Kulttuuripolitiikan strateginen ohjaus on korostanut virkakunnan roolia

YTM Olli Jakonen tutki väitöskirjassaan valtion kulttuuripolitiikan ohjausta ja rahoitusta virkakunnan vallankäytön näkökulmasta. Tutkimuksen kohteena olivat kulttuuripolitiikan muutos ja muuttumattomuus, sitä ohjanneet tavoitteet sekä rahoituksen jakautuminen 2010-luvulla. Väitöksen tutkimuskohteina olivat luova talous, Taiteen edistämiskeskuksen perustaminen 2010-luvulla, virkakunnan vallankäyttö valtionavustuksissa ja kulttuurin rahoituksen jakautuminen vuonna 2019.
Jakosen tutkimuksessa selvisi, että kulttuuri sai koronaa edeltäneenä esimerkkivuonna 2019 valtionrahoitusta 1,3 miljardia euroa, mikä vastasi noin 2,5:ttä prosenttia valtion budjetista. Taiteenaloista eniten saivat esittävät taiteet (20 % rahoituksesta). Kansallinen tietopohja kulttuurin valtionrahoituksesta on ylipäätään hajanainen, mikä hankaloittaa sen nykytilan kehittämistä.
Jakonen havainnoi tutkimuksessaan, miten poliitikkojen sijaan kulttuurihallinnon virkakunta on monella tapaa keskeisessä asemassa kulttuurin ohjauksessa ja rahoituksessa. Hallinnon korporatistiset suhteet taidekenttään ovat edelleen merkittäviä. Hallinnon merkitys on jopa korostunut, kun kulttuuripolitiikkaan on omaksuttu uusia strategisen ohjauksen muotoja, arviointeja, mittaristoja ja tulosohjausta.
Veikkausvoittovarojen merkitys on ollut edelleen 2010-luvulla ratkaiseva kulttuurin rahoituksen ylläpitämisessä. Vuosikymmenten varrella rakentunut suomalaisen kulttuuripolitiikan järjestelmä yhdistää vanhaa ja uutta. Se ohjaa eri keinoin mosaiikkimaista toimijakenttää aina yksittäisistä taiteilijoista luovan alan yritysten ja kulttuuriyhdistysten kautta kansallisiin taidelaitoksiin. Lisäksi useat eri ministeriöt rahoittavat Suomessa kulttuuria omista lähtökohdistaan.
Jakosen väitöskirjatyön tuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi kulttuurin julkisen rahoituksen kehittämisessä. Valtion rahoitusta ja ohjausjärjestelyjä voidaan kehittää huomioimaan paremmin erilaisia kulttuurisia tarpeita. Väitöskirjatyö antaa myös kulttuurin parissa toimiville eväitä kulttuurin hallintoprosessien parempaan tuntemukseen ja mahdollisesti niihin vaikuttamiseen.
YTM Olli Jakosen väitöskirjatyön ”Kulttuuripolitiikkaa strategisessa valtiossa. Taiteen ja kulttuurin ohjaus ja rahoitus hallinnollisena politiikkana” tarkistustilaisuus on yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212) lauantaina 3.12.2022 klo 12.00. Vastaväittäjänä dosentti Simo Häyrynen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Miikka Pyykkönen. Väitöstilaisuus on suomenkielinen.
Väitöskirja on luettavissa verkossa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9211-8
Taustatietoja
Olli Jakonen kirjoitti ylioppilaaksi Vääksyn yhteiskoulun lukiosta 2005. Hän valmistui Tampereen yliopistosta valtio-opin kandidaatiksi 2011 ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2013, pääaineenaan valtio-oppi ja kulttuuripolitiikka. Jakonen toimii päivätyönään tutkijana Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporessa. Väitöskirjatutkimusta ovat rahoittaneet Cupore ja Jyväskylän yliopisto.
Lisätietoja: Olli Jakonen, olaljako@gmail.com, +358407534470
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme