Kunta-alan järjestöt: Julkisen sektorin lisäeläkkeet pitää turvata, kun sairaanhoitopiirit muodostavat osuuskunnan

Jaa

Pohjoisen Suomen sairaanhoitopiirit ovat ensi vuonna järjestämässä toimintaansa uudella osuuskuntamallilla. Myös Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä valmistellaan osuuskuntamallia. Kunta-alan pääsopijajärjestöt vaativat, että työntekijöiden lisäeläkkeet turvataan muutoksen yhteydessä.

Pohjoiseen Suomeen on ensi vuonna syntymässä suuri osuuskunta, joka hoitaisi osan erityissairaanhoidon palveluista. Osuuskunnan jäseniä olisivat kaikki kuusi sairaanhoitopiiriä, jotka kuuluvat Oulun yliopistollisen keskussairaalan (OYS) erityisvastuualueeseen. Osuuskunta vastaisi esimerkiksi eräiden syöpäleikkausten hoitamisesta.

Myös Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä valmistellaan sairaanhoitopiirien yhteistä osuuskuntaa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee asiaa maanantaina 10. joulukuuta.

Osuuskuntamalli uhkaa leikata julkisella sektorilla työskentelevien lisäeläkkeitä. Eläkkeet ovat vaarassa, koska Keva ei voi lain mukaan hoitaa osuuskunnan työntekijöiden eläkevakuutuksia.

Kunta-alan pääsopijajärjestöt JHL, Juko, Jyty, SuPer ja Tehy vaativat, että lisäeläkkeet turvataan. Kevaa koskevaa lakia pitää muuttaa niin, että Keva voi hoitaa myös niiden työntekijöiden eläkkeet, joiden työnantajina ovat osuuskunnat tai osuuskuntiin kuuluvat yhtiöt.

Järjestöt ovat keskustelleet asiasta myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen kanssa. Ministeri ymmärtää järjestöjen huolen ja pitää tärkeänä, että lisäeläkkeet säilyvät entisellään.

Julkisen alan unioni JAU ry

pj. Päivi Niemi-Laine, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, puh. 040 702 4772
pj. Maija Pihlajamäki, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, puh. 0400 537 756

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:

pj. Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872

Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö ry:

pj. Silja Paavola, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, puh. 050 527 5085
pj Millariikka Rytkönen , Tehy, puh. 040 82 100 28

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 200 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:s medlemmar om den kommande förhandlingsrundan: Bort med konkurrenskraftstimmarna eller ersätt dem rejält, löneförhöjningarna som allmän förhöjning14.6.2019 10:56:06 EESTTiedote

JHL frågade i maj sina medlemmar om målen inför avtalsförhandlingarna inkommande vinter. 8 500 svar inkom på enkäten och nästan 85 procent av respondenterna var av den åsikten att största delen av löneförhöjningarna ska genomföras som en allmän förhöjning. Förlängningen av arbetstiden som ingick i konkurrenskraftsavtalet borde antingen upphöra eller ersättas på ett rejält sätt.

JHL näkee paljon hyvää tulevan hallituksen ohjelmassa: Työelämää parannetaan kolmikannassa, työttömiä kyykyttävä aktiivimalli ajetaan alas ja julkiset palvelut vahvistuvat3.6.2019 13:43:54 EESTTiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL iloitsee siitä, että luottamus on palaamassa Suomen työmarkkinoille. Uusi hallitus lähtee rakentamaan työelämän uudistuksia yhdessä ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajien kanssa. Hallitus myös sitoutuu ohjelmassaan romuttamaan aktiivimallin, jota JHL on vastustanut alusta saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme