Kuluttajaliitto selvitti huijaussoitto-ongelman laajuutta – jopa miljoonia huijaussoittoyrityksiä suomalaisten puhelimiin kuukausittain

Jaa
Lähes jokaisen puhelimeen on viime aikoina kilahtanut puhelu tuntemattoman oloisesta numerosta tai erikoisella maakoodilla. Kuluttajaliitto kysyi puhelinoperaattoreilta huijaussoitoista ja vastaukset paljastivat ongelman laajuuden. Kuukausittain estetään jopa miljoonia huijaussoittoja. Mutta miten tulee toimia, kun saa huijaussoiton?

Oletko saanut viime aikoina puheluita kummallisista numeroista? Puhelin hälyttää vain hetken ja sinun tekisi mieli soittaa takaisin ja kysyä kuka soitti? Ei kannata. Huijaussoittoja on nyt liikkeellä massoittain ja niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Huijauspuheluita saattaa olla hankala tunnistaa, sillä myös ulkomailta tulevia puheluita naamioidaan näyttämään suomalaisilta numeroilta. Mitä tehdä, jos tulee vastanneeksi?

”Sinänsä tällaiseen puheluun vastaamisesta ei ole mitään haittaa”, toteaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. ”Yksi asia tulee kuitenkin aina olla kirkkaana mielessä. Älä koskaan kerro henkilötietoja, tunnuksia, salasanoja tai anna asennuttaa minkäänlaista ohjelmaa tai sovellusta omiin laitteisiin”, Beurling-Pomoell painottaa.

Huijari saattaa esimerkiksi esittää soittavansa Microsoftilta ja kertoa, että vastaajan tietokoneessa on jokin ongelma. ”Kyseisen numeron voi laittaa puhelimen asetuksista estolistalle. Asiasta voi ilmoittaa myös omalle operaattorille”, vinkkaa Beurling-Pomoell. Soittojen määrä riippuu huijareiden aktiivisuudesta. Puhelut tulevat usein aalloittain.

Wangiripuhelu houkuttelee soittamaan takaisin

Entä miten toimia, jos puhelu tulee ulkomaan maakoodilla varustettuna numerosta? ”Jos et odota puhelua ulkomailta esimerkiksi tuttavalta tai sukulaiselta, puhelu on lähes varmasti huijaus- tai markkinointipuhelu. Älä soita takaisin”, toteaa Beurling-Pomoell yksiselitteisesti.

Hälärisoitoissa eli ns. wangiripuheluissa puhelin soi vain kerran tai pari. Niiden tarkoituksena on saada vastaanottaja soittamaan takaisin. Takaisin soittamisesta napsahtaa lisäeuroja laskulle. Viime kuukausina puheluita on tullut paljon muun muassa Marokosta.

Satoja tuhansia huijaussoittoyrityksiä viikoittain

Kuluttajaliitto kysyi puhelinoperaattoreilta huijaussoitoista. Määrä paljastui mittavaksi. Operaattorit pystyvät estämään huijauspuheluita ja tilastoivat lukumääriä. Kuukausittain estetään jopa miljoonittain huijauspuheluita.

DNA kertoo estäneensä viime joulukuun aikana ulkomailta tulleita, mutta suomalaisiksi numeroiksi naamioituja huijauspuheluita yli 700 000. Lisäksi yhden soiton wangiripuheluita tuli joulukuussa merkittävä määrä etenkin Marokosta ja Lesothosta. Lesotholaisista numeroista tulleita puheluita estettiin joulukuun aikana 45 000 ja marokkolaisista numeroista soitettuja lähes 175 000.

Myös Telia kertoo tilastoivansa estettyjä wangiripuheluita ja arvioi pystyvänsä estämään näistä suurimman osan. Viikoittain voidaan estää kymmeniä tuhansia tai jopa satoja tuhansia puheluita.

Varo myös tekstiviestihuijauksia

Liikkeellä on myös erilaisia tekstiviestihuijauksia. Huijareiden suosiossa on muun muassa ilmoittaa noudettavissa olevasta paketista. Vastaanottaja houkutellaan lataamaan sovellus, joka myöhemmin käyttää laitetta hyväkseen lähettämällä maksullisia viestejä tai hankkimalla pääsyn erilaisiin veloituksiin. Mikäli epäilee tai tietää ladanneensa puhelimeensa saapuneen viestin perusteella tällaisen haitallisen sovelluksen, se kannattaa välittömästi poistaa ja ladata turvallisempi sovellus virallisesta sovelluskaupasta. Asiasta voi tehdä tutkintapyynnön poliisille sekä ilmoittaa tapahtuneesta omalle operaattorille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

pääsihteeri Juha Beurling-PomoellKuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry

Puh:040 5566 421

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Lude vai kuoriainen? Tunnista kodin tuholainen oikein8.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Tunnistamalla tuhohyönteisen oikein voi välttyä turhalta riidalta ja säästää pitkän pennin. Viime aikoina mediassa on keskusteltu vilkkaasti luteista ja niiden torjunnasta. Kodin erilaiset ötökät ovat jo pitkään olleet vakioaihe Kuluttajaliiton asumisneuvonnassa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että tuholaisten haitallisuudessa ja torjuntatoimissa on eroja. Tuholaisen varma tunnistaminen ennen toimenpiteitä onkin paras keino edetä asiassa. Kuluttajaliiton juristi kertoo vinkit mitä tehdä, jos huomaa kodissa ylimääräisiä ötökkävieraita.

Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye