Suomen Akatemia

Kriittisten materiaalien korkeatasoiseen tutkimukseen seitsemän miljoonan euron rahoitus

Jaa
Suomen Akatemia on valinnut kuusi tutkimuskonsortiota (17 osahanketta) ja kaksi yksittäistä hakemusta rahoitettaviksi Kriittiset materiaalit kaupunkien kiertotaloudessa (Romulus) -akatemiaohjelman toisen vaiheen haussa. Tutkimuskonsortioille myönnettiin yhteensä seitsemän miljoonaa euroa kaudelle 2022–2025. Nyt rahoitetut hankkeet käynnistyvät tammikuussa 2022.

Romulus-akatemiaohjelma tutkii kriittisten metallien esiintymistä ja niiden kemiallista luonnetta yhdistettynä kaupunkien kiertotalouteen. Tavallisimmin kriittisillä materiaaleilla tarkoitetaan niitä metalleja ja mineraaleja, joita ei ole jostakin syystä riittävästi saatavilla teollisuuden tarpeeseen nähden. Ohjelmassa tutkitaan prosesseja, tuotteita ja palveluita, jotka perustuvat kestävään kehitykseen.

Arviointipaneeli korosti lausunnossaan, että hakemusten taso kriittisten materiaalien tutkimuksessa oli korkea. Paneeli totesi myös hakemusten perusteella, että Suomessa on pieneksi maaksi paljon erinomaisia alan tutkijoita. Arvioitsijoista oli erityisesti kannustavaa nähdä hakijoissa nuoria tutkijoita.

Rahoituksesta päättäneen Akatemian jaoston puheenjohtaja professori Reko Leinon mukaan Romulus-akatemiaohjelma on kriittisten materiaalien kiertotalouden yhteiskunnalliset haasteet huomioiden erittäin merkittävä tutkimusohjelma. Suomessa on myös paljon aihepiiriin liittyvää korkeatasoista tutkimusta.

”Siinä mielessä haun ensimmäiselle kierrokselle saapunut, odotettua pienempi hakemusmäärä oli ehkä pieni yllätys. Varsinaisessa haussa rahoituksen saaneiden hankkeiden taso oli kuitenkin ilahduttavan korkea, ja Romulus-ohjelmaan valitut hankkeet kattavat akatemiaohjelman keskeiset aihepiirit erinomaisesti. Ohjelman johtoryhmä jää mielenkiinnolla odottamaan hankkeiden käynnistymistä ja myöhemmin myös tutkimustuloksista viestimistä”, sanoo Leino.

Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista:

Kati Miettunen Turun yliopistosta johtaa konsortiota, jossa tutkitaan kriittisten materiaalien talteenottoa aurinkopaneeleista. Tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtää kuinka materiaalien valinnat vaikuttavat aurinkokennojen kierrätykseen ja kehittää kennoille rakenteita, jotka soveltuvat uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen. Monitieteinen konsortio pyrkii luomaan kestävää aurinkoenergiateknologiaa.

Elina Huttunen-Saarivirta VTT:ltä johtaa konsortiota, joka tuo uusia näkökulmia sähköisen liikkuvuuden kannalta kriittisten raaka-aineiden kiertotalouteen. Projekti keskittyy akkuihin, akkumateriaaleihin, elektroniikan komponentteihin ja tehokkaisiin magneetteihin sekä systeemitason tarkasteluihin kansallisella ja kaupunkitasolla. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Itä-Suomen yliopisto, Aalto yliopisto ja Oulun yliopisto yhdistävät projektissa voimansa monialaiseksi tiimiksi.

Pekka Valkama Vaasan yliopistosta johtaa konsortiota, jossa tutkitaan kaupunkien lähtökohtia ja edellytyksiä siirtyä integroituun kiertotalouteen. Projektissa tutkitaan kaupunkeja ja jätehuoltoyhtiöitä asiakirja- ja laskenta-aineiston sekä asiantuntijahaastatteluiden avulla. Projektin ulkomaiset tutkimuskohteet ovat Norjassa, Skotlannissa, Hollannissa ja Japanissa. Kaupungit ja muut toimijat hyötyvät projektin tuloksista, kun tuloksilla luodaan arvoa kiertotalouden prosesseissa.

Suomen Akatemia rahoittaa 13 akatemiaohjelmaa vuonna 2021. Akatemiaohjelmat ovat tiedelähtöisiä, temaattisia ja tavoitteellisia tutkimushankekokonaisuuksia, jotka uudistavat tutkimusta ja tavoittelevat tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Akatemiaohjelmat tukevat korkeatasoista monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusta, verkottavat tutkijoita sekä toimivat alustana kansainväliselle tutkimusyhteistyölle.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye