Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Kurssin osallistujat valmiina uuteen Ruotsin ja Suomen yhteiseen kriisivalmiusohjelmaan

Jaa

Ensimmäisen yhteisen suomalais-ruotsalaisen kriisivalmiuskurssin, Hanaholmen-aloitteen, rekrytointiprosessi on nyt käyty läpi.

Petri Toivonen & Fredrik Ståhlberg. Kuva: Puolustusministeriö & Anders G Warne.
Petri Toivonen & Fredrik Ståhlberg. Kuva: Puolustusministeriö & Anders G Warne.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu (Försvarshögskolan) ja Suomen Turvallisuuskomitea ovat yhteistyössä Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston sekä Hanasaaren kanssa valinneet osallistujiksi molemmista maista kaksitoista henkilöä, jotka ovat mukana kriisivalmiuden ja varautumisen strategisessa päätöksenteossa valtiollisten ja alueellisten viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimijoina.

”Huolellisen rekrytointiprosessin jälkeen olemme kutsuneet osaavimmiksi ja sopivimmiksi katsomiamme henkilöitä osallistumaan kurssille. He ovat henkilöitä, jotka toimivat johtavassa asemassa sellaisissa yrityksissä ja organisaatioissa, jotka ovat keskeisiä yhteiskuntiemme toiminnalle kriisitilanteessa”, Tukholmassa sijaitsevan Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun vararehtori, prikaatikenraali Fredrik Ståhlberg kertoo.

Turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen on erittäin tyytyväinen rekrytointeihin Suomessa.

”Sekä Ruotsissa että Suomessa lähdettiin liikkeelle samanlaisista rekrytointivaatimuksista, ja kurssi on herättänyt Suomessa paljon kiinnostusta. Nyt odotamme innolla syksyn koulutusta, jotta kurssin osallistujat pääsevät esittelemään uusia, innovatiivisia kriisivalmiusratkaisuja marraskuun puolivälissä kokoontuvassa korkean tason kokouksessa”, Toivonen toteaa.

Tietoa Hanaholmen-aloitteesta

Uusi kahdenvälinen kriisivalmiusohjelma Hanaholmen-aloite julkaistiin tammikuussa 2021. Ohjelman alulle panija on ruotsalais-suomalainen yhteistyö- ja kulttuurikeskus Hanasaari, ja ohjelma toteutetaan yhteistyössä Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun ja Suomen Turvallisuuskomitean kanssa Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston ja maiden hallitusten tuella.

Hanaholmen-aloitteen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä ennen kriisejä ja niiden aikana. Kriiseissä voi olla kyse esimerkiksi maastopalojen ja tulvien kaltaisista ilmastokriiseistä tai kyberuhkista ja globaaleista pandemioista, kuten tämänhetkisestä koronakriisistä.

Hanaholmen-aloite pohjautuu kahteen peruspilariin, jotka ovat vuosittainen kriisivalmiuskurssi ja vuosittainen korkean tason foorumi. Korkean tason foorumissa tarkoituksena on käsitellä koulutusohjelman toteutuksen aikana tehtyjä havaintoja ja laadittuja suosituksia.

”Alalla on suuri tarve innovaatioille ja henkilöille, jotka osaavat ajatella uudella tavalla. Tällä hetkellä meiltä puuttuu monialainen strateginen ja kahdenvälinen kriisivalmiuden koulutusohjelma, jossa kaikki keskeiset yhteiskunnalliset toimijat ovat mukana. Ohjelma on erittäin tärkeä elementti, jonka avulla voimme varautua tuleviin kriisitilanteisiin entistä paremmin”, Fredrik Ståhlberg toteaa.

Keskiössä ovat aluksi Ruotsi ja Suomi, mutta aloitetta voidaan myöhemmin laajentaa käsittämään muutkin Pohjoismaat.

”Hanaholmen-aloitteen tavoitteena on kehittää yhteistä strategiaa kriisivalmiudelle tulevaisuudessa. Ensimmäisessä vaiheessa kehitystyötä tehdään kahdenvälisesti Suomen ja Ruotsin välillä, mutta sen jälkeen on tärkeää kehittää yhteistyötä myös pohjoismaisella tasolla”, Suomen entinen puolustus- ja sisäministeri ja Hanaholmen-aloitteen neuvonantajaryhmän puheenjohtaja Jan-Erik Enestam toteaa. 

Hanasaari hallinnoi

Hanasaari vastaa ohjelman hallinnollisesta ja käytännön toteutuksesta, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu ja Suomen Turvallisuuskomitea puolestaan koulutuksesta. Työtä tukee ruotsalaisista ja suomalaisista asiantuntijoista koostuva neuvonantajaryhmä.

”Hanasaari haluaa olla kansainvälinen malliesimerkki siitä, miten yhteistyön avulla voidaan luoda lisäarvoa kahdelle maalle. Olemme tottuneet toimimaan puolueettomana ja uskottavana kohtaamispaikkana keskeisissä ulko-, puolustus- ja koulutuspoliittisissa hankkeissa ja ohjelmissa. Lisäksi meillä on pitkä kokemus kansalaisyhteiskunnan ja elinkeinoelämän osallistamisesta. Tämä on tärkeää, sillä valmiusasiat koskettavat kaikkia yhteiskunnan osia”, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman toteaa. 

Lue lisää uudesta kriisivalmiusohjelmasta ja pääministerien yhteisestä kannanotosta täältä: www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/hanaholmen-aloite/

Yhteystiedot

Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. +358 40 767 7373 www.hanaholmen.fi 

Maanpuolustuskorkeakoulu (Försvarshögskolan):

Fredrik Bynander, johtaja, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), fredrik.bynander(at)fhs.se, Jan Eldeblad, johtaja, koulutusyksikkö, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), jan.eldeblad(at)fhs.se sekä Sofie Lindberg, CTSS, analysointiyksikkö, sofie.lindberg(at)fhs.se www.fhs.se 

Turvallisuuskomitea: https://turvallisuuskomitea.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Petri Toivonen & Fredrik Ståhlberg. Kuva: Puolustusministeriö & Anders G Warne.
Petri Toivonen & Fredrik Ståhlberg. Kuva: Puolustusministeriö & Anders G Warne.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme