Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kustaanlinnan uimarannan vesinäytteistä ei löydetty sinilevää

Jaa

Tänä aamuna otetusta vesinäytteestä ei löytynyt enää sinilevää. Vesi havaittiin jo eilen silminnähden kirkkaaksi, joten vedessä voi jälleen uida.

Vaasan Kustaanlinnan uimarannalta löytyi vähäisiä määriä sinilevää 14.7.2020, ja rannalla kävijöille suositeltiin, ettei vedessä uida. Tänään otetuissa uimavesinäytteissä ei enää havaittu sinilevää.

Uimakaudella rantojen levätilannetta seurataan päivittäin, mutta tilanteet voivat muuttua nopeastikin päivän aikana.

– Uimareiden ilmoitukset sinilevästä ovat tervetulleita terveysvalvontaan. Uimari voi itse alustavasti tunnistaa onko kyseessä sinilevä, nostamalla levää esimerkiksi kepillä vedestä. Jos levä jää keppiin se ei ole sinilevää. Sinilevä hajoaa koskettaessa veteen eikä sitä voi nostaa ylös yhtenäisenä lauttana, kertoo Vaasan kaupungin Terveysinsinööri Ilona Peurala.

Tuuleton ilma ja lämmin sää edistävät sinilevien kasvua

Alkukesästä uimarannoilla voi veden pinnalla nähdä laajoja siitepölylauttoja, joita ei kuitenkaan pidä sekoittaa sinilevään. Tuulisella säällä levämassat voivat hävitä melko nopeasti rannalta ja sekoittua vesimassaan. Jos rannalla näkyy loppukesästä vihertävää levää, se saattaa olla sinilevää.

– Koska puiden kukinta on jo laajemmin loppunut, niin useimmiten loppukesästä kyseessä on jokin leväkasvusto, joka liikkuu uimavesien pinnalla, sanoo Peurala.

Vedessä ei suositella uimista, jos siinä esiintyy sinilevää. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää myöskään pesuvetenä tai saunan löylyvetenä. Myös koiria uitettaessa, niille tarkoitetuilla uimapaikoilla, kannattaa tarkkailla, ettei sinilevää esiinny. Koira ei saa päästää juomaan vettä, jossa esiintyy sinilevää. Terveysvalvonta ei seuraa koirien uimapaikkojen tai yksityisten rantojen veden laatua.

Seuraava normaaliin seurantaan kuuluvat uimavesinäytteet otetaan rannoilta viikolla 30 eli ensi viikolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilona Peurala, terveysinsinööri, ympäristöosasto.
ilona.peurala@vaasa.fi, puh. 040 182 1160

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme