Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Kuraattoripalvelujen henkilöstömitoitus hyväksytty – tulevaisuudessa asiakasmäärää edelleen pienennettävä

Jaa

Kuraattoripalveluita koskeva lakiuudistus on hyväksytty. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on tyytyväinen, että uudistetussa laissa oppilasmäärälle on säädetty yläraja.

Uuden mitoituksen mukaan kuraattori tai vastaava kuraattori huolehtii jatkossa korkeintaan 670 oppilaasta. Talentian mielestä mitoitusta tulisi kuitenkin jatkossa alentaa 500 oppilaaseen.

– Nyt hyväksytyssä mitoituksessa ohitettiin ne lisätehtävät, joita kuraattorityöhön on tullut muun muassa oppivelvollisuusuudistuksen myötä ja joita kuraattoreille on säädetty sote-lainsäädännössä, huomauttaa Talentian työelämäasioiden päällikkö Marjo Varsa.

Oppivelvollisuusuudistus pidensi oppivelvollisuusikää 18 vuoteen. Sote-laissa kuraattoreille tulee muun muassa velvollisuus kirjata yksilökohtainen opiskeluhuolto sosiaalihuollon asiakasrekisteriin sekä mahdollisuus tehdä sosiaalihuoltolain mukaisia palvelutarpeen arviointeja ja päätöksiä, jos hyvinvointialue näin päättää.

Kuraattoripalveluita koskeva henkilöstömitoitus ja kelpoisuusehtojen täsmennys tulevat voimaan vuoden 2022 alusta lukien.

Jatkossa tavoitteena 500 oppilaan mitoitus

Talentia painottaa, että oppilas- ja opiskelijahuoltolain muutokset eivät vastaa tavoitetta parantaa palveluiden saatavuutta eri kouluasteilla. Nykyisin neljänneksellä kuraattoreista on vastuullaan alle 625 oppilasta. Toisaalta noin kolmella prosentilla on oppilasmäärä 1500–1699 ja maksimissaan jopa 2000.

– Esimerkiksi oppivelvollisuuden pidentyminen lisää entisestään tarvetta asiantuntevaan ja laadukkaaseen opiskeluhuoltoon. Pelkkä opiskelun tuki oppilaitoksessa ei usein enää riitä, vaan tarvitaan verkostotyötä perheen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa, Marjo Varsa muistuttaa.

Talentian mukaan kuraattorimitoitusta tuleekin alentaa tulevaisuudessa korkeintaan 500 oppilaaseen. Mitoituksessa tulee myös huomioida painokertoimet esimerkiksi erityisen tuen oppilaille ja maahanmuuttajataustaisille oppilaille.

– Toimipisteiden osalta kuraattorin ja vastaavan kuraattorin tehtävää tulee kehittää niin, että ammattilainen työskentelee vain yhdellä tai korkeintaan kahdella peräkkäisellä koulutusasteella, sanoo Marjo Varsa.

Kuraattorin tehtävä vaatii sosiaalialan ammattiosaamista

Talentian mielestä kuraattorin kelpoisuus olisi tullut säätää muiden sosiaalialan vaativaa asiakastyötä tekevien ammattilaisten tasolle, eli sosionomiksi (AMK) tai sosiaalityöntekijäksi. Uudistetun lain mukaan kuraattorina voi kuitenkin toimia myös muun soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut.

– Nyt kuraattorin tehtävissä voi toimia korkeakoulututkinnon suorittaneita henkilöitä, jotka eivät ole laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä. Heillä ei ole syvällistä osaamista sosiaalihuollon ammattieettisistä periaatteista eikä sosiaalihuollon lainsäädännön toimeenpanosta, jolloin opiskelijoiden asiakasturvallisuus vaarantuu, sanoo Marjo Varsa.

Kuraattori toimii koulussa ja oppilaitoksessa sosiaalihuollon asiantuntijana. Hänen osaamiseensa sisältyvät sosiaalihuollon lainsäädännön tuntemuksen lisäksi esimerkiksi psykososiaalinen tuki lapsille ja nuorille, perehtyneisyys oppilasta ja hänen perhettään tukevaan palvelujärjestelmään ja etuuksiin sekä sosiaalisiin ongelmiin liittyvä muutostyö.

Eduskunta hyväksyi kuraattoripalveluita koskevan lakiuudistuksen 30.11., ja lopullinen päätös tapahtuu osana valtion budjetin 2022 hyväksymistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Korjaus tiedotteeseen: Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi – Talentia vaatii välitöntä puuttumista epäkohtiin23.6.2022 12:22:30 EEST | Tiedote

Tänään 23.6.2022 julkaistussa tiedotteessamme oli virhe. Aiemman tiedotteen mukaan Essote ja Siun sote ovat saaneet uhkasakot. Todellisuudessa Essotea ja Siun sotea vasta uhattiin 200 000 euron uhkasakoilla. Essote on jo välttänyt uhkasakon korjattuaan lastensuojelun puutteita. Myös Siun sote pyrkii välttämään uhkasakon muun muassa sitouttamislisän käyttöönotolla. Alla korjattu tiedote.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme