Koululaiset tutkivat ilmanlaatua LUMA- ja teknologiaviikon aikana

Jaa
Monissa maamme kouluissa vietetään LUMA- ja teknologiaviikkoa 8.-14.11.2010. Koulujen ja oppilaitosten ohjelmassa on useita luonnontiede- ja teknologia-aiheisia tapahtumia. Teemoja viikolla on kolme: energia ja ympäristö, biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus ja moderni teknologia opetuksessa.

Energiateemassa keskitytään erityisesti energia- ja ympäristöongelmien ratkaisemiseen. Luonnon monimuotoisuus -teema juhlistaa YK:n julistamaa kansainvälistä biodiversiteettivuotta 2010. Moderni teknologia -teemalla kiinnitetään huomiota ti eto - ja viestintätekniikan mahdollisuuksiin opetuksessa sekä yleisesti moderniin teknologiaan, kuten nanoteknologiaan ja bioteknologiaan.

Meneillään on myös valtakunnallinen ilmanlaatututkimushanke, johon osallistuu 36 koulua. Pohjoisimmat koulut sijaitsevat Rovaniemellä ja eteläisimmät oppilaitokset pääkaupunkiseudulla. Hankkeen aikana opiskelijat ovat mitanneet typpidioksidin pitoisuutta koulunsa lähiympäristössä kolmessa mittauspisteessä. Varsinainen yhteenveto ja keskustelu käydään 11.11., jolloin vietetään myös Pohjoismaista ilmastopäivää. Hanketta koordinoi Tiedekeskus Heureka ja Kalajoen lukio.

Viikon aikana koulut voivat myös osallistua vuosittaiseen kilpailuun, jossa LUMA-keskus palkitsee parhaat koulut Vuoden LUMA-koulu 2010 -tunnustuksilla ja Parhaat käytänteet -kilpailussa.

Tiedeviikon tarkoituksena on tukea biologian, fysiikan, kemian, maantieteen, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetusta sekä harrastusta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. V iikon aikana myös kerätään ja levitetään tietoa parhaista käytänteistä kouluissa ja oppilaitoksissa.

Kuudennen kerran järjestettävän valtakunnallisen LUMA-viikon päätapahtuma on opettajille suunnattu LUMA- ja teknologiaseminaari, joka pidetään 8.11. kello 15-18 Kumpulan tiedekampuksella Helsingissä. Ohjelmassa on paneelikeskustelu perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistamisesta sekä kaksi asiantuntijaluentoa.

Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita tapahtumiin (ks. ohjelma: http://www.luma.fi)!

LUMA-keskus (http://www.helsinki.fi/luma/) on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle.

Lisätiedot: koordinaattori Veera Kallunki, puhelin 050 415 5373, veera.kallunki@helsinki.fi.

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme