja Suomessa syntyneiden hoiva- ja hoitotyöntekijöiden sairauspoissaoloja Suomessa.
Haitalliset lapsuuskokemukset lisäävät itsensä vahingoittamisen riskiä28.3.2023 09:29:31 EEST | Tiedote
Nuorten itsensä vahingoittaminen on verrattain yleistä, ja sen vaikutukset koskettavat myös heidän lähipiiriään. Lapsuusajan kokemusten lisäksi vahingoittamiseen vaikuttaa myös perheen tulotaso.
Väsymättömälle mediaesiintyjälle Timo Miettiselle Snellman-palkinto27.3.2023 18:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston J.V. Snellman -palkinto on vuodesta 1981 lähtien jaettu tieteellisen tiedon ansiokkaana välittäjänä kunnostautuneelle yliopistolaiselle. Tänä vuonna palkinnon pokannut akatemiatutkija Timo Miettinen on tullut monelle tutuksi Eurooppa ja EU-asioiden taustoittajana ja tulkitsijana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme