Adapteo Oy

Koulurakennuksen vastattava lasten oppimishaasteisiin

Jaa

Väestömuutoksen mukana lasten ja nuorten lähtökohdat ovat eriytyneet. Tämä on otettava huomioon fyysisessä oppimisympäristössä. Koulurakennuksella on tutkimusten mukaan huomattava merkitys oppimistuloksiin. Oppimistilojen haasteisiin tarttui Adapteo, joka kehitti yhdessä asiantuntijoiden ja käyttäjien kanssa Älykoulun.

Älykoulun tilojen muunneltavuus toteutuu myös käytännössä.
Älykoulun tilojen muunneltavuus toteutuu myös käytännössä.

Yhden koulun alueella on aiempaa vähemmän lapsia, mutta lasten kulttuuriset, kielelliset ja sosioekonomiset taustat vaihtelevat ennennäkemättömän paljon. Aika, jolloin koululaisia voitiin ajatella yhtenäisenä joukkona, on takanapäin.

– Helsingissä joka neljäs peruskouluikäinen puhui vuonna 2021 äidinkielenään muuta kuin suomea, saamea tai ruotsia, muistuttaa Adapteo Finlandin suunnittelun päällikkö Aleksi Hillman.

Lasten kielen kehitykseen ja muut oppimiseen liittyvät häiriöt otetaan aiempaa enemmän opetuksessa huomioon.

– Tämä pitää ottaa huomioon jo kouluja suunniteltaessa. Koulun suunnittelu alkaa jo aikaisessa vaiheessa yhteistoiminnassa rakennuksen käyttäjien kanssa, kertoo Hillman.

Ympäristö vaikuttaa oppimistuloksiin

Tutkimusten mukaanfyysisellä oppimisympäristöllä on huomattava vaikutus oppimistuloksiin. Tämä on otettu huomioon jo koulurakentamista ohjaavassa RT-kortistossa.  

Pedagogien mukaan kaikissa tilanteissa ei voi enää kasvattaa, ohjata ja opettaa lapsia isoissa ryhmissä, vaan kouluissa tarvitaan erilaisia ja kokoisia tiloja. Adapteon koulussa opettajat voivat helposti muuttaa huoneiden kokoa esimerkiksi taitettavilla ja liukuvilla lasiseinillä.

– Pienet tilat auttavat oppilaita keskittymään ja rauhoittumaan, mikä on hyödyllistä esimerkiksi lukemisen tai matematiikan oppimisessa. Oppimisvaikeuksista kärsivät lapset hyötyvät myös pienemmistä, rauhallisista tiloista, Hillman kertoo.

– Suuret, avoimet tilat puolestaan sopivat lasten aktiiviselle toiminnalle, kuten laulamiselle, leikkimiselle ja tanssimiselle. Tällaiset tilat edistävät koululaisten osallistamista ja integraatiota.

Adapteon ratkaisussa on yhteinen oppimisyksikkö, jossa eri koululuokkien lapset voivat tavata toisiaan. Tällainen yksikkö luo myös turvallisuuden tunteen, kun useampi opettaja tarkkailee yhteisiä alueita jatkuvasti.

Kempeleen Ylikylän koulun rehtori Ismo Turpeinen kertoo, että heillä Adapteon rakentamat, avattat tilat mukautuvat erilaisiin opetustilanteisiin.

Vanhaan kouluun yhdistetyssä laajennusosassa on avattavat tilat kahden rinnakkaisluokan yhteiseen opetukseen sekä solutyöskentelyn mahdollistavat käytävät että jakotilat pienemmille ryhmille opetustilanteen mukaan.

– Toiveemme oli avattavuus ja se toteutuu hienosti.

Koulurakennuksessa on myös tärkeää, että se miellyttää esteettisesti. Adapteon koulussa on skandinaavinen muotoilu, puuverhous, harjakatto ja neutraali, harmoninen värimaailma.

Ilman betonirunkoa pääosin puisen rakennuksen ympäristövaikutukset ovat pieniä perinteisiin tiloihin verrattuna. Lisäksi modulaarinen rakennustapa mahdollistaa kiertotalouden eli rakennuksen siirtämisen ja uudelleen käyttämisen toisissa kohteissa.

– Tämä kaikki edistää ja tukee kestävää rakentamista ja valtion kestävän kehityksen tavoitteita, Hillman muistuttaa.

Tietoja Adapteon Älykoulusta

  • Koulujen käyttäjät ja Suomen johtavat oppimisympäristöjen arkkitehdit ja pedagogit ovat suunnitelleet koulut.
  • Pääasiallinen rakennusmateriaali on ympäristöystävällinen puu.
  • Modulaarinen rakenne lisää ympäristöystävällisyyttä, mahdollistaa kustannustehokkaan rakentamisen ja tila mukautuu vastaamaan tarpeita.
  • Laajuus: tyypillisesti kohteet ovat 500–10.000 brm2, varsinaista ylärajaa rakennuksen koolle ei ole. 

Lisätietoja:

Minna-Maija Jokisalo, markkinointipäällikkö
Adapteo Finland Oy
040 143 1311
minna-maija.jokisalo@adapteo.com

Adapteoon Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Kehitämme, rakennamme, vuokraamme ja myymme muunneltavia rakennuksia, joita voidaan mukauttaa, käyttää uudelleen sekä suurentaa tai pienentää muuttuvien tarpeiden mukaan. Yhtiö tarjoaa tiloja kouluille, päivähoidolle, hoiva- ja toimistotyölle sekä majoitukseen. Modulaariset ratkaisumme ovat vuokrattavissa aina uudelleen, mikä minimoi materiaalien käyttöä ja edistää kiertotaloutta. Kunnianhimoisella kestävän kehityksen ohjelmalla näytämme tietä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Adapteon rakennuskanta on 1,3 miljoonaa neliömetriä ja yhtiö toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Belgiassa, Alankomaissa ja Liettuassa. Valtaosa Adapteon liikevaihdosta tulee julkisen sektorin vuokrasopimuksista.

Avainsanat

Kuvat

Älykoulun tilojen muunneltavuus toteutuu myös käytännössä.
Älykoulun tilojen muunneltavuus toteutuu myös käytännössä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Adapteo Oy
Adapteo Oy
Äyritie 12 A
01510 Vantaa

http://www.adapteogroup.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.