Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kuntsin modernin taiteen museon näyttely kuvastaa taiteenkeräilijä Lars Swanljungin matkaa taiteessa

Jaa

Kuntsin modernin taiteen museon toisessa kerroksessa avautuu 2. helmikuuta näyttely ”Odysseia – matka taiteessa”. Lars Swanljungin kokoelmasta kootussa näyttelyssä on esillä amerikkalaista, pohjoismaista ja suomalaista taidetta. Kokonaisen vuoden ajan avoinna olevalla näyttelyllä juhlistetaan kokoelman lahjoitusta Vaasan kaupungille.

Andy Warhol: Mao (1972), kuva Mikko Lehtimäki
Andy Warhol: Mao (1972), kuva Mikko Lehtimäki

Amanuenssi Kati Lehtisen mukaan pieni osa näyttelyn teoksista edustaa abstraktia ekspressionismia ja amerikkalaista pop-taidetta. Pohjoismaisen taiteen osalta mukana on erityisesti islantilaisten taiteilijoiden teoksia. Näyttelyssä on paitsi Swanljungin omaan ikäpolveen kuuluvia taitelijoita, myös nuorempien suomalaisten taiteilijoiden teoksia. Tämä kuvaa myös Swanljungin matkaa keräilijänä.

- Näyttelyn nimi ”Odysseia - matka taiteessa” oli keräilijän ehdotus. Nimessä yhdistyy Swanljungin kiinnostus Kreikkaan ja ikuinen etsiminen, Lehtinen valottaa.

Lars Swanljung aloitti keräilyn 1980-luvulla. Ensimmäiset hankinnat olivat amerikkalaista poptaidetta Roy Lichtensteinilta ja Jim Dinelta. Myöhemmin keräily keskittyi pohjoismaiseen ja edelleen suomalaiseen nykytaiteeseen. Näyttelyssä on esillä teoksia esimerkiksi seuraavilta taiteilijoilta Andy Warhol, Georg Guðni, Hulda Hakon, Carolus Enckell, Anssi Kasitonni ja Silja Rantanen.

Swanljungin oli alun perin tarkoitus pysytellä oman ikäpolvensa taiteilijoissa, mutta keräily laajentui paitsi nuorempaan sukupolveen, myös ennakkoluulottomasti erilaisiin ilmaisutapoihin. Kokoelmaan kuuluu piirustuksia, maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, valokuvia ja videotaidetta.

Matka keräilijänä jatkuu

Näyttelyssä on esillä pieni osa yli 800 teoksen yhä karttuvasta kokoelmasta, jonka Lars Swanljung lahjoitti viime vuoden lopulla Vaasan kaupungille. Kokoelma on ollut talletettuna Kuntsin modernin taiteen museoon vuodesta 2007 lähtien.

Näyttelyssä on mukana vaasalaiselle yleisölle tuttuja teoksia, mutta myös sellaisia, joita Kuntsilla on esitelty vain harvoin tai ei lainkaan.

- Swanljungin matka keräilijänä jatkuu yhä ja on ilo nostaa esille myös kokoelman uusin teos. Pieni osa teoksista vaihtuu säännöllisesti näyttelyn aikana. Tämä mahdollistaa ajankohtaiset kokoelmanostot sekä kokoelman esiintuomisen monipuolisemmin, Lehtinen kertoo.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan samanniminen julkaisu. Julkaisussa on haastattelun muodossa taideyliopiston dekaanin, taiteilija Jan Kailan ja Lars Swanljungin vuoropuhelu, joka avaa Swanljungin matkaa taiteen parissa.

Tapahtumia

Swanljung esittelee keräilyn vaiheita ja kokoelman teoksia keräilijän kierroksella lauantaina 23.3. klo 14.

Yleisöopastukset Kuntsilla ovat joka kuukauden 1. sunnuntai ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14.

Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy kansainvälisenä museopäivänä lauantaina 18.5. sekä perjantaina 14.6.

”Odysseia – matka taiteessa” on esillä 2.2.2019-2.2.2020. Kuntsin modernin taiteen museon ensimmäisessä kerroksessa avautuu samaan aikaan näyttely ”Cavén, Jylhä, Karjula, Retulainen”, jonka taiteilijat ovat edustettuina myös Lars Swanljungin kokoelmassa. Näyttely on avoinna 2.2.-2.6.2019.

Tiedotuskuvia: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/PzDsdDWgU9Np1rl

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

amanuenssi Kati Lehtinen
Vaasan kaupungin museot
kati.lehtinen@vaasa.fi
p. 040 576 3780

Kuvat

Andy Warhol: Mao (1972), kuva Mikko Lehtimäki
Andy Warhol: Mao (1972), kuva Mikko Lehtimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme