Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Kuntien on kilpailtava työvoimasta myös tiukassa taloustilanteessa – Työntekijät kaikkoavat, jos palkat eivät ole kunnossa

Jaa

Kuntien työvoimapula pahenee entisestään, jos työehdot eivät houkuta ammattilaisia julkisen sektorin töihin, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa. Kuntatalouden tukala tilanne helpottaa tuntuvasti, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnille.

Kuntien taloustilanne on lähivuosina tiukka ja väestön vanheneminen vaikeuttaa jatkossa tilannetta entisestään, Valtiovarainministeriön tuore raportti kertoo.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ymmärtää, että kuntien pitää saada taloutensa kuntoon. Säästöjä ei kuitenkaan voi ottaa kuntien työntekijöiden palkoista. Kunnissa tarvitaan nyt määrätietoista ja suunnitelmallista johtamista sekä selkeitä palvelustrategioita ja toimenpideohjelmia.

– Kunnilla on edessään nykyistä huomattavasti vaikeampi työvoimapula, jos palkat ja työehdot eivät ole kunnossa. Silloin lapsille ja vanhuksille ei riitä hoitajia päiväkodeissa ja terveyskeskuksissa. Hyvinvointivaltio on vaakalaudalla, jos sote-palvelut jäävät yksityisten käsiin. Silloin vähävaraiset saavat palveluita, jos julkisella sattuu jotain olemaan. Suomalaisten terveyserot ovat jo kasvaneet, koska terveyspalvelut ovat eriytyneet, Niemi-Laine korostaa.

Kuntien taloustilanne helpottuu tuntuvasti, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien hoidettaviksi, Niemi-Laine muistuttaa.

– Maakunnat tarvitsevat verotusoikeudet, jotta ne pystyvät hoitamaan riittävät palvelut. Väestö vanhenee sellaista tahtia, että kokonaisveroaste nousee Suomessa väistämättä 2020- ja 2030-luvuilla. Verotulojen lisääminen on ainoa tapa rahoittaa vanhuksille ihmisarvoiset palvelut.

Sote-uudistusta on odotettu Suomessa liian pitkään. JHL hoputtaa hallitusta viemään uudistuksen vihdoin loppuu. Se ei kuitenkaan ratkaise kuntien tilannetta hetkessä. Nyt tarvitaan malttia, ei paniikkiratkaisuja.

– On tärkeää, että kunnat eivät hätiköi ja ulkoista palveluitaan. Suomessa on riittävästi karmeita kokemuksia siitä, miten sosiaali- ja terveysalan yritykset nostavat kunnilta perimiään hintoja, kun ne ovat saaneet palvelut haltuunsa. 

Lisätiedot:
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme