Koulupuutarha-aate levisi Suomeen Seminaarinpuistosta – Tervetuloa 140 -vuotisjuhlanäyttelyyn Lähde-kirjastoon 7.6.-27.8.2023

Seminaarinpuisto rakentui Seminaarinmäelle samoihin aikoihin, kun maan ensimmäisen opettajaseminaarin Konstantin Kiseleffin suunnittelemat tiilirakennukset nousivat Seminaarinmäen rinteisiin. Puiston ensimmäisen rakennuskauden työt saatettiin loppuun vuonna 1883.
Rakennuksia ympäröivästä Seminaarinpuistosta muodostui englannista ja saksasta vaikutteensa saanut romanttinen maisemapuutarha ja sitä pidettiin aina 1930-luvulle saakka Jyväskylän kauneimpana puistona.
Opettajaseminaarin oppilaiden mukana Seminaarinpuistossa saadut puutarhanhoidon opit levisivät ympäri Suomen.
Alkuaikojen Seminaarinpuistosta oli komeat näkymät Jyväsjärvelle, puistossa oli puutarhalampi kaarisiltoineen, polveilevia käytäviä ja valtavat marja- ja hedelmätarhat. Puutarhaopetus vahvistui 1890-luvulla, jolloin puutarhanhoito koki muutenkin nousukautta Suomessa.
”Parhaimmillaan koulupuutarhan alueilla Seminaarinmäellä oli yli 1000 marjapensasta, suuret kasvimaat ja tuottava hedelmätarha, joista riitti satoa myytäväksi. Seminaarin kasvihuoneessa kasvatettiin etenkin viherkasveja ja hyödettiin kukkasipuleita kukkaan talvikaudella”, kertoo näyttelyn suunnitellut puutarha-asiantuntija, Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisen puutarhan suunnittelija Hanna Keljo Jyväskylän yliopiston tiedemuseosta.
Kulttuuriperintö näkyy yhä Seminaarinmäen kampusalueella
Seminaarinmäen puistoalue toimii yhä edelleen muistomerkkinä suomalaisen koulupuutarha-aatteen historiasta.
Koko Seminaarinmäen alue kuuluu nykyään Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen RKY-rekisteriin. Tuoreimpana tunnustuksena Seminaarinmäki sai myös vuonna 2022 Euroopan komission myöntämän Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (EHL) ensimmäisenä kohteena Suomessa ja Pohjoismaissa.
Seminaarinpuiston juhlanäyttelyn ovat koonneet Jyväskylän yliopiston tiedemuseo sekä kasvitieteellinen puutarha. Näyttelyyn voi tutustua myös englanniksi, näyttelyssä on jaossa englanninkielinen näyttelyesite.
Seminaarinpuisto 140 vuotta -juhlanäyttely on Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä (B) Tietoniekka-salissa (1, krs. Seminaarinkatu 15) 7.6.-27.8.2023. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttely on auki Lähde-rakennuksen aukiolojen mukaisesti.
Lisätietoja Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta löydät puutarhan verkkosivuilta. Sivuilla lisätietoja myös puutarhaan järjestettävistä opastetuista kierroksista ja omatoimikierroksista.
Lisätietoja
Suunnittelija Hanna Keljo, Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha, hanna.l.keljo@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme