Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuolemaan johtaneesta työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakko kaivosyhtiölle

Jaa
Lapin käräjäoikeus tuomitsi 30.4.2021 kaivosyhtiölle 130 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyy Kittilän kaivoksella joulukuussa 2016 sattuneeseen työtapaturmaan, missä kaivinkoneenkuljettaja menehtyi pudottuaan koneen mukana 25 metriä syvään avoimeen louhokseen. Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylemmälle tasolle johtavalla kaivoskäytävällä.

Kaivosyhtiölle tuomitun 130 000 euron yhteisösakon lisäksi neljä tuotannon työnjohtajaa tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta 80-100 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Kaivostöiden työnjohtajan ja kolmen ylityönjohtajan syytteet hylättiin.

Kittilän kaivoksella oli tehty muutamaa päivää ennen joulukuussa 2016 tapahtunutta työtapaturmaa räjäytyslouhintaa, minkä seurauksena louhosperään syntyi vaarallinen aukko. Louhoksen alemmalla tasolla oli lastattu louhoksen kiviä usean vuoron ajan ennen tapaturmaa. Louhos tyhjeni lastauksen edetessä, mikä samalla pidensi putoamismatkaa. Louhoksen ylemmälle tasolle ei ollut tehty kaivoksen ohjeen mukaista räjäytyksen jälkeistä suojausta, joten kohteessa oli ollut putoamisvaara jo pidemmän aikaa ennen tapaturmaa. 

Lapin käräjäoikeus katsoi, että tuotannon työnjohtajat ovat kukin työvuorossaan laiminlyöneet louhoksen putoamissuojauksen järjestämisen. Lastauksen aloittamisen aikaan vuorossa ollut tuotannon työnjohtaja oli laiminlyönyt perän sulkemisen suojapenkereellä sekä verkolla ja vilkuilla. Työnjohtaja ei ollut myöskään huolehtinut asiaan liittyvästä tiedonkulusta. Myöhemmin vuorossa olleet kolme tuotannon työnjohtajaa eivät olleet huomioineet kaivoksen välikirjassa punaisella ollutta merkintää vakavasta suojauspuutteesta. Vaikka merkintä oli epätäsmällinen, se on selkeästi osoittanut vakavan turvallisuuspuutteen olemassaolon.

Käräjäoikeus totesi myös, että työpaikalla ei ylipäätään saa olla putoamisvaarallisia paikkoja. Tässä tapauksessa avoimeen louhokseen on ollut pääsy usean päivän ajan, ja jo se pelkästään on ollut säännösten vastaista.

Käräjäoikeuden mukaan tuotannon työnjohtajien menettely on ollut syy-yhteydessä kaivinkoneenkuljettajan kuolemaan. Lisäksi onnettomuuteen ovat osaltaan johtaneet organisatoriset tekijät, joihin tuotannon työnjohtajilla ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa. 

Käräjäoikeus on katsonut jääneen selvittämättä, että kaivostöiden työnjohtaja ei olisi toiminut yhtiön ohjeiden ja käytäntöjen mukaisesti. Tältä osin syytteet on hylätty. Käräjäoikeus hylkäsi myös kolmen ylityönjohtajan syytteet työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Kaivosyhtiö vastaa työntekijöiden suoriutumisen edellytyksistä


Käräjäoikeus katsoi, että yhtiön toimien työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä huolehtimiseksi ei voida kohtuudella arvioida olleen riittäviä. Työntekijöiden kiireen voidaan katsoa olennaisesti lisänneen tapaturman mahdollisuutta, eikä yrityksessä ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikosten ehkäisemiseksi.

Arvioidessaan yhteisösakon tuomitsemisen edellytyksiä käräjäoikeus on viitannut Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) onnettomuustutkintaraporttiin, jonka mukaan organisaation toiminnan puutteet olivat mahdollistaneet sen, ettei havaittua ja kirjattua vaaraa poistettu ajoissa. Keskeisenä tekijänä oli ollut työntekijöiden, työnjohtajien ja tuotannonohjauskeskuksen puutteellinen kuva tehdyistä ja tekemättömistä töistä sekä onnettomuusvaarasta. Käräjäoikeuden mukaan tähän oli osaksi ollut syynä todistelussa ilmennyt kiire. Työnjohtajien työaikaa oli lyhennetty, ja heillä oli vaikeuksia ehtiä hoitamaan kaikki tehtävänsä. Yhtiö oli ollut tietoinen tilanteesta.

Yhtiössä oli jo ennen tapaturmaa ollut olemassa työohjeet ja työntekijöille oli annettu koulutusta. Tapaturman jälkeen kaivoksella on pidennetty työnjohtajien työaikaa, tehty muutoksia välikirjan merkintäkäytäntöihin, lisätty tuotannonohjauskeskuksen henkilöstön määrää sekä ryhdytty tekemään suojapenkat ennen räjäytystä.

Tuomio on lainvoimainen.

Lapin käräjäoikeuden tuomio 21/119055.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Mia Vierimaa, 0295 017 500, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!


Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverken beviljade 14 miljoner euro för verkstadsverksamhet för unga23.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken har nyligen beviljat 14 miljoner euro för ungdomsverkstäder. I ungdomsverkstäderna hjälper man unga att få tillträde till en utbildning, få inträde till arbetslivet eller någon annan service som de behöver. Totalt fick 203 ungdomsverkstäder runt om i Finland statsunderstöd. Genom den understödda verksamheten stöds årligen över 12 000 unga.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye